Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Gün Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 63

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 63

İnce bağırsaktan sonra besinler kalın bağırsağa geçer (Görsel 2.17). Kalın bağırsak da ince bağırsak gibi düz kaslardan oluşmaktadır. Bu sayede besinler kalın bağırsakta hareket etmektedir. Kalın bağırsakta bir bölümü sindirilmiş besinlerden geriye kalan su ve minerallerin emilimi gerçekleşmektedir. Kullanılmayan besin atıkları, kalın bağırsaktan sonra anüse geçerek buradan dışarı atılmaktadır.

YALNIZ DEĞİLİZ: VÜCUDUMUZDAKİ MİKROORGANİZMALAR

Yapılan bir araştırma, bağırsakta yaşayan mikroorganizmalardaki çeşitliliğin azalması ile diyabet ve obezite arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Araştırmada ayrıca bakteri çeşitliliğinin kilo alımı ve insülin direnci üzerindeki etkileri de incelendi. Bağırsakta yaşayan mikroorganizmalar, besinlerin sindirimi ve emiliminde rol oynadığından sindirim sistemindeki mikroorganizmaların tür ve sayısının doğrudan kilo alımı ile ilişkili olabileceğini gösteren araştırmalar da var. Örneğin yapılan bir araştırmada obez farelerden zayıf farelere bağırsakta yaşayan mikroorganizma transferi yapıldığında zayıf farelerin kilo aldıkları belirlenmiş.

Peki, bağırsaklarımızdaki faydalı mikroorganizmaları desteklemek için ne yapmalıyız?

Tükettiğimiz besinler bağırsaktaki mikroorganizmaların sayısını ve çeşidini etkiler. Ev yapımı turşu, kefir, boza, şıra ve yoğurt insan sağlığı için yararlı mikroorganizmalar içeren besinlerden (Probiyotik besinler olarak isimlendirilirler.) bazılarıdır.

Bağırsaklarımızdaki mikroorganizmalar enerji ihtiyaçlarını karbonhidratlardan karşılar. Bu nedenle sindirilmeyen ancak bağırsakta fermente olan besinler (Probiyotik besinler olarak isimlendirilir.) bağırsaklardaki mikroorganizmaların çoğalmasını ve etkinliğini olumlu yönde etkiler.

Bu besinlerden bazıları soğan, sarımsak, yer elması, muz, tam tahıl ürünleri ve kuru baklagillerdir.

Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye önem vermeli, mümkün olduğunca beslenme düzenimizdeki çeşitliliği artırmalıyız. İşlenmiş ve paketli gıdaları olabildiğince az tüketmek vücudumuz için faydalı olan mikroorganizmaları desteklememize yardımcı olabilir.

Vücudumuzu paylaştığımız bu mikroorganizmaları destekleyerek sağlığımızı koruyabiliriz. (…)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Gün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!