Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Gün Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 216

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 216

Vücudumuzdaki iç salgı bezleri; hipofiz, tiroit, pankreas, böbrek üstü bezleri, yumurtalık ve testisler- den oluşmaktadır. İç salgı bezlerinin salgılarına hormon adı verilir. İç salgı bezleri salgıladıkları hormonları doğrudan kana iletir. Şekil 6.3’ü dikkatle inceleyerek iç salgı bezleri ve bunların görevlerini öğreniniz.

Hipofiz bezi beynin tabanında bulunur. İç salgı bezlerinin çalışmasını denetlemek ve düzenlemekle görevlidir. Büyüme hormonunu salgılayarak büyümeyi sağlar. Büyüme hormonunun normalden fazla salgılanması aşırı büyümeye, normalden az salgılanması ise cüceliğe neden olur.

Tiroit bezi boynumuzda soluk borusunun önündedir. Vücudun metabolizma hızını artıran “tiroksin” hormonunu salgılar. Vücudumuz iyot eksikliği ile karşılaşırsa tiroksin hormonu salgılanmaz. Guatr denilen hastalık, vücudumuzda tiroksin hormonunun salgılanamadığı durumlarda görülür. Tiroit bezi büyümeyi, gelişmeyi ve vücudumuzdaki kimyasal olayları düzenler.

Bu bezler, vücudumuzda böbreklerin hemen üstüne yerleşmişlerdir. Adrenalin hormonu salgılamaktadırlar. Korkan veya heyecanlanan bir insanın kanında adrenalin hormonu seviyesi artar. Bu da metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Örneğin bu insanın kalbi hızlı atar, solunumu hızlanır.

Pankreas kandaki şeker miktarını düzenleme görevini üstlenir. Bu düzenlemeyi insülin ve glukagon hormonları ile gerçekleştirir. Şeker hastalığı bu bezdeki aksaklıklar sonucu ortaya çıkmaktadır.

Testisler, erkeklerde bulunur. Üreme faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu salgı bezleridir. Eşeysel hormonları salgılayarak ergenlik dönemindeki değişimlerin oluşumunu sağlarlar (bıyık, sakal çıkması gibi).

Yumurtalıklar, dişilerde bulunur. Üreme faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu salgı bezleridir. Eşeysel hormonları salgılayarak ergenlik dönemindeki değişimlerin oluşumunu sağlarlar (âdet döngüsünün başlaması, kalçaların belirginleşmesi vb.).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Gün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 216 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!