Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 189

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 189

Okuma Parçası

6A sınıfı öğrencilerinden Zeliha ile Burak, okul dergisi için çocuk ve ergen psikoloğu Ebru Hanım ile aşağıdaki röportajı yapmışlardır. Röportajı okuyarak çocukluktan ergenliğe geçişte görülen bedensel ve ruhsal değişimleri ve bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için neler yapılması gerektiğini öğreniniz.

Zeliha: Ebru Hanım, röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ebru Hanım: Siz gençleri ergenlik döneminde görülen değişimler ve bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi hakkında bilgilendirmeyi toplumsal bir sorumluluk olarak görüyorum.

Burak: Ebru Hanım, ergenlik dönemi nedir?

Ebru Hanım: Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemine ergenlik dönemi adı verilir. Bu dönemdeki kişilerde bedensel ve ruhsal değişiklikler gözlenir. Bu dönem, kızlarda ve erkeklerde farklı yaşlarda gerçekleşir. Kızlar bu döneme genellikle 10-12 yaşlarında, erkekler ise genellikle 12-14 yaşlarında girerler. Ergenlik dönemi 18-20 yaşlarına kadar devam eder. Kızlar ergenlik dönemini erkeklerden daha önce tamamlar.

Zeliha: Bizim yaş grubumuzdaki birçok arkadaşımız ya ergenlik dönemine yeni girmiştir ya da bu dönemi yaşamaktadır. Bu dönemde bizleri bekleyen değişiklikler hakkında bilgi verir misiniz?

Ebru Hanını: Ergenlik döneminde görülen değişiklikleri bedensel ve ruhsal değişiklikler olarak ikiye ayırabiliriz. Bu dönemde kişilerin boylan uzar, kütleleri artar ve vücutları gelişir. Koltuk altında ve cinsel bölgelerinde kıllanmalar görülür. Ter ve yağ salgıları artar. Yüzlerinde sivilce oluşur.

Burak: Anladığım kadarıyla bu saydıklarınız hem kızlarda hem de erkeklerde görülen bedensel değişimlerdir. Peki, yalnızca erkeklerde görülen bedensel değişiklikler nelerdir?

Ebru Hanım: Evet, haklısınız. Ergenlik döneminde erkeklerde ve kızlarda birbirinden farklı değişimler gözlenebilir. Örneğin erkeklerde üreme organlarının gelişmesiyle sperm üretimi gerçekleşir. Erkeklerin omuzlan genişler, yüzlerinde bıyık ve sakal oluşumu gözlenir. Kol ve bacaklarındaki kas kütlesi artar. Ergenlik döneminde erkeklerin gırtlakları kızlarınkinden fazla gelişir. Bu nedenle erkeklerin sesi kalınlaşır.

Zeliha: Yalnızca kızlarda görülen bedensel değişiklikler nelerdir?

Ebru Hanım: Ergenlik döneminde kızların da üreme organları gelişir. Bunun sonucunda yumurtalıklarda dişi üreme hücresi olan yumurta üretilir. Yumurta hücrelerinden bir tanesi yumurta kanalına geçer. Döllenme gerçekleşmezse yumurta hücresi bir miktar kanla birlikte vücut dışına uzaklaştırılır. Her 28 günde bir gerçekleşen bu olaya âdet döngüsü adı verilir. Kızlarda yağ dokusunun artmasıyla kalçalar genişler ve göğüsler büyür.

Burak: Ebru Hanım, röportajın başlangıcında ergenlik döneminde gerçekleşen ruhsal değişimlerden bahsettiniz. Bu ruhsal değişimler nedir?

Ebru Hanım: Bu dönemde bireyler, bedenlerindeki değişimlere uyum sağlamaya çalıştığından duygusal dalgalanmalar yaşayabilir, herkesin kendisine baktığını zannederek utangaç tavırlar sergileyebilirler. Bazı ergen bireyler, bulundukları ortamda dikkat çekmek istediklerinden iletişim problemi yaşayabilirler. Hayatı ve çevreyi sorgulama isteği, toplumdaki rolünü belirleme arayışı, yalnız kalma ve kendi başına hareket etme isteği bu dönemde görülen ruhsal değişimlerden bazdandır.

Zeliha: Ergenlik döneminde görülen bedensel ve ruhsal değişimler hakkında bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 189 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!