Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 15

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 15

3. Hipoteze uygun değişkenler belirlenir.

Hipotezler, kontrollü deneylerle test edilir. Kontrollü deneylerde kontrol grubu ve deney grubu olmak üzere iki grup vardır. Bir deneyde değişen faktörlerin olduğu düzeneklere deney grubu, değişen faktörlerin olmadığı gruba ise kontrol grubu denir. Kontrollü deneylerde bağımlı değişken, bağımsız değişken ve kontrol edilen değişken olmak üzere Uç değişken vardır.

4. Değişkenlere uygun deney tasarlanır.

Belirlenen değişkenler doğrultusunda deney tasarlanır. Deney tasarlama aşamalarındaki hatalar deneyin sonucunu olumsuz etkiler. Değişkenler, hipoteze uygun olarak seçilmeli ve deney düzenekleri değişkenlere göre tasarlanmalıdır.
Bağımsız değişken: Kontrol ve deney gruplan arasında farka neden olan faktördür. Bağımsız değişkenler deneyi yapan kişi tarafından değiştirilir ve deneyin sonucuna etki eder.
Bağımlı değişken: Deneyde gözlemlenen değişkendir. Bağımsız değişkenin sonuca etkisidir.
Kontrol Edilen Değişken: Deney düzeneklerinin tümünde sabit tutulan ve etkisi incelenmeyen değişkendir.
Değişken gruplarıyla ilgili örnek olayı inceleyiniz.
“Katılarda genleşme miktarı sıcaklık artışından nasıl etkilenir?” sorusunun bilimsel olarak cevaplanması amacıyla kontrollü deney düzeneklerinin kurulması

• Her bakımdan özdeş (uzunluk, kalınlık, tür) iki adet katı madde edinilir. Deneyde 10 cm uzunluğunda ince bakır teller kullanılabilir.
• İnce bakır teller sıcaklıkları farklı, miktarları aynı olan suların içinde eşit sürede bekletilir. İnce bakır tellerden biri sıcaklığı 30 °C olan l L suda, diğeri ise sıcaklığı 80 °C olan 1 L suda bekletilir.
• İnce bakır teller eşit süre sonunda su dolu kaplardan çıkarılır ve tellerin uzunlukları ölçülür.

Örnek olaydaki değişken gruplan aşağıdaki gibidir.

5. Deneyden elde edilen veriler toplanır ve kaydedilir.

Araştırma sorusuna doğru cevap verebilmek için deney düzenekleri belirli aralıklarla gözlenmeli, gözlem sonucunda elde edilen veriler düzenli biçimde kaydedilmelidir. Verilerden yola çıkılarak tablolar oluşturulmalı ve grafikler çizilmelidir. Kurulan hipotezin doğru çıkması için verilerle oynanmamak, veriler aslına uygun kaydedilmeli, bilimsel etiğe uygun davranılmalıdır.

6. Verilerden yararlanılarak sonuç çıkarılır.

Elde edilen verilerden yararlanılarak hipotezin doğru olduğu sonucuna ulaşılabilir. Bu durumda araştırma sorusunun cevabı hipotezdir. Elde edilen verilerle hipotezin yanlış olduğu sonucuna da ulaşılabilir. Bu durumda araştırma sorusuna uygun yeni bir hipotez belirlenmeli ve bilimsel yöntemin
3. 4, 5 ve 6. aşamaları yeniden uygulanmalıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!