6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 136
“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 136
Sıvı Yakıtlar
Uzun yıllar önce yaşamış canlıların atıklarının yer kabuğunda sıkışması sonucu oluşan yakıtlardan biri petroldür. Petrol de kömür gibi fosil yakıttır.
Yer altından maden olarak çıkarılan petrol, rafineri (Görsel 4.4.4) adı verilen tesislerde özel işlemlerden geçirilerek çeşitli ürünlere dönüştürülür. Bu olaya ayrımsal damıtma adı verilir. Benzin, motorin, gaz yağı ve fuel oil (fuyil oyil) petrolün damıtılması sonucu elde edilen sıvı yakıtlardır. Sıvı yakıtlar; kalorifer sistemlerinde ısıtmanın sağlanması, taşıtların hareket ettirilmesi, termik santrallerde elektrik enerjisi elde edilmesi gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Gaz Yakıtlar
Doğal gaz, hava gazı, LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) gaz yakıtlardır (Görsel 4.4.5). Doğal gaz, yer altından maden olarak çıkarılan bir yakıt türüdür. Renksiz ve kokusuz bir gazdır. Yandığında katı atık oluşturmaz. Bu özelliklerinden dolayı doğal gaz; ısıtma amacıyla binalarda, üretim faaliyetlerinin gerçekleşmesi amacıyla sanayide kullanılmaktadır.
LPG, petrolün damıtılması sırasında elde edilen gazların yüksek basınç altında çelik kaplarda sıkıştırılması sonucu oluşur. Evlerde kullanılan tüp gazların içinde LPG vardır. LPG motorlu taşıtları hareket ettirmek amacıyla da kullanılmaktadır. Hava gazı; kömürden elde edilen ve yemek pişirme, aydınlatma, ısıtma amacıyla kullanılan bir yakıt türüdür.
Şehirleşme, teknolojinin gelişmesi ve insan nüfusunun artışı yakıta olan ihtiyacı da artırmaktadır. Dünyada yaygın olarak kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Tablo 4.4.1 ’de bilinen fosil yakıt rezervlerinin dünyadaki ihtiyacı karşılama ömrü verilmiştir. Tabloyu inceleyiniz.
Fosil yakıtlar sınırlı rezerve sahiptir. Fosil yakıtların milyonlarca yılda oluştuğunu biliyorsunuz. Bu nedenle fosil yakıtlar yenilenemez enerji kaynağı olarak nitelendirilir. Fosil yakıtların yakın gelecekte tükenecek olması, insanları yeni enerji kaynaklan bulma arayışına yönlendirmiştir. Kullanıldığında tekrar oluşması uzun yıllar almayan enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji kaynakları denir. Hidroelektrik, güneş, rüzgâr, biyokütle enerjileri ve jeotermal enerji yenilenebilir enerji kaynaklarına örnektir. Yenilenebilir enerji kaynakların kullanımının yaygınlaşması gelecek nesillerin de doğal kaynaklardan yararlanmasına katkıda bulunur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 136 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.