6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Sayfa 226-227-228-229-230 Cevapları
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 226-227-228-229-230 Cevapları ve Soruları
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 226
Bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde hastalık yapıcı virüsler havaya yayılır. Hastayla aynı ortamda bulunan kişilerin bu havayı soluması sonucunda hastalık bulaşabilir. Zatürre akciğerlerin bakteri ve virüslerle iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Doktor tavsiyesiyle yapılan aşılarla zatürre hastalığına karşı bağışıklık sağlanabilmektedir. Sanayi alanında meydana gelen gelişmeler bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken bir taraftan da hava kirliliğine sebep olur. Hava kirliliği, solunum sistemi sağlığını olumsuz etkileyen durumların başında gelir. Otomobil egzozları, ev ve fabrika bacalarından çıkan dumanlar hava kirliliğine sebep olan maddeler arasında sayılmaktadır. Bu maddeler soluk alma yoluyla vücudumuza girdiğinde solunum organlarımızda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Solunum sistemimizin sağlığını korumak için mümkün olduğunca havası kirli ortamlarda bulunmamaya özen göstermeliyiz. Hava kirliliğine neden olabilecek davranışlardan kaçınmalı ve elimizden geldiğince de insanların bu konuda bilinçlenmesini sağlamalıyız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 227
Aşağıda verilen soru hakkında çeşitli kaynaklardan araştırma yapınız. Araştırmanın sonucunda elde ettiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
• Solunum sistemi hastalıklarından korunmak için alınması gereken tedbirler nelerdir?
- Cevap:
➢ Öksürürken, aksırırken ağız bir mendille kapatılmalı, bunun için kağıt mendil ya da kağıt havlu kullanmaya özen gösterilmelidir.
➢ Yerlere tükürülmemelidir.
➢ Nezle olan, hapşıran ve öksüren insanlarla ve çocuklarla temas edilmemesi, tokalaşma dahi yapılmaması, hasta kişilere her türlü temas sonrasında ellerin yıkanması gerekmektedir.
➢ Odalar sık sık havalandırılmalı, pencere varsa açılmalıdır. Okullarda teneffüs esnasında mümkün olduğunca öğrenciler sınıflardan çıkartılmalı ve sınıflar havalandırılmalıdır.
➢ Eller yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, dışarıdan eve gelince sabun ve bol suyla iyice yıkanmalıdır.
➢ Vücut temizliğine önem verilmelidir.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 228
Türk bilim insanları aynı zamanda burundan sprey olarak uygulanabilecek bir aşıyı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Türk bilim insanlarının bu girişimi başarılı sonuçlanırsa bu aşı dünyadaki ilk İntranazal Covid aşısı olacaktır. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecektir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 229
Bunu izleyen yıllarda konuyu incelemek amacıyla çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların birinde, sigara içen kişilerin akciğer kanserine yakalanma oranları ile sigara içmeyen kişilerin kansere yakalanma oranları karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda sigara içmek ile akciğer kanserine yakalanmak arasında bir bağlantı olduğu görülmüştür. İngiltere’de yapılan başka bir çalışmada sigara içen ve içmeyen kişiler uzun yıllar izlenmiştir. Bu çalışma sonucunda sigara bağımlılarının içtikleri sigara sayısı arttıkça kansere yakalanma olasılığının da arttığı görülmüştür. Örneğin günde 10 adede yakın sigara içenlerde akciğer kanserine yakalanma olasılığı sigara içmeyenlere göre yaklaşık 7 kat artarken günde 1 paket veya daha fazla içenlerde ise akciğer kanserine yakalanma olasılığı, sigara içmeyenlere göre yaklaşık 12 kat artmaktadır. Bu araştırmaya ait sayısal veriler aşağıdaki tabloda verilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 230
Akciğer kanserinden korunmanın ilk kuralı, sigara içmemek ve sigara içilen ortamlarda bulunmamaktır. Sigara içen kişiler yalnız kendi sağlığını değil, çevrelerinde bulunan kişilerin sağlığını da tehlikeye atmaktadır. Yapılan araştırmalara göre sigaranın bırakılmasından sonra akciğer kanserine yakalanma riskinin azaldığı ortaya konmuştur. Bu araştırmaların yayımlanmasının sigara içen kişilerin sigara içme alışkanlığından vazgeçmeleri bakımından olumlu etkisi olmuştur.
Taşıtların egzozlarından, enerji santrallerinden, konutlardan ve sanayi tesislerinin bacalarından atmosfere salınan gazlar hava kirliliğini her geçen gün artırmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi (IARC) her yıl akciğer kanseri sonucu gerçekleşen 200.000 civarında ölümün hava kirliliği kaynaklı olduğunu belirtmektedir. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının (IARC) hava kirliliği ve kanser arasındaki ilişkiye yönelik yayımladıkları bildirinin sonuç raporu şu şekildedir:
• Kansere neden olabilen maddeler bakımından hava kirliliği de sigara dumanı kadar tehlikelidir.
• Hava kirliliği, kalp ve akciğer hastalıkları ile akciğer kanserinin nedenlerinden biridir.
• Hava kirliliğine bağlı ölümlerin önemli bir kısmı, hızlı sanayileşme yaşayan Çin ve Doğu Asya ülkelerinde görülmüştür.
Dünyaca ünlü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar 2015 yılında Nobel Kimya ödülü almıştır. Prof. Dr. Aziz Sancar ve ekibi kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemler geliştirmişlerdir.
Verilen okuma metninden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Akciğer kanserinin nedenleri nelerdir?
- Cevap: Sigara, pipo, puro ve nargile gibi ürünler, kanser nedeni olarak ispatlanmış en önemli risk faktörleridir. Sigaranın dışında; genetik geçiş, asbest, radon gazı, hava kirliliği de akciğer kanseri nedenlerindendir. Verem gibi bazı akciğer hastalıkları, akciğerlere radyoterapi uygulanması riski artırabilmektedir.
2. Akciğer kanserinden korunmak için neler yapılmalıdır?
- Cevap:
➢ Sigarayı bırakın ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
➢ Mesleksel ve çevresel etkenleri ortadan kaldırın veya azaltın.
➢ Az yağlı gıdaların, sebze ve meyvelerin bol tüketildiği bir beslenme programı uygulayın.
➢ Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
3. Sigara içme miktarı ile akciğer kanserine yakalanma riski arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Cevap: Akciğer kanseri, sigara içenlerde en sık görülen kanserdir. Akciğer kanserlilerinde kadınlarda %60 ve erkeklerde %90 oranında sigara sorumludur. Günde 20 sigara içen bir kişi, hiç sigara içmeyen birine göre 15 kat daha fazla Akciğer kanserine yakalanma riski taşır.
“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayınları Sayfa 226-227-228-229-230 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)