6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56
“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 56 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56
Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.
- Cevap:
Vücutta, yaşamsal olayların gerçekleşmesinde solunum sistemi önemli bir yere sahiptir. Vücuda alınan besinlerden enerji elde edilmesi solunum sayesinde gerçekleşir. Vücuttaki yapıların ve organların bu enerjiyi kullanması sonucunda atık maddeler oluşur. Bu atık maddelerden olan karbondioksit solunum sistemi sayesinde vücuttan uzaklaştırılır.
Yaşamsal olayların devamlılığı için oksijen önemli bir maddedir. Bu madde burun yoluyla vücuda girer. Burun; burun kılları kılcal damarlar ve mukus tabakası adı verilen yapılardan oluşur.
Burun kılları ve mukus, solunan havadaki tozu tutar. Mukus, havayı nemlendirir; kılcal damarlar ise havayı ısıtır. Burundaki hava yutak adı verilen yapıya iletilir. Bu yapı; yemek borusu, soluk borusu, ağız ve burun boşluğunun birleştiği yapıdır. Yutaktaki hava, kıkırdak yapıdan oluşan gırtlağa geçer. Gırtlakta bulunan ses telleri sayesinde ses oluşur. Gırtlaktaki hava; yaklaşık 10-12 cm uzunluğunda olan, üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan oluşan soluk borusu adı verilen yapıya iletilir. Bu yapı, mukus sayesinde havadaki yabancı maddelerin tutulmasını ve balgam şeklinde vücut dışına atılmasını sağlar. Soluk borusu havayı akciğerlere iletir.
İnsan vücudunda iki akciğer bulunur. Solunum organı ile soluk borusunu birleştiren yapılara bronş adı verilir. Bu yapılar, akciğerlerde küçülerek bronşçuk adı verilen dala benzeyen yapılara ayrılır. Bronşçukların uçlarında hava keseleri bulunur. Bu hava keselerine alveol denir. Alveollerin etrafı kılcal damarlarla çevrilidir. Bu kılcal damarlardaki oksijence fakir kan, alveollerdeki oksijeni alır, yapısındaki karbondioksidi alveollere verir. Oksijence zenginleşen kan, vücuda pompalanmak üzere kalbe geri döner.
Göğüs kafesinin altında yer alan diyafram kasılıp gevşeyerek akciğerlerin hacminin değişmesine yardımcı olur. Soluk alma sırasında diyafram kasılarak aşağı doğru hareket eder ve göğüs kafesinin hacminin artmasını sağlar. Soluk verme sırasında diyafram gevşeyerek yukarı doğru hareket eder ve göğüs kafesinin hacmini azaltır.
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.