6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı FCM Sayfa 60-61 Cevapları
6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayıncılık Sayfa 60-61 Cevapları ve Soruları
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 60
ticaret olması hâli müstesna, mallarınızı aranızda batıl (haksız ve haram yollar) ile (alıp vererek) yemeyin…” buyrulur. Peygamberimiz (s.a.v.) de insanlara, rızıklarını ve kazançlarını emek harcayarak helal yollardan sağlamalarını öğütlemiştir. Bununla ilgili olarak bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Hiç kimse, kendi elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir. Allah’ın Peygamberi Hz. Davud da kendi elinin emeğini yiyordu.” Kumarın kişiye, aileye ve topluma karşı çeşitli zararları vardır. Birçok insan kazandığı parasını, malını ve mülkünü kumarda kaybetmektedir. Bu sebeple kişi varlıklıyken muhtaç duruma düşmekte, aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılayamaz hâle gelmektedir. Ayrıca kumar, içki ve benzeri zararlı alışkanlıklarla parasını, malını ve mülkünü harcayanlar, aile fertlerinin hakkını da yemektedirler. Bu da kul hakkına girer. Bu sebeple kumar yüzünden ailede tartışmalar, huzursuzluklar ve geçimsizlikler ortaya çıkmakta; yuvalar parçalanmaktadır.
Kumar, kişinin psikolojisini de olumsuz etkilemektedir. Kumarda kaybeden kişi sinirlenip öfkelenmektedir. Bunun sonucunda da kumar oynayanlar arasında zaman zaman tartışmalar ve kavgalar çıkmaktadır. Bu husus insanlar arasındaki dostluk ve arkadaşlığa, iyi ve güzel ilişkilere zarar vermektedir. Toplumda düşmanlıkları artırmaktadır. Bütün bunlardan dolaylıdır ki yüce dinimiz İslam, kötü ve zararlı alışkanlıkları yasaklamıştır. Yüce Allah (c.c.) bu konuyla ilgili olarak Mâide suresinde şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?”
ETKİNLİK
Sınıfınızda iki grup oluşturunuz. Bunlardan biri içki ve uyuşturucunun zararlarıyla ilgili diğeri ise sigara ve kumarın zararlarıyla ilgili bir araştırma yapsın. Yapılan bu çalışmaları etkileşimli tahta ya da projeksiyon cihazı yardımıyla sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Uyuşturucu maddeler beynin normal işleyişini bozarak beyni mekanikleştirir. Bazı maddeler beyin damarlarında tıkanmaya yol açar, felce sebep olur. Ayrıca beyin içinde sesler duyma ve akıl hastalıklarının başlaması da uyuşturucu maddelerin beyin üzerinde yarattığı etkilerdendir. Yapılan araştırmalar esrar kullanımının şizofreni riskini 7 kat artırdığını göstermektedir
DÜŞÜNELİM – HAZIRLANALIM
İnsanlar sigara, içki ve kumar gibi kötü alışkanlıkların zararlarını bildikleri hâlde niçin bu tür alışkanlıklara yönelmektedirler?
- Cevap: Kullanım birden fazla nedene bağlıdır, bazılarında ise kullanım nedenleri zaman içinde farklılık gösterebilir. Bir çok kişi için uyuşturucu kullanmak diğer eğlence faaliyetlerinden çok farklı olmayan bilinci değiştirmenin başka bir yoludur. Bununla birlikte, bazı kişiler için uyuşturucu kullanmak sadece eğlenmek veya rahatlamak ile ilgili değildir İnsanları uyuşturucu kullanmaya götüren en yaygın nedenler aşağıdaki gibidir. Uyuşturucuyla tanışmada en önemli etkenlerden biri meraktır. Arkadaş çevresinde kullanan birilerinin olması ve maddenin etkilerine ilişkin konuşmalar kişide merak uyandırabilir ve ilk kullanıma zemin hazırlayabilir. Ergenlik döneminde olmak, maddenin kısa ve uzun vade riskleri ile ilgili bilgi sahibi olmamak, yeni deneyimler arama, maddeye ilişkin pozitif düşünceler, merakın davranışa geçmesinde etkili olabilir.
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 61
sigara, içki ve kumar gibi kötü ve zararlı alışkanlıkları varsa çocuklar ve gençler bundan olumsuz etkilenebilirler. Onlara özenip zararlı alışkanlıklara yönelebilirler. Bundan dolayı büyükler güzel davranış ve alışkanlıklarıyla küçüklere iyi örnek olmalıdırlar. Onların gözlerinin önünde kötü davranışlarda bulunmaktan kaçınmalıdırlar. İnsanların zararlı alışkanlıklara başlamasının temel sebeplerinden biri de kötü arkadaş çevresidir. Kötü davranış ve alışkanlıkları olan kimselerle arkadaş olan kişiler onlardan etkilenebilirler. Onlar gibi zararlı alışkanlıklara yönelebilirler. Bu sebeple bizler arkadaş çevremizi oluştururken dikkatli olmalıyız. Kötü davranış ve alışkanlıkları olan kimselerle arkadaş olmaktan kaçınmalıyız. Peygamberimiz (s.a.v.) de bizleri bu konuda şöyle uyarmıştır: “Kişi arkadaşlarının dini (yaşayışı) üzeredir. O hâlde herkes, kiminle arkadaşlık yaptığına dikkat etsin.
ETKİNLİK
“Üzüm üzüme baka baka kararır.” “Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan.”
Yukarıdaki atasözleriyle anlatılmak istenen husus nedir? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
- Cevap: Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir. Bu atasözünde de Kişi, kiminle arkadaşlık ederse, ondan etkilenir; onun alışkanlıklarına, düşüncelerine eğilim duyar; huyunu, gidişini kapar, onun gibi davranmaya başlar görüşü verilmektedir.
“6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayınları Sayfa 60-61 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)