Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı FCM Sayfa 34-35 Cevapları

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayıncılık Sayfa 34-35 Cevapları ve Soruları

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 34

ETKİNLİK

“Cennetin anahtarı namazdır…” Tirmizî, Taharet,
“Kulun, Rabb’ine en yakın olduğu an secde hâlidir.” Müslim, Salat, 215.

Peygamberimizin (s.a.v.) yukarıdaki hadisleri, namazın önemiyle ilgili bizlere hangi mesajları vermektedir? Arkadaşlarınızla sınıfınızda değerlendiriniz.

  • Cevap: Namazın cenneti müjdelediğini ve İnsanın Allah’a en yakın olacağı anın ancak namaz kılarken ki anı olabileceği anlatılmaktadır.

DÜŞÜNELİM – HAZIRLANALIM

Hangi namazların adlarını biliyorsunuz?

  • Cevap: Beş vakit namaz dışında bildiğim namazlar şu şekildedir:

Cuma namazı
Kurban Bayramı namazı
Ramazan Bayramı namazı
Cenaze namazı
Vitir namazı
Teravih namazı
Kuşluk namazı
Evvabin namazı
Husuf ve Küsuf namazları
Tahiyyetül Mescit namazı

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 35

Vacip Namazlar

İslam’da, Ramazan ve Kurban Bayramı namazları ile vitir namazı vacip olan namazlardandır.
Vacip namazlar, dinimizin yerine getirilmesini istediği ancak farz kadar kesin olmayan namazlardır.
Dinimizde kadınlar bayram namazlarından yükümlü değillerdir. Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.v.) kadınları bayram namazı kılmaya teşvik etmiştir.

Nafile Namazlar

İslam’da farz ve vacip namazlar dışında kılınan namazlara nafile namazlar adı verilir. Örneğin; beş vakit namazın farzlarından önce ve sonra kılınan sünnet namazları, gecenin bir vaktinde kılınan teheccüt namazı, güneş doğduktan yaklaşık 50 dakika sonra kılınan kuşluk (duhâ) namazı nafile namazlardan bazılarıdır. Bunun yanında bir camiye ve mescide gidildiğinde kılınan tahiyyatü’l – mescit namazı, akşam namazından sonra kılınan evvabin namazı, teşbih namazı, Allah’tan (c.c.) bir dilek ve istekte bulunulacağı sırada kılınan hacet namazı da nafile namazla- rındandır. Ayrıca istihare, tövbe, yolculuk, istiska (yağmur), küsûf ve hüsûf namazları gibi çeşitli nafile namazlar da vardır. İstihare namazı, insanın önemli bir konuda karar vermeden önce ya da iki şey arasında tercihte bulunmak durumunda kaldığında, hayırlı olanı Allah’tan (c.c.) dilemek için kıldığı iki rekâtlık namazdır. Bu namaz genellikle akşam yatmadan önce kılınır. Kişi yaptığı hatalardan dolayı pişmanlık duyup Allah’tan (c.c.) bağışlanma dilemek istediğinde iki rekât namaz kılar. Sonra da Allah’a (c.c.) tövbe eder. Buna tövbe namazı adı verilir. Yolculuğa çıkmadan önce ya da yolculuktan döndükten sonra kılınan namaza da yolculuk namazı denir. Yağmur duasına gidildiğinde kılınan namaza ise istiska (yağmur) namazı adı verilir. Güneş tutulması esnasında kılınan namaza küsûf, Ay tutulması esnasında kılınan namaza hüsûf namazı denir. Nafile namazlar çokça sevap elde etmek amacıyla kılınır. Peygamberimiz (s.a.v.) beş vakit namazın sünnetlerini düzenli olarak kılmaya önem vermiştir. Diğer nafile namazları ise bazen kılmış bazen de kılmamıştır. Bu sebeple bu tür nafile namazlar isteğe bağlıdır.

Yukarıdaki şemaya farz, vacip ve nafile namazlara örnekler yazınız.

  • Cevap: Namaz, Allah’ın farz kıldığı bir ibadettir. Namaz dinin direğidir. Peygamber (a.s.) namaz için gözümün nuru ifadesini kullanmıştır. İbadetler farz, vacip, sünnet olarak ayrılmaktadır. Namaz için de farz olan namazlar, vacip olan namazlar, nafile olan namazlar bulunmaktadır.

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayınları Sayfa 34-35 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!