6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 113
“6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 113
Hudeybiye Antlaşması ve Mekke’nin Fethi
Hz. Peygamber (sav), Mekke’de doğup büyümüş, hayatının büyük bir bölümünü yine bu şehirde geçirmiştir. 622 yılında hicret edene kadar da Mekke, Hz. Muhammed’in (sav) hayatında önemli bir yere sahip olmuştur. O, 622 yılında terk etmek zorunda kaldığı bu şehir hakkındaki duygularını şöyle dile getirmiştir: “(Ey Mekke!) Biliyorum ki sen, Allah’ın yerlerinin en hayırlısısın… Eğer halkım beni senden çıkarıp sürgün etmeseydi ben kendiliğimden çıkıp gitmezdim.”(1)
Allah Resulü (sav), Hendek Savaşı’ndan sonra çok sevdiği bir şehir olan Mekke’yi görmeyi ve Kâbe’yi ziyaret etmeyi istedi. Beraberindeki yaklaşık bin beş yüz civarında Müslümanla birlikte yola çıktı. Mekke’yi ve Kâbe’yi ziyaret etmek isteyen Müslümanlar, amaçları tamamen barışçıl olduğu için yanlarına silah almadılar. Ancak Hz. Muhammed’in (sav) ve Müslümanların yola çıktığını haber alan Mekkeli müşrikler bu durumu olumlu karşılamadılar. Hatta onlar, Müslümanlarla savaşmak için hazırlık da yaptılar. Mekke yakınlarındaki Hudeybiye denilen yere kadar gelen Hz. Peygamber (sav), Mekkelilere savaşmak için değil Kâbe’yi ziyaret amacıyla geldiğini bildirdi. Bu amaçla onlara Hz. Osman’ı (ra) da elçi olarak gönderdi. Mekkeliler bunu kabul etmek istemediler. Hatta bir süre Hz. Osman’ı (ra) alıkoydular. Hz. Osman’ın (ra) dönüşü gecikince Hz. Peygamber (sav) endişe etmeye başladı. Hatta bir ara Hz. Osman’ın (ra) öldürüldüğü dedikoduları yayıldı. Bu gelişmeler üzerine Hz. Peygamber (sav), sahabilerinden, canları pahasına Mekkelilerle savaşmak üzere biat aldı. Fakat kısa süre sonra Hz. Osman (ra) geri geldi. İki taraf arasında yapılan görüşmeler sonucunda Hudeybiye Antlaşması imzalandı.
Mekkelilerle Müslümanlar arasında yapılan antlaşmaya göre Müslümanlar bu yıl Kâbe’yi ziyaret etmeden dönecekler, bu ziyareti bir yıl sonra silahsız olarak yapabileceklerdi. Mekkelilerden biri Müslüman olup Medine’ye sığınırsa geri verilecekti. Bir Müslüman, Mekke’ye sığındığında ise iade edilmeyecekti. Kureyş dışındaki kabileler, istediği tarafla ittifak antlaşması yapabilecekti. Müslümanlarla Mekkeliler arasında yapılan bu antlaşma on yıl boyunca geçerli olacaktı. Bu süre içinde her iki taraf birbiriyle savaşmayacaktı.
Başta Hz. Ömer (ra) olmak üzere bazı Müslümanlar, Hudeybiye Antlaşması’nın şartlarını ağır bularak bu antlaşmaya karşı çıktılar. Mekkelilerle anlaşmak yerine savaşmak gerektiğini savundular. Hz. Peygamber (sav), onların görüşlerini dinledi ve bu görüşlere saygı duydu. Ancak o, toplumun lideri olarak Hudeybiye Antlaşması’nı imzalamayı uygun gördü.(2) 1
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.