6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97
“6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97
Mekke’nin Fethi
Başlangıçta Müslümanların aleyhine gibi görünen Hudeybiye Antlaşması, barış ortamını sağlaması açısından olumlu sonuçlar doğurdu. Bu dönemde İslamiyet daha hızlı yayıldı.40 Ancak Mekkelilerin belirlenen şartlara aykırı davranmaları sonucunda antlaşma geçerliliğini kaybetti. Hz. Peygamber, 630 yılının Ramazan ayında, on bin kişilik bir orduyla Medine’den Mekke’ye hareket etti. Mekke’ye yaklaştıklarında bir elçi göndererek kimseye zarar vermeyeceklerini bildirdi. Bu sırada Mekke lideri Ebu Süfyan Müslüman oldu. Şehre girildikten sonra hiç kimseye dokunulmadı. Hz. Peygamber, Mekkeliler için af ilan etti ve kimseden intikam alınmadı. Mekke’de barış ve huzur ortamı tamamen sağlanmış oldu.41 Hz. Muhammed (s.a.v.), Mekke’yi fethettiğinde Kâbe’yi putlardan temizledi. Böylece Kâbe, binlerce yıl önce Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in yaptığı ilk hâline döndü. Sadece Allah’a (c.c.) ibadet edilen bir mescit hâline geldi.
Heyetler Yılı
Mekke’nin Fethi’nden sonra etraftaki Arap kabilelerinden çok sayıda kişi heyetler hâlinde Medine’ye geldi. Bu nedenle bu yıla “Heyetler Yılı” adı verilmiştir. İnsanlar bölük bölük İslam dinine giriyor, Hz. Peygamber’e bağlılıklarını bildiriyorlardı.42 Gelen heyetler içinde Hz. Muhammed’i (s.a.v.) Taif’ten taşlayarak kovan Sakif kabilesi de vardı. Taiflilerin Müslüman olması, Hz. Peygamber’i çok mutlu etti.
Hz. Peygamber, Necran Hristiyanlarına İslam’a davet mektubu gönderdi. Bunun üzerine Necranlılar Hz. Peygamber’e bir heyet gönderdiler. Heyettekiler, Hz. Peygamber’le görüşmek için ikindi vakti Mescid-i Nebi’ye girdiler. İbadet vakitleri geldiğinde Hz. Peygamber onların ibadetlerini mescidin içinde yapmalarına izin verdi. Yapılan antlaşmayla İslam devletinin vatandaşlığına kabul edildiler. Bu olay, Hz. Peygamber’in farklı inançlara saygısının bir göstergesidir.
Tebük Seferi
Bizans Devleti, Hz. Peygamber’in davet mektubuyla İslam dininden haberdar olmuştu. Ancak iki yıl sonra Müslümanlar, Bizans’ın kendilerine karşı savaşa hazırlandığı haberini aldı. Herhangi bir sefere çıkarken durumu gizli tutan Hz. Peygamber, bu kez yapılacak seferden sahabeyi haberdar etti. Mesafe uzak, düşmanın gücü büyük ve sıcak çok şiddetliydi. Başta Hz. Osman olmak üzere pek çok sahabi, ordunun masrafları için yüksek miktarda bağışta bulundu. Hz. Peygamber, Hicret’in 9. yılının Receb ayında, beraberinde otuz bin kişilik bir orduyla yola çıktı. Arapların o güne kadar gördüğü en büyük ordu buydu. Ordu, Suriye sınırına yakın olan Tebük’e kadar geldi. Burada günlerce beklemesine rağmen Bizans ordusu gelmeyince geri dönüldü. Bu yolculuk, Hz. Muham- med’in (s.a.v.) çıktığı son sefer oldu.43
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.