6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 62
“6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 62
Kumar Oynamak
İslam; çalışmayı teşvik eder, iyi ve güzel işlerden elde edilen geliri helal kazanç olarak nitelendirir. Şans oyunlarını ve kumarı ise haksız kazanç kabul ederek yasaklar. Çünkü kumar, bir başkasının malını veya parasını tesadüfen, emek harcamadan elde etmeye çalışmaktır.
Maddi karşılığı olan ve kâr amaçlı oynanan her türlü şans oyunu kumar kapsamına girer. Şans oyunları, piyango biletleri, bahisler de birer kumar çeşididir. Günümüzde kumar, çeşitli makinelerle veya sanal ortamlarda da oynanmaktadır. Kumar; oynayan kişiye, ailesine ve çevresine maddi manevi birçok zarar verir. Eğlence ve kazanç aracı olarak görülüp oynanan kumar; kişinin bütün mal varlığını kaybetmesine, aile huzurunun bozulmasına neden olur.
Hem Kur’an-ı Kerim’de hem de hadislerde kumar kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Bir ayette “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”8 buyrulmuştur. Başka bir ayette ise “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin ancak karşılıklı rızanıza dayanan ticaret böyle değildir…”9 buyrularak ticaretin helal kılındığı, batıl yollardan elde edilen gelirin de Allah (c.c.) tarafından yasaklandığı yani haram olduğu belirtilmiştir. Kumar da bu batıl yollardan biridir.
BİLGİ KUTUSU
Haram: Allah’ın (c.c.) kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır. Haramları işlemek İslam dininde günah olarak kabul edilmiştir. Allah’ın (c.c.) rızasına uygun hareket etmeyi isteyen her Müslüman’ın haramlardan uzak durması gerekir.
Helal: Yapılması veya söylenmesinde herhangi bir yasak olmayan, Yüce Allah tarafından serbest bırakılan şeylerdir.
Mekruh: Yapılması dinen hoş görülmeyen şeylerdir.
Uyuşturucu Madde Kullanmak
Vücuda alındığı zaman sağlığa zarar veren, psikolojik olarak olumsuz etkilere sebep olan ve bağımlılık yapan maddelere uyuşturucu denir.
Uyuşturucu kullanımının bireye ve topluma birçok olumsuz etkisi vardır. Uyuşturucu madde kullanan kişilerde beyin fonksiyonları zarar görür. Vücutta istemsiz hareketler oluşur. Algılarda ve duyularda yanılsamalar başlar. Kolay kızma, saldırganlık ve öfke hâli baş gösterir. Bunalma, uykusuzluk, huzursuzluk ve ruhsal çöküntü uyuşturucu maddelerin bireye verdiği en büyük zararlardandır. Bireyin yaşadığı maddi ve manevi çöküntüler, çevresini de etkilemeye başlar. Bu durum, sözel şiddet olarak kendini gösterir. Sözel şiddet zamanla fiziksel şiddete dönüşebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.