“6. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları 3. Ünite Cevapları

6. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 136

1. Aşağıdaki davranışlardan hangisi hırsızlık kapsamında değerlendirilemez?

A) iftira atmakB) Elektriği kaçak kullanmakC) Ölçü ve tartıda hile yapmakD) Devletin imkânlarını çıkarı için kullanmak

  • Cevap: A

2. Kötü alışkanlıklara başlanılmasında arkadaş çevresi önemli bir etkendir. Çünkü kişi kendisine yakın gördüğü kimselerle daha çok vakit geçirir. Onlardan daha fazla etkilenir. Böylece içinde bulunduğu arkadaş çevresiyle benzer özellikler sergilemeye başlar. Bu metin aşağıdaki atasözlerinden hangisi ile aynı doğrultudadır?

A) Komşu komşunun külüne muhtaçtır.B) Akıl akıldan üstündür.C) Dost acı söyler.D) Üzüm üzüme baka baka kararır.

  • Cevap: D

3. “Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Mâide suresi, 91. ayet) Bu ayetten içki ve kumarın aşağıdaki zararlarından hangisine ulaşılamaz?

A) Beden sağlığını tehdit ettiğineB) Kişiyi ibadetten uzaklaştırdığınaC) Toplumsal huzuru bozduğunaD) İradeyi olumsuz etkilediğine

  • Cevap: A

4. Zararlı alışkanlıklardan korunmak için aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?

A) Sportif ve sanatsal faaliyetlerle ilgilenmekB) “Bir kere denemekten bir şey olmaz.” anlayışı ile hareket etmekC) Bağımlılık yapan maddelere karşı bilinçli olmakD) Kendisine zarar verecek bir teklifle karşılaştığında “Hayır!” diyebilmek

  • Cevap: B

5. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed (sav) tarafından “bütün kötülüklerin anası” olarak nitelendirilmiştir?

A) Kendini beğenmekB) İçki içmekC) Cimrilik yapmakD) Kumar oynamak

  • Cevap: B

6. Allah, insanın iyi ve güzel işler yapmasını; kötü ve çirkin davranışlardan uzak durmasını ister. Bundan dolayı insanın kendisine ve çevresine olumsuz etkileri olan alkollü içki içmek, uyuşturucu kullanmak ve kumar oynamak gibi zararlı alışkanlık ve davranışları yasaklamıştır. Bu metinden aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) İnsanın dinin emir ve yasaklarına uyması gerektiğineB) Bireye ve topluma zarar veren alışkanlıkların haram olduğunaC) İnsanın güzel ahlak sahibi olması gerektiğineD) Zararlı alışkanlıkların nasıl başladığına

  • Cevap: D

6. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 137

7. Aşağıdakilerden hangisi kul hakkı ihlali kapsamında değerlendirilemez?

A) Çevreyi kirletmekB) Dedikodu yapmakC) Namaz kılmayı terk etmekD) Kamu malına zarar vermek

  • Cevap: C

8. Allah, Hz. Muhammed’e (sav), yakınlarını uyarıp İslam’a çağırmasını emretmişti. Hz. Muhammed (sav), Mekkelileri Safa Tepesi’ne çağırarak orada bulunanlara İslam’ı tebliğ etmişti. Ebu Leheb’in bu olaya kızarak “Kuruyup yok olasıca! Bizi bunun için mi çağırdın?” demesi üzerine------suresi inmiştir. Bu metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?A) KâfirûnB) TebbetC) Mâ’ûnD) Felâk

  • Cevap: B

9. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, insanın akıl ve iradesini doğru kullanmasına imkân vermez. Bu durum beyin ile merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkiler. Bu açıklamada alkol ve uyuşturucu madde kullanımının zararları ile ilgili hangisi vurgulanmaktadır?

A) Maddi zararlara yol açtığıB) Aile ve meslek hayatını olumsuz etkilediğiC) İnsan sağlığına zarar verdiğiD) Kişiyi günaha yönlendirdiği

  • Cevap: C
  • 10.
  • Dinî bakımdan kullanılmasına, yapılmasına, söylenmesine, yenilip içilmesine izin verilen şeylerdir.
  • Allah’ın yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır.

Tanımları verilen kavramlar hangisidir?A) Helal - VacipB) Mekruh - VacipC) Helal - HaramD) Haram - Mekruh

  • Cevap: C
  • 11.
  • Hz. Zekeriya’nın oğludur.
  • Hz. İsa ile aynı dönemde yaşamıştır.
  • Tebliğine karşı çıkan İsrailoğulları tarafından şehit edilmiştir.

Hakkında bilgi verilen peygamber hangisidir?

A) Hz. YahyaB) Hz. YakubC) Hz. HarunD) Hz. Süleyman

  • Cevap: A

12. Hz. Muhammed’in (sav) doğduğu yıl, ordusuyla Kâbe’yi yıkmaya gelen Yemen Valisi ve ordusunun helak edilişinden bahseder. Bu surede Allah; Yemen ordusunu nasıl helak ettiğini, tuzaklarını boşa çıkardığını ve küçücük kuşların taşıdığı taşlarla onları perişan ettiğini bildirmiştir. Hakkında bilgi verilen sure hangisidir?

A) FilB) KureyşC) TebbetD) Nasr

  • Cevap: A

6. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 138

13. Aşağıdakilerden hangisi alkol ve uyuşturucu madde kullanımının doğrudan birey' sel zararlarındandır?

A) Aile huzurunu bozar.B) Güveni sarsar.C) Devlet ekonomisine zarar verir.D) Bağımlılığa yol açar.

  • Cevap: D

14. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde bağımlılıkla mücadele eden kurumlardan biridir?

A) LÖSEVB) YeşilayC) AFADD) UMKE

  • Cevap: B

15. Beytü’l-Makdis için kullanılan kavram hangisidir?

A) Mescid-i HaramB) Mescid-i NebiC) Mescid-i AksâD) Mescid-i Kıbleteyn

  • Cevap: C

16. İslam haksız kazancı yasaklamakta, el emeği ve alın teri ortaya konarak elde edilen kazancı ise ibadet kabul etmektedir. Çünkü başkasının malını meşru olmayan yollarla almak ve yemek haramdır. Bu metinde, aşağıdaki zararlı alışkanlıklardan hangisinin yasaklanma sebebinden söz edilmektedir?

A) İçkiB) KumarC) SigaraD) Uyuşturucu

  • Cevap: B

17. Aşağıdakilerden hangisi alkol ve uyuşturucu kullanmanın toplumsal zararlarındandır?

A) Kişide bağımlılığa yol açar.B) Ailelerde huzursuzluğa neden olur.C) Kişinin beden ve ruh sağlığına zarar verir.D) İnsanın karar verme yeteneğini olumsuz etkiler.

  • Cevap: B

18. Allah, insanın iyi ve güzel işler yapmasını; kötü ve çirkin davranışlardan uzak durmasını ister. Bundan dolayı Allah, insanın kendisine ve çevresine olumsuz etkileri olan alkollü içki içmek, uyuşturucu kullanmak ve kumar oynamak gibi zararlı alışkanlık ve davranışları yasaklamıştır.Bu metinden hangisine ulaşılamaz?

A) Dindeki emir ve yasakların insanların iyiliği için olduğunaB) Bireye ve topluma zarar veren alışkanlıkların haram olduğunaC) İnsanın güzel ahlak sahibi olması gerektiğineD) Zararlı alışkanlıklardan kurtulma yollarının neler olduğuna

  • Cevap: D

19. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 58. maddesinde “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm devletin temel görevlerinden hangisi ile ilgilidir?

A) Kişi dokunulmazlığını sağlamakB) Ekonomik gelişmeyi sağlamakC) Din ve vicdan hürriyetini korumakD) Birey ve toplum sağlığını korumak

  • Cevap: D

6. Sınıf Çalışma Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.