5. Tema Doğa ve Evren Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Cevapları (5. Sınıf Türkçe)
5. Tema Doğa ve Evren Ölçme ve Değerlendirme cevapları ve soruları, Koza Yayın 5. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 158-159-160-161 (Doğa ve Evren Teması)
5. Tema Doğa ve Evren Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 158 Cevabı
Atık üretmek, yalnızca insanlara özgü değil. Her canlı kaçınılmaz olarak atık ortaya çıkarır. Bu, doğal bir şey! Ama, bu gidişte doğal olmayan bir şey var: O da, biz insanların ardında bıraktığı atıkların miktarının ve çeşidinin çokluğu. Tarih boyunca, yeni üretim yöntemleri ortaya çıktıkça, tüketimimiz de artmış. Bizler, pek çok açıdan atalarımızdan daha şanslıyız. Beslenme, barınma gibi gereksinimlerimizi daha kolay sağlıyoruz. Tüketim konusunda çok fazla seçeneğe sahibiz. Ancak, çok fazla çöp üretiyoruz!
Geçmişte, insanların ürettiği atıklar, daha çok, dokumalar, ağaç, kâğıt, kül gibi doğada kolay bozulan, doğal malzemelerden oluşuyormuş. Bugünse, çöpe attığımız atıkların büyük bir bölümü, dayanıklı olmaları için özel olarak üretilmiş malzemelerden oluşuyor. Üstelik de, çöplerin gömüldüğü çöp alanlarının koşullarında bozulma çok yavaş gerçekleşiyor. Evlerimizde, işyerlerinde, devlet kurumlarında, okul ve hastane gibi kurumlarda üretilen atıkları bir düşünün. Paketleme malzemeleri, şişeler, plastik kaplar, artık yiyecekler, piller, boya artıkları, gazeteler, eski giysiler, bozuk aygıtlar, hatta eski mobilyalar... Her gün, hiç görmediğimiz hâlde, çok sayıda atığın ortaya çıkmasına da farkında olmadan katkıda bulunuruz. Bunlar, satın aldığımız, tükettiğimiz şeylerin üretim sürecinde oluşurlar. Üstelik, bunların önemli bir bölümü, çevreye ve insan sağlığına zararlıdır.
1-7. soruları metne göre cevaplayınız.
1. Aşağıdakilerden hangisi bu metnin başlığı olabilir? A) Canlılar Dünyası B) Atıkları Tanıyoruz C) Tüketim Malzemeleri D) Geri Dönüşüm
- Cevap: B
2. Geçmişte insanların ürettiği atıkların en temel özelliği nedir? A) Doğada kolay kolay çözülememeleri B) Geri dönüşüme uygun olmaları C) Kimyasal maddelerden üretilmeleri D) Doğal malzemelerden üretilmeleri
- Cevap: D
3. Aşağıdakilerden hangisi metnin ana fikri olabilir? A) Tüketiciler olarak doğal ürünleri tercih etmeliyiz. B) Yeni üretim yolları bulmalı ve geliştirmeliyiz. C) Günümüz insanı çok fazla atık üretmektedir. D) Çöplerden kurtulmak için teknolojiden yararlanmalıyız.
- Cevap: C
4. Sizce günümüzde en çok hangi alanlarda atık üretilmektedir?
- Cevap: Bence günümüzde en çok üretilen atık sanayi, fabrika atıklarıdır.
5. Evsel atıkların geri dönüşüme kazandırılması için ne tür çalışmalar yapılabilir?
- Cevap: Geri dönüşüm tesislerinin sayısı artırılabilir. Belediyeler haftanın belirli günlerinde evlerden geri dönüşüm atıklarını toplayabilir.
6. Metinde geçen eş anlamlı üç kelime belirleyiniz. Bu kelimeleri cümlede kullanarak yazınız.
- Cevap:
Doğal: Tabii
- Cümle: Sağlıklı bir hayat için tabii/doğal ürünler yenmelidir.
Gereksinim: İhtiyaç
- Cümle: Deprem bölgesinde pek çok eşyaya ihtiyaç/gereksinim duyuldu.
Seçenek: Alternatif
- Cümle: Hafta sonu yapılacak gezi için pek çok seçeneğimiz/alternatifimiz var.
7. Metinde önemli bulduğunuz bilgileri aşağıya yazınız.
- Cevap:
- Her canlı atık ortaya çıkarır.
- İnsanlar çak fazla miktar ve çeşitte atık üretiyor.
- Eskiden insanlar doğal malzemelerden oluşan atıklar üretirken şimdi doğada çok zor çözünen atıklar üretiyor.
8. Metinde geçen "doğal" kelimesi birden çok anlama gelmektedir. "Doğal" kelimesi ile ilgili açıklamaları uygun olan cümlelerle eşleştiriniz.
1. Doğada olan, doğada bulunan.
2. Doğada rastlanan, doğaya uygun olan.
3. Kendiliğinden olan, insan eliyle yapılmamış.
4. Yapmacık olmayan.
5. Olağan, alışılmış, her zamanki gibi.
6. Sağduyuya, mantığa uygun olan.
- Cevap:

9. Doğa ve Evren" temasında okuduğunuz bir kitapla ilgili aşağıdaki bilgileri yazınız.
- Cevap:
Adı: Doğaya Fısıldayan Çocuklar
Yazarı: Luigi Ballerini
Konusu ve ana fikri:
- Konusu: İki arkadaşın gizemli arayışı
- Ana fikri: Doğanın diliyle konuşmak ve mutluluk arasında gerçekten bir bağ vardır.
10. Aşağıdaki cümlelerden amaç-sonuç anlamı taşıyanları işaretleyiniz.
- Cevap:
11. Aşağıdaki ifadeleri inceleyiniz. İfadelerde anlatılan durumların gerçekleşebilmesi için ifadeleri uygun şekilde tamamlayınız.
- Cevap:
12. Cümlelerdeki noktalı yerleri aşağıda verilen kelimelerden uygun olanıyla tamamlayınız. düşmesi-türemesi-yumuşaması
- Cevap:
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayın Doğa ve Evren Teması Sayfa 158-159-160-161 5. Tema Doğa ve Evren Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok