5. Tema Bilim ve Teknoloji Tema Değerlendirme Soruları cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 136-137 (Bilim ve Teknoloji Teması)

5. Tema Bilim ve Teknoloji Tema Değerlendirme Soruları Cevapları


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 136 Cevapları

TEMA ADI: Bilim ve Teknoloji  METİN ADI: 5. Tema Bilim ve Teknoloji Tema Değerlendirme Soruları 

AMPULÜN İLK YANIŞI Edison'ın (Edisın) asistanı, herkesin çok yıprandığını ve bu işe daha fazla devam etmenin bir anlamı olmadığına inanıyordu. “Artık bu işten vazgeçsek!” dedi. “Bine yakın deneme yaptık ama sonuç başarısız oldu...” Edison ise tüm yorgunluğuna rağmen, tarihe geçecek bir yanıt verdi. “Ne demek hiçbir netice alamadık? Öyle şey olur mu? Bin ayrı madde denedik ve bin tane yanlış maddenin hangileri olduğunu öğrendik!” 1879 yılının kasım ayıydı. Yorgun mucit Edison, aralıksız süren çalışmalarına kısa bir süre ara vermiş, masasının başında bitkin bitkin oturuyor (...). Can sıkıntısından, ceketinin düğmeleriyle oynamaya başladı. Düğmelerden biri düşmek üzereydi, Edison çekip kopardı o düğmeyi. Düğme kopunca, dikili olduğu yerden bir iplik parçası sarkmaya başladı. İpliği gören Edison'un kafasında bir anda ampul yanıverdi! “Bunu denemedik!” dedi ve ekibindeki elemanlara hemen pamuk ipliği bulmalarını söyledi. Elemanlar, Edison'un dediğini yaptılar ama kimsenin zerre miktar ümidi yoktu. Aceleyle getirilen bir yumak pamuk ipliği Edison'un talimatı ile önce küçük parçalara bölündü. Sonra da, özel bir yöntemle kömürleştirildi. Kömürleştirilen iplikler elbette kırılmaya karşı son derece hassas bi hâl almıştı. Ama biraz dikkatle, bir tanesi ampulün içine kırıp dökmeden yerleştirilebildi. Sıra, ampule elektrik akımının verilmesine gelmişti. Nefeslerin tutulduğu bir anda akım verildi. Kömürleşmiş pamuk ipliği önce kızardı sonra da etrafa tatlı sarı bir ışık vermeye başladı.

Soru: 1-6. soruları metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Edison'ın asistanı hangi öneride bulunmuştur, bu öneriyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
  • Cevap: Asistan, denemelerin başarısız olduğunu söyleyip çalışmayı bırakmayı önermiştir. Bu öneri yanlıştır çünkü başarı sabır ve denemeyle gelir.
Soru: 2) Asistanının teklifi karşısında Edison'ın tavrı ne olmuştur? Bu tavır, onun hangi kişilik özelliğini yansıtmaktadır?
  • Cevap: Edison pes etmemiş, denemelere devam etmiştir. Bu tavrı onun azimli ve kararlı bir insan olduğunu gösterir.
Soru: 3) Okuduğunuz metinden önceki olayların nasıl geliştiğiyle ilgili tahminlerde bulunarak düşüncelerinizi yazınız.
  • Cevap: Edison ve ekibi uzun süredir birçok maddeyi denemiş ama doğru sonucu bulamamıştır. Bu süreçte sabırla çözüm aramışlardır.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 137 Cevapları

Soru: 4) Bu metinde Edison ile ilgili anlatılanlardan yola çıkarak bir bilim insanının hangi niteliklere sahip olması gerektiğiyle ilgili düşüncelerinizi yazınız.
  • Cevap: Bir bilim insanı sabırlı, kararlı, meraklı ve pes etmeyen bir kişiliğe sahip olmalıdır.
Soru: 5) Metnin ana düşüncesini yazınız.
  • Cevap: Başarı, denemekten vazgeçmeyenlerin elde ettiği bir sonuçtur.
Soru: 6) Metnin ana düşüncesini destekleyen bir atasözü bularak aşağıya yazınız.
  • Cevap: “Damlayan su taşı deler, azimle çalışan başarır.”
Soru: 7) Birden fazla cümle, fiilimsiler yoluyla tek cümle hâline getirilebilir. Buna göre • Laboratuvarda sabaha kadar çalıştı. • Bir çiçeğin polenlerini inceledi. cümlelerinin fiilimsi yoluyla birleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Laboratuvarda sabaha kadar çalışarak bir çiçeğin polenlerini inceledi. B) Bir çiçeğin polenlerini incelemek için laboratuvarda sabaha kadar çalıştı. C) Laboratuvarda sabaha kadar bir çiçeğin poleni üzerinde çalıştı. D) Laboratuvarda bir çiçeğin polenlerini incelemek amacıyla sabaha kadar çalıştı.
  • Cevap: C
Soru: 8) Bu cümle ile ilgili olarak aşağıdaki değerlendirmelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
  • Cevap:
1. (YAmaç-sonuç cümlesidir. 2. (D) İçinde fiilimsi olan bir cümledir. 3. (DFarklı fiilimsi türlerine yer verilmiştir. 4. (DDeyim kullanılmıştır. 5. (Y“Bilimsel araştırmalar yaparak” bölümü, zarf tamlayıcısı olarak kullanılmıştır. 6. (DNesnenin vurgulandığı bir cümledir. 7. (DCümlenin öznesi söz öbeğidir. 8. (YOlumlu bir isim cümlesidir. Soru: 9) “Son yıllarda bilim ve teknolojiye yapılan yatırım - - - arttı.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümle öznel bir anlam kazanır? A) giderek B) dikkat çekici şekilde C) yüzde yirmi D) kademeli olarak
  • Cevap: B

Soru: 10) Aşağıdakilerden hangisi, içinde fiilimsi olan cümledir?

A) Bu bilgilerin bir kısmını makalemizde kullanabileceğiz. B) Bilim insanları, icatlarının sonuçlarında da sorumludur. C) Araştırmalar yaparak teknolojik gelişmeleri takip ediyorum. D) Yapay zekâ bazı mesleklerin işlerini kolaylaştıracaktır.
  • Cevap: C

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Bilim ve Teknoloji Teması Sayfa 136-137 5. Tema Bilim ve Teknoloji Tema Değerlendirme Soruları Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.