5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 70
“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Meb Yayınları (2. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 70
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
1893’te lisans öğrencisi Washington Carver (Vaşingtın Karvır) tarafından yayımlanan bir makalede doğada hiçbir atık materyalin olmadığı, atık hâle gelmiş ürünlerin başka bir ürüne ham madde kaynağı olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Carver, atıkları “kılık değiştirmiş bir başka kaynak” olarak tanımlamıştır. Ülkemizde atık yönetiminin en eski ve bilinen uygulaması çiftçilerin hayvan dışkılarını gübre olarak kullanması ve tezek olarak yakmasıdır. Geri dönüşüm ve yeniden kullanım kapsamında tenekelerin saksı olarak kullanımı, plastik kapların saklama kabı olarak değerlendirilmesi de buna örnek olarak gösterilebilir. İslam dininde israfın haram olması bizleri bu konuda daha hassas yapmıştır. Aile içinde kardeş ve kuzenlerin birbirinin kıyafetlerini giymesi oldukça yaygın bir yeniden kullanım örneğidir. Sokak Görsel 5.2 sokak ve köy köy gezen eskicilerin “eskiciiiii” diye seslenmeleri hepimizin kulağındadır
Soru: Carver “Atıklar, kılık değiştirmiş bir başka kaynaktır.” cümlesi ile ne anlatmak istemiştir?
- Cevap: Carver, atıkların tamamen işe yaramaz olmadığını, doğru değerlendirildiğinde başka ürünlerin ham maddesi olarak kullanılabileceğini anlatmak istemiştir. Atıkların farklı şekillerde tekrar kullanılabileceğini vurgulamaktadır.
Soru: Metinde verilen örneklere günümüzde de rastlanmakta mıdır? Atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüşüm ile ilgili başka ne gibi faaliyetler yapılmaktadır? Çevrenizden örnekler yazınız.
- Cevap: Evet, günümüzde de plastik şişelerin saklama kabı olarak kullanılması, eski kıyafetlerin temizleme bezi yapılması ve organik atıkların gübre olarak kullanılması yaygındır. Ayrıca cam, plastik, metal ve kağıt atıklar geri dönüşüm kutularında toplanarak tekrar kullanılmaktadır.
Soru: Günlük yaşantınızda atıkların geri dönüşümü için neler yapıyorsunuz?
- Cevap: Evde cam, plastik ve kağıt atıklarını ayrı kutularda topluyorum. Kullanmadığımız kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine veriyor, organik atıkları ise bitkiler için kompost yapımında değerlendiriyorum.
5. Sınıf Meb Yayınları (2. Kitap) Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.