

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 131

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Meb Yayınları (1. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 131
Soru: Babilliler ile ilgili verilen kaynakları inceleyiniz ve soruyu cevaplayınız.
Mezopotamya’da kurulan önemli medeniyetlerden biri de BabiMilerdir. Babilliler, Sümer- lerden farklı olarak tek merkezden yönetilmişlerdir. Devletin başkenti Babil’dir. Babilliler, zaman içinde sınırlarını genişleterek Mezopotamya dışındaki coğrafyalara da hâkim olmuşlardır (Harita 3.3).
Babilliler, mimaride ileri gitmiş bir medeniyettir. Başkent Babil’de inşa edilen Marduk Zig- guratı, İştar Kapısı ve dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen Babil Asma Bahçeleri’ni yapmışlardır. Babillilerden günümüze ulaşan eserler, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Yunanlı bilim insanları matematik, geometri, astronomi bilgilerinin temelini Marduk Zigguratı’nda bulunan çivi yazılı tabletlerden almışlardır.
Babil hükümdarlarından biri olan Hammurabi, toplumsal hayatı düzenlemek için “Ham- murabi Kanunları” olarak bilinen yazılı kanunlar hazırlatmıştır. Bu kanunlar, Sümer Kanun- ları’nın yeniden düzenlenmesi sonucunda “kısas esasına” göre yapılmıştır. Aşağıda bu kanunlardan örnek maddelere yer verilmiştir.
Hammurabi Kanunları’ndan Örnekler
• Bir kişi, bir başkasını ölüm cezası gerektirecek bir suçla itham edip suçunu kanıtlayamazsa suçlayan kişi ölüm cezasına çarptırılır.
• Hırsızlık yapan bir kişi yakalanırsa o kişi ölüme mahkûm edilir.
• Bir kişi, toplumda kendisiyle aynı seviyedeki bir kişinin dişine zarar verirse zarar verenin de dişi çekilir.
Soru: Hammurabi kanunları ile günümüzdeki kanunlar arasında ne gibi benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır? Beyin fırtınası yaparak belirleyiniz.
- Cevap:
Benzerlikler:
- Hammurabi Kanunları gibi günümüzdeki kanunlar da toplumsal düzeni korumak ve suçları önlemek amacıyla hazırlanmıştır.
- Her iki kanun sistemi de hırsızlık, yaralama gibi suçlara karşı ceza uygulamaktadır.
Farklılıklar:
- Hammurabi Kanunları, “kısas” esasına dayanır; yani verilen ceza, suça birebir karşılık verir (dişe diş, göze göz). Günümüz kanunlarında ise bu tür cezalandırma anlayışı terk edilmiştir ve ceza, yasalarla belirlenen ölçüde uygulanır.
- Günümüz kanunlarında suçların ispatlanması daha modern ve tarafsız yöntemlerle yapılır, Hammurabi Kanunları’nda suç kanıtlanamazsa suçlayan cezalandırılırdı.
5. Sınıf Meb Yayınları (1. Kitap) Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Harika