5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 3. Ünite Cevapları
“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 3. Ünite Cevapları
1. Aşağıdakilerden hangisi bir çizimin harita olabilmesi için gerekli koşullardan biri değildir?
A) Farklı renkler kullanılmasıB) Bir düzlem üzerine aktarılmasıC) Kuş bakışı görünüşüne göre çizilmesiD) Belli bir ölçek dâhilinde küçültülmesi
- Cevap: A
2. Aşağıda bir yeryüzü şekline ait görsel verilmiştir: Bu yeryüzü şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) AdaB) BurunC) VadiD) Ova
- Cevap: C
3. Haritalarda kullanılan özel işaretlerin anlamlarını gösteren, genellikle sağ alt köşede yer alan işaret tablosuna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
A) ÖlçekB) DerinlikC) YükseltiD) Lejant
- Cevap: D
4. İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için doğal çevrede değişiklikler yapar. Yol yaparken önüneçıkan engelleri aşmak için---açar.Su ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için akarsu önlerine---kurar.
Yukarıdaki metinde numaralı yerlere sırasıyla yazılması gerekenler seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
- Cevap: B
- 5.
- Akarsuların yatağını aşındırarak oluşturduğu yeryüzü şeklidir.
- Ihlara ve Munzur bu yeryüzü şekline örnek gösterilebilir.
Tanımı ve örnekleri verilen yeryüzü şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) VadiB) GölC) BoğazD) Koy
- Cevap: A
6. Aşağıda bazı yeryüzü şekillerinin tanımları verilmiştir.I. Çevresine göre alçakta kalan geniş düzlüklerdir.II. Üç tarafı sularla çevrili, bir tarafı karayla bağlantılı yeryüzü şeklidir.
Buna göre, I ve II olarak numaralanmış tanımlar aşağıdaki yeryüzü şekillerinden hangilerine aittir?
- Cevap: C
7. Çevresine göre yüksek olan ve tabandan zirveye doğru yamaçları eğimli, yeryüzü şekillerine ne ad verilir?
A) DağB) OvaC) VadiD) Ada
- Cevap: A
8. Aşağıdakilerden hangisi insanların doğayı şekillendirerek yaptığı değişikliklerden biri değildir?
A) KöprüB) BarajC) TünelD) Ova
- Cevap: D
9. Hava durumu, kısa süreli hava olayları iken iklim, uzun süreli hava olaylarının ortalamasıdır. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi iklime bir örnektir?
A) Antalya’da aniden bastıran yağmur sel olup taştı.B) Güneşi gören Ankaralılar parklara hücum etti.C) İzmir’de sıcak ve kurak bir yaz daha yaşandı.D) Bursa’da kuvvetli esen rüzgâr çatıları uçurdu.
- Cevap: C
10. İklim, bir yerde hava olaylarının uzun yıllar boyunca gösterdiği ortalama durumdur. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi iklime örnek gösterilebilir?
A) Mersin’de yarın sisli bir hava bekleniyor.B) Kayseri’de yazlar sıcak ve kurak geçer.C) Rize’de dün yağan yağmur sele neden oldu.D) Ağrı'da yoğun kar yağışı trafiği aksattı.
- Cevap: B
11. Haritada taranmış alanlar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) I’de çay tarımı yapılır.B) II'de seracılık gelişmiştir.C) I’de ahşap evler bulunur.D) II’de her mevsim yağışlı geçer.
- Cevap: D
12. Aşağıdaki ürünlerden hangisi sadece Karadeniz Bölgesi’nde yetişir?
A) ÇayB) BuğdayC) PatatesD) Domates
- Cevap: A
13. İç Anadolu’nun özellikle kırsal kesimlerinde evlerin kerpiçten, Akdeniz Bölgesi’nde taştan, Karadeniz’de ise ahşaptan yapılmasında etkili olan faktör aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeraltı kaynaklarıB) İklimC) Ekonomik faaliyetlerD) Yeryüzü şekilleri
- Cevap: B
14. Çay ve fındık üretiminde yağışa ve neme ihtiyaç duyulmaktadır. Buna göre, aşağıdaki yerlerden hangisinin çay ve fındık üretimine uygun olduğu söylenebilir?
A) GiresunB) YozgatC) SiirtD) Burdur
- Cevap: A
15. Aşağıdakilerden hangisi iklimin konut tipine etkisine örnek olarak gösterilebilir?
A) Şehir merkezlerinde yüksek betonarme binaların yapılmasıB) Erzurum-Kars yöresinde büyükbaş hayvancılığın yaygın olmasıC) Karadeniz’de ormanın bol olduğu yerlerde ahşap evlerin yapılmasıD) Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz turizminin gelişmesi
- Cevap: C
16. İklim uzun süreli hava olaylarının ortalaması iken, hava durumu kısa süreli hava olaylarıdır. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi iklime bir örnektir?
A) Çarşamba günü Ankara’da yağmur bekleniyor.B) İzmir’deki şiddetli fırtınanın etkisi hâlâ sürüyor.C) Erzurum’da kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer.D) İstanbul’da yoğun sis, trafiği aksattı.
- Cevap: C
17. İklim insan faaliyetleri üzerinde etkilidir. Aşağıdakilerden hangisi bu bilgiye uygun bir örnek değildir?
A) İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olan bitki örtüsü bozkırdır.B) Erzurum-Kars yöresinde büyükbaş hayvancılık yaygındır.C) Ege kıyılarında turizm gelişmiştir.D) Karadeniz’de ahşap malzemeyle yapılan evler görülmektedir.
- Cevap: A
18. Aşağıdakilerden hangisi karasal iklimin özelliklerindendir?
A) Denize kıyısı olan yerlerde görülmesiB) Günlük ve yıllık sıcaklık farklarının fazla olmasıC) Kışların ılık ve yağışlı geçmesiD) Bitki örtüsünün maki olması
- Cevap: B
19. Erzurum ve Kars yöresinde büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. Bu durumun ortaya çıkmasında etkili olan özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otlakların geniş yer kaplamasıB) Tarımsal ürün çeşitliliğiC) Bozkır bitki örtüsüD) Ilıman iklim koşulları
- Cevap: A
20. Semih: “Yaşadığım yerde yükselti azdır. Bu nedenle ulaşım kolaydır. Burada sanayi çok gelişmiştir. Buna bağlı olarak ticaret, bankacılık, ulaşım gibi ekonomik faaliyetler de gelişme göstermiştir. İş imkanlarının fazlalığı nedeniyle sürekli göç alan şehrimizin nüfusu da artmıştır.’’ Buna göre, Semih aşağıdaki şehirlerden hangisinde yaşamaktadır?A) ArtvinB) KarsC) İstanbulD) Sinop
- Cevap: C
21. İzmir’de sanayinin gelişmesinde aşağıdakileri hangisi daha fazla etkili olmuştur?
A) Nüfusun fazla olmasıB) Deniz turizmine uygunluğuC) Kültür çeşitliliğiD) Ulaşım ağının gelişmişliği
- Cevap: D
22. Aşağıdakilerden hangisi doğal etkenlerin nüfus dağılışı üzerindeki etkisine örnektir?
A) Dağlık alanlarda nüfusun seyrek olmasıB) Sanayi bölgelerinde nüfusun kalabalık olmasıC) Ulaşımın gelişmediği yerlerde nüfusun seyrek olmasıD) Turizmin geliştiği bölgelerde nüfusun kalabalık olması
- Cevap: A
23. Güney Doğu Anadolu Projesi’nin devreye girmesi bölgede su kaynaklarının yetersizliği sorununa çözüm getirmiştir. Bu proje sayesinde, bölgede pamuk, mısır ve pirinç üretimi yapılmaya başlanmıştır. Bu bilgide, Güney Doğu Anadolu Projesi’nin aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisine etkisi vurgulanmıştır?
A) HayvancılıkB) TarımC) MadencilikD) Turizm
- Cevap: B
24. Ova ve plato gibi düz alanlar tarım, sanayi ve ulaşım gibi ekonomik faaliyetleri yapmak için daha uygundur. Engebeli ve dağlık alanlar ise insanların ekonomik faaliyet yapmasını zorlaştırır. Bu nedenle ova ve platoların bulunduğu yerlerin nüfusu dağlık ve engebeli alanlardan fazladır. Bu bilgide, nüfusun dağılışını etkileyen doğal faktörlerden hangisinin önemi vurgulanmaktadır?
A) İklimB) Yeryüzü şekilleriC) Su kaynaklarıD) Toprağın yapısı
- Cevap: D
25. İnsanların yaşadıkları doğal çevrenin özellikleri bölgede yapılan ekonomik faaliyetleri etkiler. Bu bilgiye göre, Zonguldak’ta en fazla hangi ekonomik faaliyetin gelişmesi beklenir?
A) TarımB) TurizmC) HayvancılıkD) Madencilik
- Cevap: D
26. Aşağıdakilerden hangisi “sanayi tesislerinin yoğunluğu” ve “iş imkânlarının fazla olması” nedeniyle göç alan şehirlerimize örnek gösterilebilir?
A) AğrıB) ŞırnakC) ArtvinD) Bursa
- Cevap: D
27. Doğu Anadolu Bölgesi engebeli ve yüksek bir arazi yapısına sahiptir. Bu nedenle ulaşım zordur. Kışlar uzun ve soğuk, yazlar kısadır. Tarım arazileri dar ve küçüktür. Ancak çayır ve otlaklar geniş yer tutar. Bu metne göre, Doğu Anadolu Bölgesi’nin temel geçim kaynağı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) TurizmB) HayvancılıkC) MadencilikD) Sanayi
- Cevap: B
28. Düzlük alanlarda nüfus fazlalaşırken, dağlık ve engebeli arazilerde nüfus daha azdır. Bu bilgide, nüfusun dağılışını etkileyen doğal özelliklerden hangisi anlatılmıştır?
A) İklim tipiB) Toprak yapısıC) Yeryüzü şekilleriD) Bitki örtüsü
- Cevap: C
29. Ormanların gür olduğu yerlerde yerleşme az görülür. Örneğin, Karadeniz Bölgesi’nin bazı kesimlerinde nüfusun seyrek olmasında etkili olan faktörlerden biri ormanların fazlalığıdır.Bu bilgide, nüfusun dağılışını etkileyen doğal özelliklerden hangisi vurgulanmıştır?
A) Toprak yapısıB) Yeryüzü şekilleriC) Su kaynaklarıD) Bitki örtüsü
- Cevap: D
30. ve 31. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Aşırı yağışlar ve eriyen karların neden olduğu afetler yurdumuzun hemen her bölgesinde görülmektedir. Ayrıca dere yataklarına moloz dökülmesi ve dere yataklarının yerleşime açılması bu afetlerin artmasına neden olmaktadır.
30. Yukarıdaki metinde hangi doğal afetten bahsedilmektedir?
A) ÇığB) SelC) HeyelanD) Erozyon
- Cevap: B
31. Metinde bahsedilen doğal afetin zararlarını azaltmak için dere yataklarında aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Fabrikalar kurulmalıdır.B) Çevresindeki ağaçlar kesilmelidir.C) Atıklardan temizlenerek açılmalıdır.D) Doldurularak yol yapılmalıdır.
- Cevap: C
- 32.
- Boş arazilerin ağaçlandırılması
- Besi hayvancılığına önem verilmesi
- Tarım arazilerinin eğime dik sürülmesi
Bu tedbirler aşağıdakilerden hangisini önlemeye yöneliktir?
A) Hava kirliliğiniB) ErozyonuC) Orman yangınlarınıD) Sel baskınlarını
- Cevap: B
33. Eren ve ailesi Rize’de yaşamaktadır. Yaşadığı köy dik yamaçlı bir arazide yer almaktadır. Yağışın fazla olduğu ve karların erimeye başladığı dönemde ailesi doğal afet tehlikesinden dolayı tedirgin olmaktadır. Buna göre, Eren ve ailesinin aşağıdaki doğal afetlerden hangisinin gerçekleşme olasılığından dolayı tedirgin oldukları söylenebilir?
A) Orman yangınıB) DepremC) ErozyonD) Heyelan
- Cevap: D
34. Karların erimesi ve yağmurun fazla yağması sonucunda su kaynaklarının seviyesi yükselir. Bu suların geçtiği yerlere zarar vermesiyle---meydana gelir. Bu afet sonucunda akarsular ve barajlar taşabilir. Bu metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) selB) erozyonC) heyelanD) çığ
- Cevap: A
35. Küresel ısınmanın etkisiyle Dünya’nın ortalama sıcaklığındaki artış aşağıdakiler- den hangisine sebep olmaktadır?
A) Nüfusun artmasınaB) Toprak kirliliğineC) Buzulların erimesineD) Su ihtiyacının azalmasına
- Cevap: C
5. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok