5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 93
“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 93
Allah Resulü (s.a.v.) birçok hadisinde, İslam dininde samimiyete ve ihlaslı olmaya verilen önemi vurgulamıştır. Örneğin bir hadisinde, “Allah, sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar.”1 buyurmuştur. Peygamberimizin (s.a.v.) bu konuyla ilgili başka bir hadisi de şöyledir: “Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder.”2 Esasen inancımıza göre İslam dininin kendisi de doğrudan samimi nasihatler içerir. Sahabilerle Peygamberimiz (s.a.v.) arasında geçen şu konuşma, bu gerçeği açıkça ortaya koymaktadır: Sahabilerden biri olan Temîm ed-Dârî’nin (r.a.) anlattığına göre bir sohbet ortamında Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Din nasihattir (samimiyettir).” Bunun üzerine sahabiler ona, “Kime karşı?” diye sordular. Peygamberimiz (s.a.v.) de onlara, “Allah’a, Kitabı’na, Resulü’ne, Müslümanların idarecilerine ve bütün Müslümanlara karşı (samimi olmaktır).”3 buyurdu.
Hz. Peygamber (s.a.v.), samimiyete her zaman önem verirdi. Bu sebeple o, zaman zaman dualarında bile Allah’tan (c.c.) samimiyet ve ihlas dilerdi. Örneğin bir keresinde şöyle dua etmiştir: “…Allah’ım! Ey Rabb’imiz ve her şeyin Rabb’i! Beni ve ailemi, dünya ve ahirette her an sana ihlasla bağlı kıl. ”4 Allah Resulü (s.a.v.) bir hadisinde, “Ameller niyetlere göredir…”5 buyurarak da Müslüman bir kimsenin, yapacağı işlerde ve alacağı kararlarda samimi olması gerektiğini vurgulamıştır.
Kavram Öğrenelim
İhlas: Sözlükte; samimiyet, içtenlik, kalbî ve karşılıksız sevgi, samimi bağlılık gibi anlamlara gelir. Dinî terim olarak ise tutum ve davranışlarda sadece Allah’ın (c.c.) hoşnutluğunu gözetmek, sözün öze uyması, riyakârlık ve ikiyüzlülükten uzak olmak demektir.
Riya: Sözlükte; gösteriş, ikiyüzlülük, sahtekârlık, özü sözü bir olmama gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak ise insanlar arasında şöhret, çıkar sağlamak veya manevi bir konum elde etmek amacıyla gösteriş için ibadet veya iş yapmak demektir.
Allah Resulü (s.a.v.), hayatın her alanında samimi olduğu gibi ibadetlerini de samimi ve ih- laslı bir şekilde yerine getirirdi. O, namazda rükûya eğildiği zaman şöyle derdi: “Allah’ım, sadece senin önünde eğildim, sana inandım, sana teslim oldum. Kulağım, gözüm, iliklerim, kemiklerim ve sinirlerim sana karşı huşu hâlindedir.”6 Peygamberimiz (s.a.v.) başka bir hadisinde de Rabb’imizin (c.c.) şöyle buyurduğunu haber vermektedir: “Allah (celle celâ- lühû) buyuruyor ki: Kulumun en sevdiğim ibadeti, bana samimi olmasıdır.”
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.