Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 76

“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

Ağız ve diş temizliği bireyin sağlığı kadar toplum yaşantısı için de önemlidir. İnsanlar çevresindekileri rahatsız etmemek için bu konuya özen göstermelidir. Örneğin Peygamber Efendimiz diş temizliğine dikkat etmeyen bir kişiyi bu konuda hassas olması için uyarmıştır.8 Hz. Aişe’ye Peygamberimizin eve girdiğinde ilk ne yaptığı sorulmuş, o da ilk olarak dişlerini temizlemek için misvak kullandığını söylemiştir.

Peygamberimiz, Müslümanlara sıkıntı verebileceği düşüncesiyle her namazdan önce ağız ve diş temizliğini şart koşmamış ancak bu konuda hassas olunmasını istemiştir.10 Bir hadisinde “Misvak ağzı temizler, (ağzı temizlemek de) Allah’ı hoşnut eder.”11 demiştir (Görsel 3.1). Peygamberimiz vefatından önce hasta yatağında bile dişlerini temizlemiş12, bu davranışıyla ağız ve diş temizliğinin önemini vurgulamıştır.
Peygamberimizin yaşadığı toplumda ağız ve diş temizliği için ağacının dallarından yapılan misvak kullanmıştır.13 Günümüzde ağız ve diş temizliği için diş fırçaları ve macunları da kullanılmaktadır. Bu konuda önemli olan, Peygamberimizin ağız ve diş temizliği konusundaki tavsiyelerinin yerine getirilmesidir.

Peygamberimiz ağız ve diş temizliği için misvak kullanırdı.

Beden temizliği, insanın dış görünümüne özen göstermesi bakımından da önemlidir (Görsel 3.2). Örneğin saç bakımı bunlardan biridir. Hz. Peygamber “Saçı olan ona iyi baksın, özen göstersin.”14 hadisiyle Müslümanlardan saç temizliği ve bakımına hassasiyet göstermesini istemiştir.

Beden temizliği, insanın dış görünümü açısından önemlidir.

Peygamberimiz her yıl ramazan ayının son günlerinde ibadet için mescidin bir köşesine çekilmiş ve belirli bir süre orada kalmıştır. Sadece ibadetle meşgul olduğu bu dönemde bile saç temizliği ve bakımına dikkat etmiştir.15 Bir gün mescitte otururken içeri gelmek isteyen saçı, sakalı dağınık bir kişiden saçını düzeltip gelmesini istemiştir. O kişi de Peygamberimizin uyarısından sonra saçını ve sakalını düzeltmiş, mescide öyle gelmiştir. Peygamberimiz orada bulunanlara böylesi- nin daha iyi olduğunu vurgulamış, çevresindekileri de saç temizliği konusunda uyarmıştır.16

İslam’a göre beden temizliği için yapılan uygulamalardan biri de bütün bedenin yıkanmasıdır. İslam’da buna gusül abdesti denir. Günümüzde “banyo yapmak” olarak ifade edilen gusül abdesti (boy abdesti), Peygamber Efendimiz’in de çok önem verdiği bir uygulamadır. O, beden temizliğinin ihtiyaç hâlinde, belli aralıklarla ve özenle yapılmasını tavsiye etmiştir. Hz. Muhammed (sav) bir hadisinde bu ihtiyacı şöyle vurgulamıştır: “Her yedi günde bir saçını ve bedenini yıkayarak banyo yapması, Allah’ın bütün Müslümanlar üzerindeki bir hakkıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!