Evvel Cevap
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 39
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ata Yayıncılık
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 39

“5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 39

Şükür

Şükür, yapılan iyiliği dile getirmek, sahibini övmek, yapılan iyiliğin kıymetini anlamak, iyilik edeni bilmek, O’nu anmak ve O’na karşı nankör olmamak demektir/1 Ayrıca şükür, kişinin tutum ve davranışlarıyla haramlardan kaçınması, farzları yerine getirerek Allah’a (c.c.) bağlanmasıdır. (2) Şükür, Kur’an’ın temel kavramlarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de yetmiş beş yerde şükür ifadesi geçmektedir. Bu ayetlerden birinde Allahü Teâlâ’nın (c.c.) insanın şükretmesi için ona sayısız nimetler verdiği şöyle belirtilir: “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin, eğer siz yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız ona şükredin”1 2 (3)

Allah’ın (c.c.), insanların ve varlığın devamı için ihsan ettiği ve yarattığı nimetlerden biri de gece ve gündüzün art arda gelmesidir. Bu husus Kur’an’da şöyle dile getirilir: “Rahmetinden ötürü Allah, geceyi ve gündüzü yarattı ki geceleyin dinlenesiniz, (gündüzün) onun fazlu kereminden (rızkınızı) arayasınız ve şükredesiniz.”(4) Rüzgâr, yağmur ve denizler Allah’ın (c.c.) nimetlerindendir. Bütün bu nimetlere şükretmek gerektiği Kur’an’da şöyle anlatılır: “Size rahmetinden tattırsın, emriyle gemiler yüzsün, fazlından (nasibinizi) arayasınız ve şükredesiniz diye (hayat ve bereket) müjdecileri olarak rüzgârları göndermesi de Allah’ın (varlık ve kudretinin) delillerindendir.”(5)

Şükür aynı zamanda Allah’a (c.c.) saygı duymak ve teşekkür etmek anlamına gelmektedir. Allah (c.c.) bizi diğer varlıklardan üstün kılmış, bize akıl ve irade gücü vermiştir. Bu nedenle iyiliği ve iyilik yapanı biliriz, iyilik yapana teşekkür ederiz.

Sahip olduğumuz nimetleri Allah’ın (c.c.) verdiğini bilmek şükrün ilk adımıdır. Şükürde önemli olan nimet değil, nimeti vereni bilmektir. İnsan, nimeti verenin Allah (c.c.) olduğunu bilince O’nu tanımaya ve sevmeye başlar. O’na teşekkür etme ihtiyacı hisseder. O’nu övücü, takdir edici söz ve davranışlarda bulunur. Böylece Allah’a (c.c.) şükretmiş olur. İnsan, dünyada ya Allah’a (c.c.) karşı şükreden bir kul olur ya da Allah’ın (c.c.) nimetlerine karşı nankör olur/6) Ancak insanların çoğu, sahip olduğu nimetleri Allah’ın (c.c.) verdiğini unutur. O’na şükretmek yerine nankörlük eder.(7) Oysa Müslüman, verdiği nimetlerden dolayı Allah’a (c.c.) her zaman şükretmesi gerektiğini bilir. Allah’a (c.c.) verdiği nimetlerden dolayı şükrettiğinde Allah’ın (c.c.) sevdiği kullarından biri olacağına inanır. Şükür, aynı zamanda nimetlerin artmasını sağlar, insanın değerini yükseltir. Yani şükreden kişi hem dünyada hem ahirette kazançlı çıkar. Nitekim Yüce Rabb’imiz şöyle buyurur: “…Eğer şükrederseniz, elbette size nimetimi arttırırım. Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir…”(8)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

5. Sınıf Ata Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum