5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 35
“5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 35
Dua, Yüce Rabb’imizle aramızda bir iletişim aracıdır. Dua ederek Rabb’imize bağlılığımızı gösterir, O’ndan yardım diler ve bizi korumasını isteriz. Dua sayesinde gönlümüzde ferahlık ve güç hissederiz. Dua ile Allah’ı (c.c.) hatırlar, O’na sığınır ve O’nun verdiği nimetlere şükrederiz. Dua, Allah’ın (c.c.) lütfuna ve ihsanına kavuşmayı sağlar.
Allah’a (c.c.) yaptığımız dualarda bütün insanlar için hayırlı olanı istemek de dinimizce övülen bir davranıştır. Ancak dinimiz, insanların dileklerine kavuşabilmeleri için önce çalışıp gayret göstermelerini sonra Allah’tan (c.c.) istemelerini öğütler.
Kur’an-ı Kerim’de pek çok dua örneği vardır. Bu dualardan biri de namazların son oturuşunda okuduğumuz Rabbenâ dualarıdır.
Bunların ilki Bakara suresinin 201. ayetidir.
Bu ayette Rabb’imiz şöyle buyurur: “Onlardan bir kısmı da: ‘Ey Rabb’imiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru!’ derler.”(
Ayette Allah’tan (c.c.) hem dünyada hem ahirette iyilik istememiz öğütlenir. Çünkü insan hayatı sadece dünya ile sınırlı değildir.
Dünya hayatı geçicidir, ahiret ise sonsuz bir hayattır. Bu nedenle dualarımızda dünyada sağlık, helal rızık ve iyi işlerde başarı isteriz.
Ahirette de Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmayı dileriz. Rabbenâ dualarında geçen “iyilik” kelimesi bütün bu anlamları ifade eder.(
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) dua ederken bu ayeti çokça okur ve bizlere de okumamızı tavsiye ederdi.(3) Bizler de her namazın son oturuşunda Salli ve Bârik dualarından sonra Rabbenâ dualarını okuruz.
Namazlarda okuduğumuz Rabbenâ dualarının biri de İbrahim suresinin 41. ayetidir. Bu ayette şöyle dua etmemiz istenir: “Ey Rabb’imiz! (Amellerin) Hesap olunacağı gün beni, ana babamı ve müminleri bağışla!”(4) Bu duayı ederken Allah’tan (c.c.) bizi bağışlamasını isteriz. Ancak sadece kendimizin değil; annemizin, babamızın ve tüm müminlerin de bağışlanmasını dileriz.
Değerlendirelim
“Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” Bakara suresi, 186. ayet.
Yukarıdaki ayette verilmek istenen mesajlar nelerdir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
- Cevap: Bu ayet, insanların Allah’a yakın olduklarını ve O’nun davetine uymaları gerektiğini vurguluyor. İnsanların Allah’a dua etmeleri, iman etmeleri ve O’nun yolunu takip etmeleri öneriliyor.
5. Sınıf Ata Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.