Evvel Cevap
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 30
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ata Yayıncılık
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 30

“5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 30

Deve halkın kullandığı kaynaktan su içiyordu. Halk da deveden süt sağmaya başladı. Hz. Salih’in (a.s.) söylediği gibi devenin sütü hiç bitmiyordu.

İnkârcılar Allah’ın (c.c.) mucizesinin bu şekilde ilgi görmesinden rahatsız oldu. Putlara tapmaktan vazgeçemeyen bazı inkârcılar, Hz. Salih’i (a.s.) ortadan kaldı ramayınca deveyi öldürmeye karar verdiler. Devenin olduğu yere gizlice giderek deveyi öldürdüler.

Hz. Salih (a.s.) devenin öldürüldüğünü duyunca bunu yapanların cezasız kalmayacağını Allah’ın (c.c.) gazabına uğrayacağını söyledi. İnkârcılar Eğersen gerçekten peygambersen tehdit ettiğin azabı bize getir…”(1) diyerek Hz. Salih’i (a.s.) tehdit ettiler. Bu tehdit aynı zamanda Allah’a da (c.c.) bir meydan okumaydı.
İstedikleri mucizeyi göstermesine rağmen kavmi, Allah’a (c.c.) inanmadı. Hz. Salih (a.s.) çok üzülmüştü. Onlara yurtlarında üç gün daha yaşayabileceklerini sonra helak olacaklarını bildirdi. Allah’ın (c.c.) onları affetmeyeceğini söyledi. Üç gün sonra aniden şiddetli bir ses duyulmaya başlandı. Ses, kulakları sağır edecek kadar şiddetli, kalpleri korku içinde bırakacak kadar etkiliydi. İnsanlar sesten kaçmaya çalışmışsa da ses yine aynı şiddetle her yerden duyuluyordu.
Hz. Salih (a.s.) kavmine, Yüce Allah’ın (c.c.) vahyettiklerini onlara ilettiğini ve nasihatte bulunduğunu fakat onların nasihat edenleri sevmediğini söyledi.(2) Karşılaşacakları azapla onları baş başa bıraktı.
Kulakları sağır eden, insanı çıldırtan korkunç çığlık onları ölümle yüz yüze getirmişti. Semud kavmi, sesin şiddetinden helak oldu. Allah’a (c.c.) verdikleri sözü yerine getirmemenin cezasını da bu şekilde ödediler.

Değerlendirelim

Andolsun, ben size Rabbi’min vahyettiklerini tebliğ ettim ve size nasihatta bulundum. Fakat siz nasihat edenleri sevmiyorsunuz…” (A’râf suresi, 79. ayet.) ayet mealine göre Hz. Salih’in (a.s.) “Rabb’imin vahyettiklerini tebliğ ettim ve size nasihatte bulundum.” ifadesindeki “tebliğ” ve “nasihat” sözcükleriyle kastettiği nedir? Sınıfta arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Hz. Salih’in (a.s.) “Rabb’imin vahyettiklerini tebliğ ettim ve size nasihatte bulundum.” ifadesindeki “tebliğ” ve “nasihat” sözcükleri, onun Allah’ın emirlerini insanlara açıklamak ve iletmek amacıyla görevlendirildiğini ifade eder. “Tebliğ” ifadesi, Allah’ın vahyettiği mesajları insanlara duyurmak, açıklamak ve iletmek anlamına gelir. Bu, peygamberlerin temel görevlerinden biridir. Hz. Salih (a.s.) Allah’ın emirlerini ve tevhid inancını kavmiyle paylaşarak tebliğde bulunmuştur. “Nasihat” ise, insanlara iyi öğütlerde bulunmak, onları doğru yola yönlendirmek ve kötülüklerden sakındırmak anlamına gelir. Hz. Salih (a.s.) kavmiyle Allah’ın emirlerini paylaşırken aynı zamanda onlara nasihat etmiş, doğru yolu göstermeye çalışmıştır.

5. Sınıf Ata Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum