Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

“5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

Cisimler, sürtünme kuvvetinin büyük olduğu pürüzlü yüzeylerde daha zor hareket eder. Örneğin toprak yol gibi çok pürüzlü zeminde kaykay sürmek, beton gibi az pürüzlü zeminde kaykay sürmekten daha zordur. Çünkü toprak yol, beton zemine göre daha çok pürüzlüdür. Dolayısıyla ortaya çıkan sürtünme kuvveti de daha fazladır. Sürtünme kuvvetinin az olduğu kaygan yüzeylerde ise cisimlerin hareketleri daha kolaydır.

Bir cismin hareket edebilmesi için uygulanan kuvvetin sürtünme kuvvetinden fazla olması gerekir. Sürtünme kuvveti fazla ise cismi hareket ettirmek için uygulanan kuvvet de fazla olur.

Sürtünme kuvvetinin etkilerini günlük hayatımızda gözlemleyebiliriz. Örneğin araçların güvenli şekilde yavaşlayıp durumları, tekerlekler ile yol arasındaki sürtünme sayesindedir. Cisimleri elimizde tutmayı, yazı yazmayı, yazdığımız yazıyı silmeyi, koşmayı, koşarken durmayı sürtünmeye borçluyuz.

Sıra Sizde

1. Sürtünme kuvvetinin az ve çok olduğu zeminlere farklı örnekler yazınız.

  • Cevap:

Sürtünme küvetinin az olduğu zeminler: fayans, cilalı tahta, ipek kumaş, kuşe kâğıt, porselen.

Sürtünme kuvvetinin çok olduğu zeminler: keçe, çim saha, ponza taşı, çakıllı yol, kumlu yol, taşlı yol.

2. Günlük hayatta sürtünme kuvvetinin etkilerine farklı örnekler yazınız.

  • Cevap: Bir yere tutunmadan yürümemiz, yemek kaşığını elimizde tutmamız, diş fırçası kullanarak dişlerimizi temizlememiz sürtünme kuvveti sayesindedir. Hareket halindeyken durmamızı ayaklarımız ile yer arasındaki sürtünmeye borçluyuz. Araçların buzlu yollarda kaymaması için sürtünme kuvvetinden yararlanılır. Paraşütçünün güvenli bir şekilde yere inmesinde sürtünme kuvvetinden faydalanılır. Kızakla bir süre kaydıktan sonra kızak, sürtünme kuvveti sayesinde yavaşlayarak durur.

5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!