5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14
“5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14
“Su miktarı az olursa bitkinin gelişimi yavaşlar.”gibi bir hipotezinizvarsa deneyinizi bu düşünceyi ispatlamak üzerine kurmalısınız. Daha sonra hipotezin doğruluğunu çeşitli deneylerle test etmelisiniz.
4. Deney ve Gözlem Zamanı
Hipotezinizi sınamak ve tahminlerinizin doğru olup olmadığını anlamak için bir deney tasarlamanız, gözlem ve analiz yapmanız gereklidir.
Tasarladığınız deneyi kontrollü olarak yapmalısınız. Sonucu etkileyecek koşullardan birini değiştirip diğerlerini sabit tutarak yapılan deneylere “kontrollü deney” denir.
Bir hipotezi test etmeye başlamadan önce “deney grubu” “kontrol grubu” “bağımlı değişken” ve “bağımsız değişken” kavramlarını anlamanız gerekir. Örneğin mıknatısların bitkilerin büyümesinde ne kadar etkili olduğunu araştırıyorsanız bir grup bitkiyi mıknatıslı ortamda incelerken bir grup bitkiyi mıknatıssız bir ortamda İncelemelisiniz. Böylece mıknatıs kullanılan grup “deney grubu” diğeri “kontrol grubu” olur. Aynı süre içinde iki grubun bitki gelişimi incelendiğinde mıknatısların bitki gelişimini ne derece etkilediği anlaşılabilir.
Deney grubunda değiştirilebilen ve etkisi olduğu düşünülen değişkene “bağımsız değişken” denir. Bağımsız değişkeni istediğiniz şekilde seçebilir veya istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Örneğin bitki deneyinde mıknatıs bağımsız değişkendir.
Bağımlı değişken İse deneylerde bağımsız değişkenlere bağlı olarak ölçülebilir. Hipoteziniz, “Mıknatıslı ortamda bitkiler daha hızlı gelişir.” şeklinde kurulduysa yapacağınız deneyle mıknatısa bağlı olarak bitkilerdeki gelişimi ölçmeye çalışırsınız. Bitkinin gelişim ölçütü olarak bitki boyunu belirlerseniz bağımlı değişken “bitkinin boyu” olacaktır.
Deneyinizi uygun ve geçerli bir şekilde yapmak için bir faktörü değiştirirken diğer tüm koşulları sabit tutmalısınız. Deneyde elde ettiğiniz sonuçların kesinliğinden emin olmak için deneyinizi birkaç defa tekrarlamalısınız.
5. Veri Toplama ve Değerlendirme
Veri, bir araştırmanın temelini oluşturur. Pek çok deneyde veri, sayılardan oluşur ve bağımlı değişkenin değişimini yansıtır. Örneğin bir deneyde suyun sıcaklığının her on dakikada bir okunup değerlerin kaydedilmesi ya da mıknatıs deneyinde bitkinin boyunda oluşan değişimin eşit zaman aralıklarında ölçülerek kaydedilmesi veri toplamaktır. Ne kadar çok veri elde ederseniz hipotezinizi o denli iyi destekleyebilir veya çürütebilirsiniz.
Hipotezin doğru kurulup kurulmadığını belirlemek için deney sırasında ve sonunda, kaydettiğiniz verileri analiz etmelisiniz. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgiler doğrultusunda bazı kararlara varabilirsiniz. Sonuçlar hipotezi doğrulamıyorsa bu, deneyinizin yanlış olduğu anlamına gelmez, hipotezinizi gözden geçirmeniz gerektiğini gösterir. Örneğin “Mıknatıslı ortamda bitkiler daha hızlı gelişir.” hipotezini test etmek için yaptığımız deneyler sonucunda mıknatısın bitkiler üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşırsanız bu sonuç hipotezinizin yanlış kurulduğu anlamına gelir. Bu durumda bitkilerin gelişimine yönelik “Rüzgârlı ortamda bitkiler daha hızlı gelişir.” şeklinde yeni bir hipotez belirleyebilirsiniz.
Bilim insanları çoğunlukla hipotezlerinin yanlış kurulduğu sonucuna ulaşır. Böyle durumlarda araştırmaya baştan başlayarak yeni bir hipotez kurarlar. Hipotezlerinin doğru kurulduğu sonucuna ulaşırlarsa bu defa başka bir yoldan bu sonucu sınamaları gerekebilir.
Yaptığınız analizlerle elde ettiğiniz sonuçları rapor hâline getirip bilim fuarlarında sunabilirsiniz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.