
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 240


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 240 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 240
HORTUM
Havadaki değişimlere bağlı oluşan, kendi ekseni etrafında dönerek hareket edebilen, yüksek hızlara ulaşabilen ve yıkıcı etkileri olan şiddetli bir rüzgâr çeşididir. Çoğunlukla karada oluştuğu gibi göl veya denizler üzerinde de oluşabilir.
Hortum ciddi can kayıpları ve yaralanmalara sebep olabilir. Ayrıca binalar, altyapılar, enerji ve iletişim hatları üzerinde ciddi hasarlar bırakabilir.
Hortum öncesinde;
Öncelikle tüm afetleri kapsayacak şekilde “afet ve acil durum aile planı” ile “afet ve acil durum çantası” hazırlamalısınız.
TV’de, radyoda veya sosyal medyada Meteoroloji Genel Müdürlüğünden ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla gelebilecek uyarıları takip etmelisiniz. Sığınacak bir yer planlamaksınız.
Hortum sırasında bina içindeyseniz;
Elektrik şalterini, su ve doğalgaz vanalarını kapamalısınız. Sığınağınız varsa hemen sığınağa gitmelisiniz. Sığınağa ulaşmak için asansörleri kullanmamalısınız. Sığınağınız yoksa banyo, koridor gibi penceresiz yerlere sığınmaksınız. Kapı ve pencereleri kapak tutmalısınız. Sağlam bir nesnenin ve ya eşyanın yanına diz çökerek ellerinizle başınızı koruyacak şekilde durunuz. Hortum bitinceye kadar bu şekilde bekleyiniz. Vücudunuzu battaniye ya da benzeri kalın örtülerle koruyabilirsiniz.
Hortum sırasında dışarıdaysanız;
Öncelikle sığınacak güvenli bir yer aramalısınız. Uçuşabilecek parçalara karşı öncelikle başınızı korumalısınız. Köprü, üstgeçitler ile enerji nakil hatlarındon uzak durmalısınız. Düz ve alçak alanları sığınmak için tercih etmelisiniz. Bir aracın içinde sığınmanız gerekirse, emniyet kemerini takarak başınızı bir örtüyle koruyunuz.
VOLKANİK PATLAMALAR
Yer altındaki sıcaklığı çok yüksek olan erimiş kayaların (magma) yer kabuğundaki açıklıklardan püskürerek dışarı çıkmasına volkanik patlama denir. Püskürme sırasında yüzeye çıkan magmaya lav denir. Lavlar çok yüksek sıcaklıkta olduğu için etrafına zarar verir.
Yanardağ patlamalarına karşı alınması gereken önlemler: Yanardağa yakın bölgelerde yerleşim alanları oluşturulmamalıdır. Aktif yanardağların uzağında durulmalıdır. Ülkemizde aktif yanardağ yoktur fakat tekrar aktif olma ihtimali her zaman mevcuttur.
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 240 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.