5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 86
“5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Meb Yayınları (2. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 86
ETKİNLİK İSTASYONU
Soru: Günlük yaşamda karşılaşılabilecek bir durum aşağıdaki metinde verilmiştir. Metinden yola çıkarak soruları cevaplayalım.
Aybüke ve abisi Necmettin birlikte çorba yapmaya karar verdiler. Abisi gerekli malzemeleri tencereye koyup çorbanın karıştırılarak hazırlanması gerektiğini söyledi. Ocağı yaktıktan sonra metal kaşıkla çorbayı karıştırmaya başladı. Üç dört dakika sonra Necmettin “Ahh, elim yandı!” dedi ve kaşığı tezgâhın üzerine bıraktı. Aybüke abisine “Annem çorbayı karıştırırken hep şu kaşığı kullanıyor. ” diyerek tahta kaşığı gösterdi. Necmettin de tahta kaşığı alıp on dakika daha çorbayı karıştırdı. Necmettin’in eli tekrar yanmadan çorba pişerken Aybüke de sofrayı kurmaya başlamıştı. Necmettin plastik kulplarından tutarak tencereyi masaya getirirken Aybüke de sıcak tencerenin masaya zarar vermemesi için nihaleyi tencerenin koyulacağı yere bıraktı. Çorbayı içmeye başladıklarında Aybüke abisine heyecanla “Abi, kulplar süper kahraman gibi ellerini sıcak tencereden korudu.” dedi.
Soru: Necmettin’in eli çorbayı metal kaşıkla karıştırırken yanmış ancak tahta kaşıkla karıştırırken yanmamıştır. Bu durum maddelerin hangi özellikleri ile ilgilidir?
- Cevap: Bu durum maddelerin ısı iletkenliği ile ilgilidir. Metal ısıyı iyi ilettiği için elini yakarken, tahta ısıyı iyi iletmediği için elini yakmamıştır.
Soru: Ocaktaki ısı, çorbaya ulaşarak çorbanın pişmesini sağlamıştır. Bu durum, tencerenin hangi özelliği sayesinde gerçekleşmiş olabilir?
- Cevap: Tencerenin ısıyı iyi iletmesi sayesinde gerçekleşmiştir. Tencere metal olduğu için ısıyı çorbaya hızlıca iletir.
Soru: Aybüke neden nihale kullanmıştır? Bu durum, nihalenin hangi özelliği ile ilgili olabilir?
- Cevap: Nihale, tencerenin sıcaklığının masaya zarar vermesini önlemek için kullanılmıştır. Nihale, ısıyı iyi iletmeyen bir madde olduğu için ısıyı geçirmez ve masayı korur.
Soru: Günlük yaşamda karşılaştığımız ısıyı iyi ileten ve ısıyı iyi iletmeyen maddelere örnekler verelim.
- Cevap:
Isıyı iyi ileten maddeler: Metal kaşık, çelik tencere, demir tava.
Isıyı iyi iletmeyen maddeler: Tahta kaşık, plastik sap, nihale.
Soru: Isıyı iyi ileten ve ısıyı iyi iletmeyen maddelere karşılık gelen kavramlar nelerdir? Araştıralım.
- Cevap:
Isıyı iyi ileten maddeler: İletken maddeler.
Isıyı iyi iletmeyen maddeler: Yalıtkan maddeler.
5. Sınıf Meb Yayınları (2. Kitap) Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.