5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169
“5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169
Müslüman hükümdarlar, kendi dönemlerinde fethettikleri veya yeni kurdukları şehirlerde camiler yaptırmışlar bu yerlere İslam şehri kimliği kazandırmışlardır. İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, fethin bir sembolü olarak Ayasofya’yı camiye dönüştürmüş, İstanbul’un bir İslam şehri olduğunu simgeleştirmiştir. Dolayısıyla tarih boyunca Müslümanlar yeni bir şehre yerleştiklerinde veya yeni bir şehir kurduklarında camiler inşa ederek cami merkezli şehir mimarisini ortaya koymuşlardır.
Cami ve mescitler, Allah’a (cc) ibadet edilen ve O’nun adının anıldığı mekânlardır. Kur’an-ı Kerim’de “Şüphesiz mescitler, Allah’ındır. O hâlde, Allah ile birlikte başkasına da kulluk etmeyin.”4 ayetiyle mescitlerin Yüce Allah’a kulluk edilen yerler olduğu vurgulanır.
Camiler Müslümanları birleştiren ve kaynaştıran yerlerdir. Buralarda toplumun her kesiminden insan bir araya gelir, sevinç ve hüzünlerini paylaşır. Müslümanlar günün beş vaktinde namaz vesilesiyle tevhit inancının gereği olarak bir ve tek olan Yüce Allah’a kulluk ederler. Cuma, cenaze ve bayram namazları cemaatle kılınması zorunlu namazlardır. Müslümanlar, bu namazlar için camilere gider ve din kardeşleriyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşar. Böylece birbirlerinin durumlarından haberdar olarak kardeşlik bağları güçlenir. Ramazan ayında kılınan teravih namazlarıyla oruçlu geçen günün gecelerinde namazlar ve dualarla bu ayın bereketi paylaşılır. Çocuklar; teravih, bayram ve cuma namazlarının cemaat coşkusu içerisinde camilerle tanışır. Namaz eğitimlerini bu yolla tamamlar ve camide nasıl davranılması gerektiğini öğrenirler.
Camide namaz kılınırken namaz kılanların önünden geçmemek, konuşmamak ve cemaati rahatsız edecek davranışlardan uzak durmak cami kurallarındandır.
Camilerden bazıları; etrafında aşevi, imarethane, şifahane, türbe, hamam, kütüphane ve medrese gibi yapıları da içerecek şekilde külliye olarak inşa edilmiştir. Eğitimden sağlığa, barınmadan sosyal yardımlara kadar birçok hizmet alanını kuşatan bu yapılar camilerin etrafında şekillenmiştir. Külliye tarzındaki camiler insanların maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve hayatın bütünlüğünü yansıtan eserlerdir. Camilerin yanında kurulan medreselerle tarih boyunca Müslümanlar ilim öğrenmiş böylece camiler birer eğitim merkezi olmuştur.
Şifahanelerde hastalar tedavi edilmiş, aşevleriyle yoksulların yeme içme ihtiyacı karşılanmıştır. Görüldüğü üzere camiler, toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlarla birlikte birçok alanda insanlara hizmet sunan merkezlerdir.
Mahallemizde ve şehrimizde farklı mimari özelliklerle yapılmış camiler görürüz. Bu camilerin içinde ve dışında ortak mimari yapılar ve bölümler vardır. Genellikle tüm camilerde yer alan ortak bölümler, yapının cami olduğunun göstergesidir. Mihrap, minber, vaaz kürsüsü caminin içindedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
5. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.