[giris]5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 98-99-100-101 Cevapları ve Soruları[/giris] 5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 98

Not Edelim

Bir çocuk şarkısında şöyle denilmektedir: “Açar bana kanadını Melek koydum ben adını Varlığımın tek kadını Benim annem benim annem.” Nurgül Yenigül

Düşünelim-Hazırlanalım

“Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim, sevilelim, Dünya kimseye kalmaz.” Yunus Emre Divanı, s. 17.

Yunus Emre, yukarıdaki dörtlüğünde ne anlatmak istemektedir?

  • Cevap: Dünya’nın çok kısa olduğu ve hepimiz öleceğimiz için insanlara küsme , kin beslemeye değmeyeceği, sevmek ve sevilmenin önemini anlatmak istemiştir. Dünya yaratıldığı zamandan beri nice insanlar ve güçlüler geçmiş ama hepsi ölümü tatmıştır. Onun için yanımıza kar kalan sevmek ve sevilmek, hayır işler yapmaktır.

Edebiyatımızdan, dinî ögelerin baskın olduğu bir şiir, hikâye vb. örnek bularak sınıfınıza getiriniz ve arkadaşlarınıza okuyunuz.

  • Cevap:

Allah Sana Sundum Elim

Sensin kerim, sensin rahim, Allah sana sundum elim Senden artık yoktur emin, Allah sana sundum elim

Ecel geldi vade erdi, bu ömrüm kadehi doldu Kimdir ki içmeden kaldı, Allah sana sundum elim

Gözlerim göğe süzüldü, canım göğüsten üzüldü Dilim tetiği bozuldu, Allah sana sundum elim

Üş biçildi kefen donum, Hazret’e yönelttim yönüm Acep nice ola halim, Allah sana sundum elim

Urdular suyum ılıdı, kavim kardeş cümle geldi Esen kalsın kavim kardeş, Allah sana sundum elim

Geldi salacam sarılır, dört yana sala verilir El namazıma derilir, Allah sana sundum elim

Salacamı getirdiler, makberime yetirdiler Halka olup oturdular, Allah sana sundum elim

Çün cenazeden şeştiler, üstüme toprak saçtılar Hep koyubeni kaçtılar, Allah sana sundum elim

Yedi Tamu, sekiz Uçmak, her birinin vardır yolu Her bir yolda yüzbin çarşı, Allah sana sundum elim

Geldi Münker ile Nekir, her birisi sordu bir dil İlahi Sen cevap vergil, Allah sana sundum elim

Görün acep oldu zaman, gönülden eyleniz figan Ölür çün anadan doğan, Allah sana sundum elim

Yunus tap uzat bu sözü, Allahına dutgıl yüzü Didardan ayırma bizi, Allah sana sundum elim

YUNUS EMRE ŞİİRİ

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 99

Hoca Ahmet Yesevî, Türk-İslam edebiyatının ilk ve en önemli temsilcilerinden biridir. O, hikmet denilen şiirlerinde Allah (c.c.) ve Peygamber (s.a.v.) sevgisini, İslam’ın temel ilke ve değerlerini sıklıkla işlemiştir. Ahmet Yesevî’nin hikmetleri, Divan-ı Hikmet adlı eserinde toplanmıştır. Hoca Ahmet Yesevî, Divan-ı Hikmet adlı eserinin bir bölümünde şöyle demektedir: “Benim hikmetlerim Ferman-ı Sübhan Okuyup anlasan manay-ı Kur’an.” Ahmet Yesevî bu sözüyle, kendisinin hikmetlerinin Kur’an ayetlerini, Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını yansıttığını ifade etmektedir. Yunus Emre de şiirlerinde Allah (c.c.) ve Peygamber (s.a.v.) sevgisini, İslami değerleri çok fazla işlemiştir. Örneğin, o, bir şiirinde şunları söylemiştir: “Dağlar ile taşlar ile Çağırayım Mevla’m seni Seherlerde kuşlar ile Çağırayım Mevla’m seni.

Gökyüzünde İsa ile Tur Dağı’nda Musa ile Elindeki asa ile Çağırayım Mevla’m seni.”


Etkinlik

Adamın biri, yolun kenarına dikenler ekti. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başladı. Oradan gelip geçenler, “Bu dikenleri sök, insanları rahatsız etmesin.” demeye başladılar. Adam bunları dinliyor fakat söylenenlere aldırmıyordu. Durumdan haberdar olan vali, bir gün adama, “Mutlaka bu dikenleri sök.” dedi. Adam itiraz etmeden “Tamam, bir gün mutlaka sökeceğim.” dedi. Adam “Dikenleri sökeceğim.” diye diye uzun zaman geçti. Bu arada dikenler iyice büyüdü ve insanları daha çok rahatsız etmeye başladı. Vali, bir gün yine dikenleri sökmeyen adama, “Ey sözünde durmayan adam! Sök şu dikenleri. Bu işi sürüncemede bırakma.” dedi. Adam ise “Aceleye gerek yok. Daha çok zaman var. Bugün olmazsa yarın mutlaka bu dikenleri sökeceğim.” dedi. Bunun üzerine vali, o adama şunları söyledi: “Sen hep ‘yarın, yarın’ diyerek bu işi erteliyorsun. Fakat şunu bil ki her geçen gün o dikenler büyüyüp güçleniyor. Dikenleri

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. 
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 100

sökecek olan sen ise güç kuvvet kaybediyorsun. Dikenler gün geçtikçe gençleşiyor, sen ise ihtiyarlıyorsun.” diye uyardı. Bu hikâyeyi anlatan Mevlânâ şöyle der: “Her kötü huyunu bir diken bil. Dikenler kaç keredir senin ayağını zedelemekte ve seni defalarca kötü huydan perişan hâle düşürmektedir. Fakat duygun yok ki! Pek duygusuzlaştın. Çirkin huylarından dolayı başkalarına zarar verdiğinin farkında değilsin. Kendine verdiğin zararı da görmüyorsun. Sen hem kendine zarar veriyorsun hem de başkalarına.” Mevlânâ, Mesnevî, C 2, s. 94-95.

Yukarıdaki hikâyenin bize vermek istediği mesajlar nelerdir? Arkadaşlarınızla konuşup belirleyiniz.

  • Cevap: Kendimizde kötü bir huy fark ettiğimizde veya birileri samimi bir yaklaşımla bize bu huylarımızı söylediği zaman bu huylar, alışkanlık haline gelmeden durdurmalı ve kendimizi değiştirmeye çalışmalıyız. Yoksa bu huylar bizde vazgeçilmez bir alışkanlık halini alır. Bir süre sonra bunun bizim suçumuz olduğunu fark etmez aksine hep insanları suçlu görmeye başlarız.
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 101

Etkinlik

... Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı: Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hûda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden İlâhî, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne nâmahrem eli. Bu ezanlar -ki şehadetleri dinin temeli- Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli. ... Mehmet Âkif Ersoy

İstiklal Marşımızın yukarıdaki kıtalarında ne gibi dinî kavram ve değerler yer almaktadır? Belirleyip bunlar üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: İnce düşünce yani tefekkür, şehitlik, vatanın değeri, ezanların ve dinimizin bekası yer almaktadır. İnsan her zaman tarihi okumalı anlamalı ve bu konuda tefekkür denilen ince düşünceyi elde etmelidir. Yoksa bu konular hakkında düşünülmez ve konuşulmazsa unutulur gider. Şehitlik dinimizin önem verdiği ve vatanımızı gerek Kurtuluş Savaşı’nda gerekse diğer savaşlarda gözümüzü kırpmadan savunmamız bu güzel inanca bağlıdır. Diğer milletlerde bu cesaret bu yüzden yoktur.
5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 98-99-100-101 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)