

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 85-86 Cevapları

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 85-86 Cevapları ve Soruları
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 85
BİR SURE TANIYORUM: KEVSER SURESİ VE ANLAMI
Kur’an-ı Kerim’in en kısa suresi olan Kevser suresi, Kur’an’ın 108. suresidir ve üç ayetten meydana gelmektedir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Mekke’de yaşadığı dönemde indirilmiştir. Kevser; bolluk, bereket, çok hayır, neslin çoğalması gibi anlamlara gelir. Kevser, aynı zamanda Allah Resulü (s.a.v.) için cennette hazırlanan çok güzel bir havuzun adıdır. Surede, Peygamber Efendimize (s.a.v.) kevser verildiği yani çok hayır, bolluk, bereket ihsan edildiği belirtilmektedir. Hz. Peygamber’e (s.a.v.) verilen hayır ve nimetlerden biri de kızı Hz. Fâtıma’dır (r.a.). Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) mübarek ve temiz soyu, Hz. Fâtıma’nın (r.a.) çocukları Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.) ile devam etti.
Okunuşu
BismiMâhirrahmânirrahîm
(1) İnnâ a’taynâke’l-kevser.
(2) Fesalli lirabbike venhar.
(3) İnne şânieke hüvel ebter.
ANLAMI
Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla (başlarım).
(1) “(Resulüm!) Kuşkusuz biz sana Kevser’i verdik.
(2) Şimdi sen Rabb’ine kulluk et ve kurban kes.
(3) Asıl sonu kesik olan, şüphesiz sana hınç besleyendir.”
Etkinlik
Kevser suresinde yerine getirilmesi istenen namaz ve kurban ibadetleri hakkında neler biliyorsunuz? Bu konuda bildiklerinizi defterinize yazınız.
- Cevap:
Namazın ergenlik çağına ermiş ve Müslüman olan herkese farz olduğunu biliyorum. Namazda belli şekiller ve surelerin bilinmesi ve ona göre namaz kılınması gerekir. Namazı bozan ve olması için şartlar olduğunu biliyorum. Namaz için ezan okunduğunu ve vakitlerin bilinmesi içinde günde beş kere ezan okunduğunu da biliyorum. Müslümanların bir kısmı evlerinde veya bulundukları yerde bir kısmı da camiye giderek namazlarını kılarlar. Cuma ve bayram namazlarında daha çok insanlar camide toplanırlar. Kurban ibadeti ise her kurban bayramında kurban kesilmesi ve bu geleneğin Hz. İbrahim’ den bu yana geldiğini biliyorum. Kurban bayramında hem et yeniyor hem de et dağıtılarak insanlar sevindiriliyor. Bu paylaşma ve beraberlik açısından çok güzel.
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 86
YA MUHAMMED CANIM ARZULAR SENİ
Arayı arayı bulsam izini,
İzinin tozuna sürsem yüzümü,
Hak nasip eylese görsem yüzünü,
Ya Muhammed canım arzular seni.
Bir mübarek sefer olsa da gitsem,
Kâbe yollarında kumlara batsam,
Hub cemalin bir kez düşte seyretsem,
Ya Muhammed canım arzular seni.
Zerrece kalmadı gönlümde hile,
Sıdk ile girmişim ben hak yola,
Ebu Bekir, Ömer, Osman’da bile,
Ya Muhammed canım arzular seni.
Ali ile Hasan Hüseyin onda,
Sevgisi gönülde, muhabbet canda,
Yarın mahşer gününde, Hak divanında,
Ya Muhammed canım arzular seni.
Arafat Dağı’dır bizim dağımız,
Anda kabul olur bizim duamız,
Medine’de yatar Peygamberimiz,
Ya Muhammed canım arzular seni.
Yunus medh eyledi seni dillerde,
Dillerde dillerde hem gönüllerde,
Ağlayu ağlayu gurbet illerde,
Ya Muhammed canım arzular seni.
YUNUS EMRE, Divan, s. 338.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 85-86 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)
Yeni Yorum