“4. Sınıf Türkçe Çalışma Fasikülü 1. ve 2. Ünite Cevapları Sayfa 75” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Türkçe Çalışma Fasikülü 1. ve 2. Ünite Cevapları Sayfa 75

130. Aşağıdaki metni okuyunuz. Altta verilen bulmacayı metinden yararlanarak tamamlayınız. Sonbahar aylarının sonuna doğru caddelerdeki yerlerini alarak kışın habercileri olur kestaneciler. Neredeyse hepimizin kokuyu takip ederek bulabileceği tezgâhlarda satıcıların “Kestane kebap!." diye bir yandan bağırıp bir yandan pişirdiği kestaneler, çocukluğumuzun en güzel tat ve kokularından biridir. Kestane, kayıngiller olarak adlandırılan ağaç familyasındandır. Yediğimiz kestane ise, bu ağacın tohumudur. Kestane, çoğu sert kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Ilıman bölgelerde yetişen kestane ağacının 16 değişik türü bulunmaktadır. Boyu 30 metreye kadar uzaya- bilen kestane ağaçları 500 yıl yaşayabilir. Türkiye'de yetişen tek tür olan Anadolu kestanesi, kuzey Anadolu kıyılarından Marmara Bölgesi'nin içlerine ve Ege Bölgesi'ne kadar geniş bir alana yayılmıştır. Ağaçtan düşen kestanelerin hem üzerlerinde dikenleri vardır hem de tatları biraz acıdır. Dikenli kabuğun düşmesi ve tadındaki acılığın giderilmesi için toplanan kestanelerin üzeri toprakla örtülür. Kestane belli bir süre sonra topraktan çıkarılır, dikenli kabuğu soyulur ve soframıza kadar gelir. Ülkemizdeki kestane üretiminin yaklaşık %70'i Ege Bölgesinde gerçekleştirilir. En çok Aydın'da yetiştirilir ve bu bölgenin kestaneleri çok kalitelidir. Bursa'nın tadına doyulmaz kestane şekeri, Aydın kestanesinden üretilir. Aydından sonra İzmir, Kastamonu ve Sinop da kestane üretiminde ilk sıralarda yer alır. Kestane ağacının en büyük özelliklerinden biri de yaşlanan ağaçların parçalanarak dökülmesidir. Kestane ağacının dökülen parçaları, yaprakları, dalları ve tohumlarıçürüyerek toprağa karışır. Humus adı verilen bu doğal gübre, özellikle çiçek yetiştiricileri tarafından sıklıkla tercih edilir. Ve son bir uyarı: Parklarda bahçelerde sık sık karşımıza çıkan bir başka kestane ağacı daha vardır. Severek yediğimiz kestaneden daha iri ve tombul tohumları olan bu kestanelere “atkestanesi" adı verilir. Bu tohumlar zehirli ve sağlığımız açısından son derece tehlikelidir.
  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Çalışma Fasikülü 1. ve 2. Ünite Cevapları Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.