Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Hecce Yayınları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 53

“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 53

Milletimizin varlık mücadelesine girdiği bu yıllarda Mustafa Kemal Paşa ve bir grup Osmanlı subayı, memleketimizin düştüğü bu kötü durumu düşünüyor, buna çareler üretmeye çalışıyordu. Mustafa Kemal Paşa, Çanakkale Savaşı’nda gösterdiği başarılar nedeniyle milletimiz tarafından tanınan ve takdir edilen bir komutandı.

İstanbul’dan önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’a (Görsel 2.41), ardından Havza ve Amasya’ya geçen Mustafa Kemal Paşa; gittiği bu merkezlerde genelgeler yayımlayıp toplantılar düzenledi. Mondros Ateşkes Antlaşmasının maddelerine uyulmaması gerektiğini söyledi. Halkı işgallere karşı tepki göstermeleri ve yurdun nasıl kurtarılabileceği konusunda bilinçlendirdi.

Mustafa Kemal Paşa, çalışmalarına Erzurum ve Sivas’ta devam etti. Erzurum ve Sivas’ta iki büyük kongre düzenlendi. Bu kongrelerde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı kararı benimsendi. Mustafa Kemal Paşa’nın liderlik ettiği Temsil Heyeti kuruldu ve bu Heyet, Millî Mücadele’nin merkezi olarak seçilen Ankara’ya 27 Aralık 1919’da geldi. İstanbul Mebusan Meclisi’nin işgalci devletlerce kapatılmasının ardından Ankara’da 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı (Görsel 2.47).

Bu arada işgalci güçler, savaş sonrası b r barış antlaşması yapmak için Osmanlı hükümetinin üyelerini Paris’e davet etmişlerdi. 10 Ağustos 1920’de şartları oldukça ağır olan ve mağlup bir devlet olarak Osmanlı Devleti’nin imzalamak zorunda kaldığı Sevr Barış Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma, millet olarak Millî Mücadele’ye giriştiğimiz için geçersiz kalmış ve uygulanmamıştır.

Öneri

Sevr Barış Antlaşması’nın imzalanmasına giden süreç ile ilgili daha fazla bilgi almak için eba genel ağ adresindeki videoyu izleyebilirsiniz.

  • Cevap:

Sevr Barış Antlaşması’nın imzalanmasına giden süreç madde madde özetleyecek olursak:

  • 1914-1918: I. Dünya Savaşı boyunca Osmanlı İmparatorluğu, İttifak Devletleri’nin bir parçası olarak savaştı.
  • 1918: Mondros Mütarekesi imzalandı ve Osmanlı İmparatorluğu savaşta yenilgiye uğradı.
  • 1919-1920: İtilaf Devletleri, Osmanlı topraklarını işgal etti ve Osmanlı hükümeti üzerinde baskı kurdu.
  • 1920: Sevr Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalandı, fakat TBMM tarafından tanınmadı.

4. Sınıf Hecce Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!