4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayıncılık Sayfa 86
“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 86
Ülkemizi tanımaya yönelik araştırmalar yaparken nüfusun ülkemizin her yerinde aynı şekilde dağılış göstermediğini fark ederiz. Bunun en temel sebebi ülkemizin sahip olduğu yer şekilleridir. Yer şekilleri nüfusun dağılışını etkiler. Yer şekillerinin ülkemizin her yerinde aynı olmadığını onun uydu görüntüsünü inceleyerek fark edebiliriz (Görsel 3.43).
Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Ülkemizin kuzeyinde ve güneyinde yüksek sıradağlar vardır. Ülkemizin doğusunda ise bir bütün olarak yüksek ve engebeli kesimler yer alır. Ülkemizin engebeli yerlerinde nüfus seyrekken yeryüzü şekillerinin sade olduğu yerlerde nüfus fazladır.
Söyleyelim
Konuya hazırlanırken yaptığınız çalışmada yaşadığınız bölgenin dikkatinizi çeken hangi özellikleri vardır? Yer şekilleri yaşadığınız bölgede nasıldır? Bölgenizin nüfusuna ilişkin hangi bilgilere ulaştınız? Bölgenizdeki yer şekilleriyle nüfus arasında nasıl bir ilişki vardır? Hazırladığınız tablodaki maddeleri okuyunuz.
- Cevap: İstanbul’da yaşarken, kentin tarihi yarımada ve Boğaziçi boyunca uzanan bozulmamış yeşil alanların varlığı dikkatimi çekti. İstanbul, denizle çevrili bir yarımada üzerinde yer alır ve kuzeydeki ormanlık alanlarla kaplı tepelerle çevrilidir. Nüfus açısından, İstanbul Türkiye’nin en kalabalık şehri olup, hem Asya hem de Avrupa kıtasında yer almaktadır. Yer şekilleri ve nüfus arasındaki ilişki; tepelik ve ormanlık alanların az nüfuslu olduğu, denize yakın düzlük alanların ise yoğun nüfuslu olduğu şeklindedir.
10. Etkinlik
Aşağıda verilen şiiri okuyunuz. Şiirde Ahmet Hamdi Tanpınar hangi durumdan yakınmaktadır? Şiirde, şiire konu olan yerin, yeryüzü şekilleri ve nüfusu hakkında ne gibi ipuçları vardır? Tartışınız.
DAĞLAR
Göklere dayanan karlı tepesi
Ey sıla yolunu bağlayan dağlar!
Üstünde rüzgârın geniş nefesi
Eteğinde seller çağlayan dağlar!
Her akşam ufkunuz kızıl bir nehre
Bürünüp yanarken bulutlu dağlar,
Hıçkırır ve derim doğduğum şehre
Kavuşursam bir gün ne mutlu dağlar!
- Cevap: Ahmet Hamdi Tanpınar, şiirinde memleket özleminden yakınmaktadır. Şiirde şiire konu olan yer dağlık ve az nüfusa sahip bir yerdir. Göklere dayanan karlı tepesi, Ey sıla yolunu bağlayan dağlar! ipuçlarıdır.
4. Sınıf Ferman Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.