4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 6. Ünite Cevapları
“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 6. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 6. Ünite Cevapları
1. Ülkemizde yasa yapma yetkisine sahip olan organ aşağıdakilerden hangisidir?
A) Türkiye Büyük Millet MeclisiB) Türk Silahlı KuvvetleriC) MahkemelerD) Cumhurbaşkanı
- Cevap: A
2. Bireylerin birbirleriyle dayanışma içinde olduğu bir toplumda, aşağıdakilerden hangisi görülmez?
A) Zor durumda olan insanlara yardım edildiğiB) Çeşitli yardım kuruluşlarının oluşturulduğuC) Toplumsal sorunların arttığıD) Bireyler arasındaki sosyal bağın güçlendiği
- Cevap: C
3. Birden çok kişiyi etkileyen sorunların çözümü için en etkili yol aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sorunu bireysel olarak çözmeye çalışmakB) Sorunları görmezden gelmekC) Sorunların çözümünü başkalarından beklemekD) Örgütlenerek çözüme gitmek
- Cevap: C
4. Ülkemizde millî egemenliğin temsil edildiği yer, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Türkiye Büyük Millet MeclisiB) Anayasa MahkemesiC) İl Genel MeclisiD) Cumhuriyet Başsavcılığı
- Cevap: A
5. Ali, müziği yüksek ses tonunda dinlemeyi tercih etmektedir. Komşuları Ahmet Bey ise bu durumdan rahatsız olduğunu Ali’ye iletmiştir. Bu durumda Ali’nin nasıl bir davranış sergilemesi beklenmez?
A) Müziğin sesini kısacağını söylemesiB) Verdiği rahatsızlıktan dolayı özür dilemesiC) Başkalarının duyduğu rahatsızlığın kendisini ilgilendirmediğini söylemesiD) Çevreye karşı daha duyarlı olacağını söylemesi
- Cevap: C
6. Aşağıdakilerden hangisi evdeki iş bölümünün yararlarından değildir?
A) Herkesin rolü ve yetkileri belli olur.B) Herkes alınan kararlarda söz sahibi olur.C) Herkes belirlenen kurallara uymak zorunda değildir.D) Herkes birbiriyle yakından ilgilenir.
- Cevap: C
7. “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” “Bir elin nesi var iki elin sesi var.” Atasözlerinde vurgulanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) HoşgörüB) DayanışmaC) DostlukD) Saygı
- Cevap: C
8. Aşağıdakilerden hangisi eğitsel kulüplere katılımın faydalarından değildir?
A) Yeteneklerimizi geliştirmemize yardımcı olur.B) Yeni durum ve ortamlara uyum sağlamamızı kolaylaştırır.C) Farklı görüş, anlayış ve çalışmalara hoşgörüyle bakmamızı sağlar.D) Planlı çalışma alışkanlığımızı bozar.
- Cevap: D
9. Atatürk, milletin dayanışması ile her türlü zorluğun aşılacağına inanıyordu. Atatürk’ün hayatıyla ilgili aşağıdaki olaylardan hangisi bunun göstergesi sayılabilir?
A) Trablusgarp Savaşı’na katılmasıB) Çanakkale Savaşı’ndaki kahramanlığıC) Millî birlik ve bütünlüğü sağlayarak Kurtuluş Savaşı’na önderlik etmesiD) Bitlis ve Van’ın düşman işgalinden kurtulması
- Cevap: C
10. Aşağıdakilerden hangisi eğitsel kulüp çalışmalarına katılacak öğrencilerin sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?
A) GönüllülükB) ÇıkarcılıkC) SorumlulukD) Duyarlılık
- Cevap: B
11. Aile bireyleri arasında adil görev dağılımının yapıldığı bir aile için öncelikle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Ailece sorumlulukların paylaşıldığıB) Ailede herkesin aynı yetkiye sahip olduğuC) Aile bireylerinin farklı görüşlere sahip olduğuD) Aile bireylerinin birbirinin özel hayatına saygı duyduğu
- Cevap: A
12. Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ilgili olarak verilen aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Devletin yasama görevini yerine getirir.B) Ulusal egemenliğin temsil edildiği yerdir.C) Devletin yerel yönetim birimlerinden biridir.D) Halkın oylarıyla seçilen temsilcilerden oluşur.
- Cevap: C
13. Bir toplumda insanların birbirleriyle yardımlaşması ve dayanışma içinde olması, o toplumda aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesine katkı sağlar?
A) Toplumun ilerlemesineB) Bireysel çıkarların artmasınaC) Toplumsal sorunların artmasınaD) İnsanlar arasındaki sosyal bağın zayıflamasına
- Cevap: A
- 14.
- Ulus, kendi kararını kendisi vermeye başladı.
- Yönetme yetkisi ulusa geçti.Bu hakların elde edildiği günün anısına kutladığımız bayram, aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik BayramıB) 30 Ağustos Zafer BayramıC) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk BayramıD) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
- Cevap: C
15. Ülkemizdeki 23 Nisan kutlamalarına dünyanın farklı ülkelerinden çocukların davet edilmesinin amacı, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dünya çocukları arasında dostluk, sevgi ve barış tohumları atmakB) Katılan çocukları misafir etmekC) Katılan çocuklara, kendi kültürümüzü aşılamakD) 23 Nisan’ı diğer ülkelere de kabul ettirmek
- Cevap: A
16. Yeni Türk devletinin temeli, aşağıdakilerden hangisiyle atılmıştır?
A) Tekâlif-i Milliye Emirleri’nin yayımlanmasıylaB) Erzurum Kongresi’nin toplanmasıylaC) Misakımillî’nin ilan edilmesiyleD) Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla
- Cevap: D
17. İnsanların ihtiyaç duydukları her şeyi, her zaman kendi kendilerine elde etmeleri mümkün değildir. “Bir elin nesi var iki elin sesi var.” atasözü ile de belirtildiği gibi insanlarla yardımlaşarak hareket etmek işlerimizi kolaylaştırır, üstelik insanlar arasındaki duygusal bağları da güçlendirir. Verilen metin aşağıdaki kavramlardan hangisini açıklamaktadır?
A) DayanışmaB) SevgiC) SaygıD) Bencillik
- Cevap: A
18. Yaşadığımız ildeki belediye ekipleri, zaman zaman gıda üreten yerleri denetleyerek gıdaların insanlara zarar vermeyecek şekilde üretilmelerini sağlamaktadır. Belediyelerin verdiği bu hizmet aşağıdaki alanlardan hangisi ile ilgilidir?
A) Alt yapıB) EğitimC) YardımD) Sağlık
- Cevap: D
19. Aşağıdakilerden hangisi çocuk hakları arasında ver almaz?
A) Bir isme ve vatandaşlığa sahip olmaB) Davranışlarının sorumluluğunu almaC) Sağlık hizmetlerine erişimD) İfade özgürlüğü
- Cevap: B
20. Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre her çocuk dinlenme, boş zamanlarını değerlendirme, oynama ve yaşına uygun faaliyetlerde bulunma, kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkına sahiptir. Aşağıdakilerden hangisi bu haktan yararlanmaya örnek bir durum değildir?
A) Elifin boş zamanlarında bağlama kursuna gitmesiB) Burak’ın okulundaki folklor ekibine katılmasıC) Sibel’in ailesiyle tiyatro izlemeye gitmesiD) Melis’in hastanedeki sağlık hizmetlerinden faydalanması
- Cevap: D
21. Aşağıdakilerden hangisi evdeki sorumluluklarım üstlenen bir çocuğun davranışlarındandır?
A) Evde yüksek sesle müzik dinler.B) Odasını annesinin toplamasını bekler.C) Sofranın kurulmasına yardım eder.D) Bilgisayar başında uzun zaman geçirir.
- Cevap: C
22. Esma: “Her çocuk okula gitme hakkına sahiptir. Çocukların okula düzenli bir şekilde devam etmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.” Esma’nın ifadeleri hangi çocuk hakkı ile ilgilidir?
A) SağlıkB) EğitimC) BeslenmeD) Barınma
- Cevap: B
23. Çocuklar, özgürlüklerimiz sınırsız değildir. Evde, okulda, sokakta istediğimiz gibi davranamayız. Çevreye i karşı yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımız vardır. Sözlerimiz, kararlarımız ve hareketlerimiz bize sorumluluklar yükler. Öğretmenin yaptığı açıklamaya göre aşağıdaki öğrencilerden hangisi sorumluluklarını yerine getirmemiştir?
- Cevap: C
24. Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde yurdumuz galip devletlerin işgaline uğramıştı. Bu durum karşısında bazı kişiler işgalcilere karşı direnmenin faydasız olduğunu, güçlü bir devletin koruyuculuğu altına girmek gerektiğini söylemiştir. Mustafa Kemal ise başka bir devletin koruyuculuğu altına girmeyi kabul etmemiştir. Mustafa Kemal’in bu tutumu aşağıdaki kavramlardan hangisine önem verdiğini gösterir?
A) BağımsızlıkB) BilimsellikC) YenilikçilikD) Eğitimcilik
- Cevap: A
25. Hastalıklara karşı çocukların aşılanması aşağıdaki haklardan hangisi ile ilgilidir?
A) SağlıkB) EğitimC) BeslenmeD) Barınma
- Cevap: A
26. Özge, çalışmadan girdiği sınavda kötü bir not almıştır. Buna göre, Özge’nin aşağıdakiler- den hangisini yapması doğrudur?
A) Öğretmenini suçlamasıB) Sorumluluğu üstlenmesiC) Dersin zor olduğunu belirtmesiD) Sınav süresini yetersiz bulması
- Cevap: B
27.“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.”İstiklâl Marşı’nın bu dörtlüğünde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) SorumlulukB) AdaletC) BağımsızlıkD) Eşitlik
- Cevap: C
- 28. Üreten Çocuk Topluluğu’nun ilkelerine ve Elif ile Mert arasında geçen diyaloğa aşağıda yer verilmiştir.Üreten Çocuk Topluluğu’nun İlkeleri
- Tamiri mümkün olan her türlü eşya tamir edilip kullanmaya devam edilir.
- Atıkların geri dönüşüme kazandırılmasına özen gösterilir.
- Var olan malzemeler değerlendirilerek yeni şeylerin üretilmesine katkı sunulur.
- Toplumda sadece tüketici olarak bulunmak istemeyen her çocuk bu topluluğa üye olabilir.Elif : Merhaba Mert.Mert: Merhaba Elif. Sen ÜretenÇocuk Topluluğu’ndasın değil mi?Elif : Evet.Mert: Benim kulaklığımın solhoparlöründen ses gelmiyor. Bu konuda bana ne önerirsin?Elif :---Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Elifin önerisi olamaz?
A) İşe yarayabileceğini düşündüğün parçaları alıp kalan kısımları geri dönüşümüne kazandırabilirsin.B) Sorun, kablosundaki temassızlık- tan kaynaklı olabileceği için tamir ettirip kullanabilirsin.C) Sağ hoparlöründe herhangi bir sorun olmadığı için bu parçasını başka bir yerde değerlendirebilirsin.D) Teknolojinin gerisinde kalmamak için eskisini çöpe atıp yeni model bir kulaklık satın alabilirsin.
- Cevap: D
4. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 6. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok