4. Sınıf FenBil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı
4. Sınıf FenBil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı 2017 - 2018 Yeni Müfredat
4. Sınıf FenBil Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı
Kokusu, rengi ve tadı olmayan hava, gaz hâlindeki bir maddedir. Bir basketbol topunu pompa yardımıyla şişirdiğimizde, basketbol topunun her yerine hava dolarak topun şeklini alır. Çünkü gaz hâlinde olan havanın da sıvılar gibi belirli bir şekli yoktur. Trafikte taşıtların egzozlarından ve fabrika bacalarından çıkan duman da hava gibi gaz hâlde bulunan bir maddedir. Fabrika bacasından çıkan dumanı gözlemlemişizdir. Fabrikanın bacasından çıkan duman bir süre sonra neden görünmez olur? Dumanın bu özelliği gaz hâlindeki tüm maddeler için geçerli midir? Aşağıdaki etkinlik yardımıyla bu sorularımıza cevaplar arayalım.
Dördüncü buzdolabı poşetine üflediğimizde poşette nasıl bir değişiklik oldu?
- Doğru cevap: Poşetin içi havayla doldu ve bu yüzden şişti.
Buzdolabı poşetlerini, ağızlarına yakın bir yerden deldiğimizde ne gözlemledik?
- Doğru cevap: Buzdolabı poşetine üflediğimiz havanın delinen yerden hızla çıkmasını gözlemledik.
Buzdolabı poşetlerini, altlarından deldiğimizde ne gözlemledik?
- Doğru cevap: Su ve tuz ile dolu olan poşetlerde de değişiklik gözlemledik. Akışkanlık özelliğine sahip su ve tuz poşette açılan delikten dışarı çıkmıştır.
Gazların yayılma özelliğini ispatlayan bir deney tasarlayalım. Bize verilen malzemeleri seçerek deneyimizi yapalım. Deneyimizin sonucunu bir rapor hâlinde defterimize yazalım.
Doğru cevap:
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok