4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sözcü Yayıncılık Sayfa 50
“4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Sözcü Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sözcü Yayınları Sayfa 50
Cisimlere her gün yüzlerce kuvvet uygular, cisimleri hareket ettiririz. “Arabalarla Oynayalım” etkinliğinde de fark ettiğimiz gibi kuvvet, cisimler üzerine etki eder. Kuvvet uyguladığımız cisimler hızlanabilir, yavaşlayabilir, durabilir, yön veya şekil değiştirebilir.
Cisimlerin hızlanmasını sağlamak için onlara hareketleriyle aynı yönde kuvvet uygulanır. Siz de yaptığınız etkinlikte arabayı hızlandırmak için onu ittiniz değil mi?
Etkinlik
Etkinliğin Amacı
Kuvvetin cisim üzerindeki etkilerini kavramak.
Nasıl Yapacağız?
Aşağıdaki hikâye yardımıyla kuvvetin etkilerini düşünelim.
Defne, Duru, Furkan ve Eren evlerinin yakınındaki parkta bisiklet sürmek için ailelerinden izin aldılar. Eve zamanında döneceklerine ve bisiklet kullanırken dikkatli olacaklarına söz verdiler.
Bisikletlerine binmeden önce hepsi kasklarını taktı. Arkadaşları parkta bisikletlerini sürerken Eren, kaskını tam yerleştirmediğini fark etti. Hemen durup kaskını tekrar taktı. Kaskını takmak için durduğunda arkadaşlarının gerisinde kaldı. Onlara yetişebilmek için biraz hızlanması gerekti. Neyse ki kısa sürede arkadaşlarına yetişti. Defne, Duru, Furkan ve Eren neşe içinde bisikletlerini sürerken karşıdan yürüyüş yaparak gelen kişilere çarpmamak için yavaşladılar.
Çocuklar keyifle bisikletlerini sürerken bu sırada Defne, havanın kararmaya başladığını fark etti ve arkadaşlarına ailelerinin onları merak edebileceğini, artık eve dönmeleri gerektiğini hatırlattı. Hemen yönlerini değiştirip geldikleri yöne geri döndüler. Eve dönerken Duru yanlışlıkla yere atılan su şişesinin üzerinden geçti. Su şişesi ezildi ve şekli değişti. Furkan bisikletini durdurup yere atılan su şişesini çöpe attı. Çocuklar söz verdikleri gibi bisikletlerini dikkatlice sürüp eve zamanında gittiler.
Etkinlik sonuçlarımıza göre aşağıdaki sorulan cevaplayalım.
1. Eren, arkadaşlarına yetişebilmek için kuvvetin hangi etkisini uygulamış olabilir?
- Cevap: Eren, arkadaşlarına yetişebilmek için hızlanma etkisi uygulamış olabilir.
2. Çocuklar yürüyüş yapanlara çarpmamak için ne yaptılar? Kuvvetin hangi etkisini kullandılar?
- Cevap: Çocuklar yürüyüş yapanlara çarpmamak için yavaşlama etkisini kullanmışlardır.
3. Çocukların bisikletli gezisinde kuvvetin yön değiştirici etkisine örnek olabilecek bir olay yaşandı mı?
- Cevap: Evet, çocuklar bisikletli gezisinde kuvvetin yön değiştirici etkisine örnek olabilecek bir olay yaşadılar. Eve dönerken yönlerini değiştirdiler, bu da kuvvetin yön değiştirme etkisini gösterir.
4. Duru, su şişesini ezince şişede ne gibi bir değişiklik olmuş olabilir? Şişe acaba tekrar eski hâline gelebilir mi?
- Cevap: Duru, su şişesini ezince şişede şekil değişikliği olmuş olabilir. Ancak su şişesi orijinal şeklini geri alabilir mi, bu fiziksel olarak mümkün olmayabilir, çünkü madde kalıcı şekil değişikliklerine uğrayabilir.
4. Sınıf Sözcü Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.