4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 78-79-80-81-82 Cevapları
[giris]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 78-79-80-81-82 Cevapları ve Soruları[/giris]
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 78
A. Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterimize yazalım.
1) Kuvvet, cisimlerin şekil ve hareketlerini nasıl etkiler? Açıklayalım.
2) Mıknatıs nedir? Açıklayalım.
3) Mıknatısın günlük yaşamda kullanıldığı yerlere örnekler verelim.
B. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yay ayraç içine “D”, yanlış ise “Y” yazalım. (Y) 1- Mıknatıs, demiri çekmez. (D) 2- Bilgisayarların içinde mıknatıs bulunur. (Y) 3- Hareket eden bir cismin hareketiyle aynı yönde kuvvet uygulanırsa cisim yavaşlar. (D) 4- Kuvvet, cisimlerin yön değiştirmesini sağlayabilir. (D) 5- Mıknatıs günlük hayatta farklı amaçlar için kullanılabilir. (Y) 6- Esnek maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında madde eski şekline dönmez.
C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere kutucukların içinde bulunan kelime ve kelime gruplarından uygun olanları yazalım. mıknatıs- temas gerektirmeyen- kuvvet- temas gerektiren- esnek cisimler- esnek olmayan
Ç. Aşağıda verilen sorularda doğru seçenekleri işaretleyelim.
1) Kutupları karşılıklı olarak konulan iki çubuk mıknatıs birbirini itmektedir. Buna göre mıknatısların karşılıklı gelen kutupları yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri gibi olabilir? A) Yalnız I B) II ve IV C) I ve III D) I, II, III
2) Aşağıdakilerden hangisi mıknatısın kullanım alanlarından biri değildir? A) Karışımları ayırmada B) Elektrikli eşyaların yapısında C) Buzdolabı süslerinde D) Cam bardak üretiminde
3) Aşağıdakilerden hangisi mıknatısın etki ettiği maddelerden biridir?
4) Mıknatısla ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur? A) Mıknatıs; cam, tahta, kumaş gibi maddelere etki eder. B) Mıknatıs parçalara ayrıldığında çekim etkisi artar. C) Mıknatıs doğal ya da yapay olabilir. D) Mıknatısın uyguladığı kuvvet temas gerektiren bir kuvvettir.
5) Aşağıdaki olaylardan hangisinde kuvvetin cisimler üzerindeki etkilerinden biri gözlenmez? A) Yuvarlanan topun durması B) Porselen tabağın kırılması C) Suyun kaynaması D) Tekerleğin yön değiştirmesi
6) Zeynep: Kuvvet, cisimlerin hem hareketini hem şeklini değiştirebilir.
Ahmet: Kuvvet, cisimler üzerinde sadece şekil değişikliğine neden olur.
Elif: Kuvvet, cisimler üzerinde herhangi bir etkiye neden olmaz.
Ömer: Kuvvet, cisimlerin sadece hareket durumunu değiştirebilir.
Yukarıda dört arkadaşın kuvvetle ilgili ifadeleri verilmiştir. Buna göre hangisinin ifadesi doğrudur? A) Ahmet B) Zeynep C) Ömer D) Elif
Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
A. Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterimize yazalım.
1) Kuvvet, cisimlerin şekil ve hareketlerini nasıl etkiler? Açıklayalım.
- Cevap: Kuvvet cisimleri durdurma, hızlandırma, yavaşlatma, yön değiştirme, hareket ettirme şeklinde etkiler. Bazı cisimlerin ise şeklinin değişmesine neden olur.
2) Mıknatıs nedir? Açıklayalım.
- Cevap: Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çeken cisimlere mıknatıs denir.
3) Mıknatısın günlük yaşamda kullanıldığı yerlere örnekler verelim.
- Cevap:
B. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yay ayraç içine “D”, yanlış ise “Y” yazalım. (Y) 1- Mıknatıs, demiri çekmez. (D) 2- Bilgisayarların içinde mıknatıs bulunur. (Y) 3- Hareket eden bir cismin hareketiyle aynı yönde kuvvet uygulanırsa cisim yavaşlar. (D) 4- Kuvvet, cisimlerin yön değiştirmesini sağlayabilir. (D) 5- Mıknatıs günlük hayatta farklı amaçlar için kullanılabilir. (Y) 6- Esnek maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında madde eski şekline dönmez.
C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere kutucukların içinde bulunan kelime ve kelime gruplarından uygun olanları yazalım. mıknatıs- temas gerektirmeyen- kuvvet- temas gerektiren- esnek cisimler- esnek olmayan
- Cevap:
Ç. Aşağıda verilen sorularda doğru seçenekleri işaretleyelim.
1) Kutupları karşılıklı olarak konulan iki çubuk mıknatıs birbirini itmektedir. Buna göre mıknatısların karşılıklı gelen kutupları yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri gibi olabilir? A) Yalnız I B) II ve IV C) I ve III D) I, II, III
- Cevap: B
2) Aşağıdakilerden hangisi mıknatısın kullanım alanlarından biri değildir? A) Karışımları ayırmada B) Elektrikli eşyaların yapısında C) Buzdolabı süslerinde D) Cam bardak üretiminde
- Cevap: D
3) Aşağıdakilerden hangisi mıknatısın etki ettiği maddelerden biridir?
- Cevap: A
4) Mıknatısla ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur? A) Mıknatıs; cam, tahta, kumaş gibi maddelere etki eder. B) Mıknatıs parçalara ayrıldığında çekim etkisi artar. C) Mıknatıs doğal ya da yapay olabilir. D) Mıknatısın uyguladığı kuvvet temas gerektiren bir kuvvettir.
- Cevap: C
5) Aşağıdaki olaylardan hangisinde kuvvetin cisimler üzerindeki etkilerinden biri gözlenmez? A) Yuvarlanan topun durması B) Porselen tabağın kırılması C) Suyun kaynaması D) Tekerleğin yön değiştirmesi
- Cevap: C
6) Zeynep: Kuvvet, cisimlerin hem hareketini hem şeklini değiştirebilir.
Ahmet: Kuvvet, cisimler üzerinde sadece şekil değişikliğine neden olur.
Elif: Kuvvet, cisimler üzerinde herhangi bir etkiye neden olmaz.
Ömer: Kuvvet, cisimlerin sadece hareket durumunu değiştirebilir.
Yukarıda dört arkadaşın kuvvetle ilgili ifadeleri verilmiştir. Buna göre hangisinin ifadesi doğrudur? A) Ahmet B) Zeynep C) Ömer D) Elif
- Cevap: B
7) Levent Bey düz yolda giderken aracını sağa döndürmüş, karşısına aniden bir kedi çıkınca frene basarak aracını yavaşlatmış, sonra tekrar hızlanarak yoluna devam etmiştir. Levent Bey bunları yaparken araçta aşağıdaki kuvvetlerden hangisinin etkisini gözlemlememiştir?
A) Yön değiştirme B) Hızlanma C) Durdurma D) Yavaşlama
- Cevap: C
8) Yandaki şekilde esnek cisimlerin olduğu kutular boyandığında aşağıdaki şekillerden hangisi ortaya çıkar?
- Cevap: A
9) Aşağıdakilerden hangisi mıknatısın günlük hayatta kullanıldığı yerlerden biri değildir?
A) Pusula yapımı B) Demir içeren karışımları ayırma C) Kapı zili yapımı D) Ağaçtan kağıt üretimi
- Cevap: D
Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
- Cevap:
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok