Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Fen Bilimleri Anka Kuşu Yayınevi

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 145-146-147-148-149-150 Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 145-146-147-148-149-150 Cevapları ve Soruları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 145

Osman okul gazetesi için röportaj hazırlıyordu. Görüştüğü kişinin konuşmalarını
eksik yazmamak için ses kayıt cihazı kullandı. Bu cihaz, Osman’ın işini oldukça kolaylaştırmıştı.
Osman, geçmişte ses kayıt cihazlarının olup olmadığını merak etti.

✔ Geçmişten günümüze ses kayıt teknolojilerinin gelişimi nasıldır? Düşünelim.

  • Cevap:

Telefon

İnsanoğlu ilk önce sesin tellerle iletimini başardı. Bunu Graham Bell başarmıştır. Telefonun icat edilmesinden sonra radyo ve telsiz de sesin iletiminde kullanılmıştır.

Fonograf

Sesin kaydedilmesini ve iletilmesini sağlayan fonograf adlı araç icat edildi. Thomas Edison tarafından icat edilen bu araç ses kaydı ve dinlemesini sağlayan birçok aracın icadında öncülük etmiştir.

Gramafon

Sesler plak üzerine kaydedilerek, kaydedilen sesler gramafon adı verilen aletlerle dinlenebiliyordu.

Pikap

Plaklara kaydedilen sesin dinlenmesi için elektrik veya pille çalışan pikaplar icat edildi.

Kasetçalar

Fonograf gibi sesin kaydedilmesini ve dinlemesini sağlayan kasetçalarlar icat edildi.  Ses kasetlerde yer alan şeritlere kaydediliyordu. 90 yıllarda kullanımı yaygındı.

Video Kamera

Ses ve görüntüyü ayı anda kaydedebilen video kameralar icat edildi.

CD DVD

Günümüzde ses artık cd ve dvd denen aygıtlara kaydedilmektedir CD ve DVD ile artık daha kaliteli ve daha çok ses kaydedilmektedir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 146

Cansız varlıklar da ses üretebilir. Örneğin televizyon, müzik seti, telefon, davul gibi cansız varlıkların sesleri vardır. Çevremizde bunlardan başka hangi varlıklar ses çıkarır?

  • Cevap: Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonun çıkardığı sesler yapay seslerdir.

Günümüzde pek çok ses teknolojisinden yararlanmaktayız. Sesin kaydedilmesi, ses şiddetinin değiştirilmesi ve işitme sorunlarının giderilmesinde ses teknolojilerinden yararlanılır. Acaba bu durum geçmişte nasıldı?

  • Cevap: Tarihte ilk ses kaydı Edouard-Leon Scott de Martinville (Edvırt-Leon Skat de Martinvil) tarafından yapılmıştır. Daha sonra bir bilim insanı olan Thomas Edison (Tomas Edisın) tarafından geliştirilen bir araçla ses kaydı gerçekleştirilmiştir. Fonograf adı verilen bu araç, basit bir silindir ve metal levhadan oluşuyordu. Daha sonraları kullanılan gramofonlar ise kayıt için daha gelişmiş diskler içermekteydi. Ancak bu cihazların ses kalitesi ve kayıt süresi oldukça sınırlıydı.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 147

Peki, çok daha uzak bir yere sesimizi nasıl ulaştırabiliriz?

  • Cevap: Çok daha uzak yerlere sesimizi duyurabilmek için megafon veya hoparlör yardımıyla duyurabiliriz megafonları polislerimiz kullanırken görebilirsiniz. İnsanları uyarmak amacıyla kalabalıkları yönlendirmek için kullanırlar. Hoparlörler ise arabalarımız da düğünlerde konser alanlarında stadyumlarda geniş alan ve kalabalık olan insan topluluklarına ses duyurmak amacıyla kullanılır.

Geçmişten günümüze sesin şiddetini değiştirmek için hangi araçlar kullanılmıştır?

  • Cevap: Geçmişten günümüze sesin şiddetini değiştirmek amacıyla kullanılan araçlar megafon mikrofon işitme cihazları stetoskop ve de hoparlördür.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 148

Bir konserde ya da büyük toplantı salonlarında dev hoparlörler sayesinde salonun her yerine ses ulaştırılabilir. Peki, bu dev hoparlörlerin yanında durmak bizi nasıl etkiler?

  • Cevap: Dev hoparlörün yanında durulması ve uzun süre yüksek sesle müzik dinlenmesi geçici veya kalıcı işitme bozukluklarına, baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca kulaklıkla uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemek de kulağa zarar verebilir.

Geçmişten günümüze sesi kaydeden, sesin şiddetini değiştiren ve işitme yetisini geliştirmeye yarayan araçları karşılaştıralım. Bu araçların nasıl geliştiğini bir sunum yaparak arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Fonograf gramofon pikap kaset çalar video kamera CD ve DVD gibi sesi kaydeden sesin şiddetini değiştiren araçlar vardır. Bu araçlar geçmişte daha büyük ve daha yavaş çalışıyorlardı. Bir de sınırlı sürede kayıt yapabiliyorlardı. Oysa günümüzdeki ses kayıt araçları hem daha uzun süre hem de daha hızlı kayıt yapmaktadır.

Şiddetli ses üreten teknolojik araçların etkileri nelerdir?

  • Cevap: Bir kimi zaman eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar. Telefonla görüşmek insanların ses sayesinde yaptıkları bir iletişim şeklidir. İşimizi kolaylaştıran aletlerdir. Birisi biz karşıdan karşıya geçtiğimiz bir anda hata yaparsak korna çalarak araç bizi uyarabilir. Fakat sesin olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Havaalanlarına yakın olan insanların uçakların kalkış ve iniş değerinde insanları rahatsız eden ses oluşmaktadır. Ayrıca kalabalıkların uğultusu insan daha baş ağrısı yaratmaktadır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 149

Şiddetli ses üreten teknolojik araçların olumlu ve olumsuz etkilerini ansiklopedi, dergi ve genel ağ gibi çeşitli kaynaklardan araştıralım. Araştırma sonuçlarını arkadaşlarımıza sunalım.

  • Cevap:

Şiddetli ses üreten teknolojik araçların olumlu etkileri

Afet durumlarında çalan alarm büyük tehlikelerden bizi korur.
Güvenlik önlemi olarak süpermarketlerde otomobillerde alarm sistemleri bulunmaktadır.
Bu sayede hırsızların önüne geçilmiş olunur.
Birçok insan aynı anda uyarılır ve haberdar edilebilir.
Okulumuzda veya mahallemizde yapılan anahtarla bize bilgiler verilerek bizim olumsuz duruma düşmez engellenebilir.

Şiddetli ses üreten teknolojik araçların olumsuz yönleri

Uçakların iniş ve kalkışlarını da çıkan yüksek sesler kulaklarımıza zarar verebilir.
Yol yapımında çalışan işçiler kulaklık takmaları durumunda seslerden olumsuz rahatsızlıklar doğabilir.
Konserlerdeki yüksek sesler geçici işitme kayıplarına yol açabilir.
Yüksek ses yalnızca insanları değil diğer canlıları ürkütür ve kaçırır zarar verir.
Yüksek Sesin sürekli olduğu yerlerde insanlar baş ağrısı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalırlar.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 150

Aşağıda ses teknolojisine ait araçlar ile bunların kullanım alanları verilmiştir. Bu araçları görevlerinin yazılı olduğu kutularla eşleştirelim.

  • Cevap:

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 145-146-147-148-149-150 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!