Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Fen Bilimleri Anka Kuşu Yayınevi

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120 Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120 Cevapları ve Soruları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 112

Masayı hazırlarken büyüklerimize yardımcı olabiliriz. Domates, salatalık, marul gibi malzemeleri karıştırarak bir salata yapabiliriz. Yaptığımız salatanın bir karışım olduğunu biliyor musunuz? Günlük hayatta başka hangi karışımlar vardır? Bu karışımlar birbirinden nasıl ayrılır?

  • Cevap: Severek içtiğimiz çorba, su ve sebzeden; limonata ise su, şeker ve limondan oluşan birer karışımdır. Soluduğumuz havanın da karbondioksit, oksijen, azot gibi gazlardan oluşan bir karışımdır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 113

SAF MADDE VE KARIŞIM NEDİR?

Doğadaki maddeler bazen tek başlarına bazen de başka maddelerle birlikte bulunur. Maddeler bu hâllerine göre saf madde veya karışım olarak sınıflandırılır. Şimdi saf madde ve karışımı açıklayarak bunlara örnekler verelim. Yapısında kendinden başka madde içermeyen maddelere saf madde adı verilir. Takı yapımında kullanılan altın, turşu yapımında kullanılan kaya tuzu, soluduğumuz havadaki oksijen birer saf maddedir. Saf maddeler tek çeşit madde içerir ve ayrıştırıldığında kendinden farklı bir madde ortaya çıkmaz. Örneğin bir demir ne kadar parçalanırsa parçalansın en küçük parçası yine demir olur. Çünkü demir saf bir maddedir.

Soluduğumuz havanın da karbondioksit, oksijen, azot gibi gazlardan oluşan bir karışım olduğunu biliyor muydunuz? Günlük hayatta başka hangi karışımlar vardır?

  • Cevap: Severek içtiğimiz çorba, su ve sebzeden; limonata ise su, şeker ve limondan oluşan birer karışımdır. Soluduğumuz havanın da karbondioksit, oksijen, azot gibi gazlardan oluşan bir karışımdır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 114

Günlük yaşamda karşılaştığımız maddeleri saf madde veya karışım olarak sınıflandıralım. Bunlar arasındaki farklılıkları açıklayalım.

  • Cevap: Maddeler karışımları oluştururken kendi özelliklerini kaybetmez. Örneğin marul, salataya konduğunda yine marul özelliği gösterir. Bir limon, limonatanın içinde de limon özelliği gösterir. Bunu, limonatayı içtiğimizde limon tadını alarak anlayabiliriz. Karışımı oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmedikleri için ayrıştırılabilir.

Acaba karışımları oluşturan maddeler birbirinden nasıl ayrıştırılır?

  • Cevap:  Karışımların ayrılmasında buharlaştırma yöntemi, damıtma yöntemi, yoğunluk farkı ile ayırma, mıknatıs ile ayırma, süzme yöntemi, eleme yöntemi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemin kullanılabilmesi için öncelikle karışımı oluşturan diğer maddelerin buharlaşma noktalarının birbirinden farklı olması gerekmektedir

Karışımları ayırmak için günlük hayatta hangi yöntemleri kullanmak uygun olur?

  • Cevap: Günlük hayatta karışımları ayırmak için buharlaştırma yöntemi, damıtma yöntemi, yoğunluk farkı ile ayırma, mıknatıs ile ayırma, süzme yöntemi, eleme yöntemi gibi yöntemler kullanabiliriz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 115

Gerekli Malzemeler

• Mıknatıs
• Su
• Derince bir kap
• İki adet A4 boyutunda kâğıt
• İnce gözenekli bir elek
• Süzgeç
• Un
• Birkaç adet metal ataş
• Bir avuç nohut

Nohut, ataş ve unu bir kabın içinde karıştıralım.
Bu karışımın içinden unu nasıl ayıracağımızı tahmin edelim.
Eleğin altına kâğıt koyarak karışımı elekten geçirelim.
Elekte kalan nohut ve ataşları bir kâğıda dökelim.
Bu karışımı nasıl ayıracağımızı tahmin edelim.
Mıknatısı karışıma yaklaştıralım. Ne olacağını tahmin edelim.
Kâğıtta kalan nohutu suyun içine dökelim. Karışımı nasıl ayıracağımızı tahmin edelim.
Karışımı süzgeçten geçirelim. Süzgeçte hangi maddenin kaldığını gözlemleyelim.

Karışımları ayırmak için hangi yöntemleri kullandık?

  • Cevap: Unu ayırırken süzme yöntemi ve eleme yöntemini kullandık. Böylece daha hacimli varlıklar eleğin üstünde kalırken un gibi maddeler elekten geçip altta kaldı.

Ayırma yöntemi uygularken nelere dikkat edilmelidir? Arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Birden fazla maddenin bir araya gelmesi ile beraber karışım oluşur. Bu konuda farklı maddeler bir araya gelebilir ve karışım oluşturabilir. O yüzden bu karışımları ayırmak için değişik yöntemler tercih edilir. Biz de bu maddelerin özelliklerini iyi bilmeli yöntemimizi de ona göre belirlemeliyiz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 116

Süzme

Makarna haşlarken makarnaları sudan ayırmak için süzgeç kullanılır. Makarna süzgecin üzerinde kalırken su deliklerden akar. Bu şekilde süzgeç yardımıyla makarna ve su birbirinden ayrılır. Buna süzme yöntemi adı verilir. Süzme yöntemi, genelde katı ve sıvı maddelerden oluşan karışımları ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Sıvı madde süzgecin altından akarken katı madde gözeneklerden geçemeyip süzgecin üzerinde kalır. Kızartılan patatesi yağdan ayırmak, demlenen çayın yapraklarını sudan ayırmak için de süzme yöntemi uygulanır. Katı ve gaz maddelerden oluşan karışımları ayırmak için de süzme yöntemi uygulanır. Ağza takılan maskelerin ince gözenekleri havayı içeri alırken toz, sinek gibi katı maddeleri dışarıda bırakır. Süzme yöntemi uygularken süzülecek maddenin büyüklüğü ile süzgecin büyüklüğüne dikkat edilmelidir. Kum, pirinç, tebeşir tozu gibi ufak taneli katılar için küçük gözenekli süzgeçler tercih edilmelidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 117

Eleme

Eleme, farklı büyüklükte katı maddelerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Eleme yönteminde ayrılacak katıların büyüklüklerinin birbirinden farklı olması gerekmektedir. “Nasıl Ayırabilirim?” etkinliğinde nohut ve unu ayırmak için eleme yöntemi kullanmıştık. Bu sayede küçük taneli olan un, elekten geçmiş; gözeneklerden geçemeyecek kadar iri olan nohut ise elekte kalmıştı. Eleme yöntemi uygulanırken tıpkı süzme yönteminde olduğu gibi eleğin gözenekleri ile tanelerin büyüklüğüne dikkat edilmelidir. Eleme işinde gözenekler ayrılması istenen maddelerin geçebileceği, diğer maddelerin ise geçemeyeceği büyüklükte olmalıdır. Günlük hayatta; unun içindeki yabancı maddeleri ayıklarken, inşaatlarda harç malzemelerini çakıl ve taşlardan ayırırken, karışık bakliyatları birbirinden ayırırken eleme yöntemi kullanılabilir.

Mıknatısla Ayırma

Bir karışımda demir, nikel, kobalt gibi maddeleri içeren cisimler bulunuyorsa mıknatısla ayırma yöntemi tercih edilir. Karışıma mıknatıs yaklaştırıldığında mıknatıs bu maddeleri çeker ve ortamdan uzaklaştırır. “Nasıl Ayırabilirim?” etkinliğindeki gibi metal ataş ve nohut karışımını da bu yöntemle ayırmıştık. Benzer şekilde demir tozu, kum ve talaş karışımını da bu yöntemle ayırabiliriz. İnşaatlarda ve hurdalıklarda kullanılan vinçlerde de dev mıknatıslar bulunur. Bu sayede metal parçalar diğerlerinden ayrılabilmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 118

KARIŞIMLARIN EKONOMİK DEĞERİ

Günlük hayatta karışımları sıkça kullanırız. Karışımları ayırmak günlük hayatta işlerimizi oldukça kolaylaştırır. Genel olarak bakıldığında ise karışımları ayırmanın ülke ekonomisine ve kaynakların etkili kullanımına katkısı oldukça büyüktür.

Karışımları ayırmanın ülke ekonomisine ve kaynakların etkili kullanımına katkılarını çeşitli kaynaklardan araştıralım. Araştırma sonuçlarını arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Karışımların ayrılması ve geri dönüşümü ile bu ürünlerin sıfırdan üretilmesi için harcanacak enerjiden tasarruf edilir. Bu ürünlerin üretilmesi için gerekli olan hammadde ve madenlerin çıkarılması için harcanacak enerji, zaman ve iş gücünden tasarruf edilir. Bu tasarrufların her biri ekonomik kazanç demektir. Mesela kağıtlar ziyan edilmemiş olur.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 119

Karışımları ayırmak için sabır, zaman ve emek gereklidir. Bu zaman ve emeği en aza indirmek için plastik, cam, kâğıt gibi geri dönüştürülebilen atıkları çöpe değil geri dönüşüm kutularına atabiliriz. Böylece zaman ve emek israfını önlemiş oluruz. Yaşadığımız çevre canlı ve cansız varlıklardan oluşur. Bize düşen görev bu çevreyi korumaktır. Karışımları ayırarak ve geri dönüşüme kazandırarak gelecek nesillere ekonomik olarak daha zengin bir ülke ve kaynakları tüketilmemiş bir çevre bırakabiliriz. Böylece her canlının yaşama hakkına saygı duyan, kendine ve ülkesine karşı sorumluluk bilincinde olan bireyler oluruz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 120

1) İpek aşağıdaki maddelerden oluşan karışımı ayırmak istiyor. İpek bunun için hangi yöntemleri kullanmalıdır? Verilen boşluklara yazalım.

a) Plastik boncuklar + Demir tozu

  • Cevap: Mıknatısla ayırma

b) Su +Talaş

  • Cevap: Süzme

c) Pirinç + Un

  • Cevap: Eleme

2) Karışımları ayırmanın ülke ekonomisine ve kaynakların etkili kullanımına katkılarını verilen boşluğa yazalım.

  • Cevap: Karışımların ayrılması ve geri dönüşümü ile bu ürünlerin sıfırdan üretilmesi için harcanacak enerjiden tasarruf edilir. Bu ürünlerin üretilmesi için gerekli olan hammadde ve madenlerin çıkarılması için harcanacak enerji, zaman ve iş gücünden tasarruf edilir. Bu tasarrufların her biri ekonomik kazanç demektir. Mesela kağıtlar ziyan edilmemiş olur.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!