4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 4. Ünite Cevapları
“4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 4. Ünite Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 1411. Ayşe öğretmen labirentten çıkma oyununu eğlenceli hâle getirmek için dosya kağıdıyla bir labirent ve peynire ulaşmaya çalışan bir fare resmi hazırlamıştır. Fare resminin altına da mıknatıs yapıştırmıştır. Bu mıknatısı kullanarak kâğıdın altından yaklaştırdığı bir malzemeyle fareyi labirent içinde hareket ettirmek istemiştir. Ayşe öğretmen oyun için hazırladığı fare resmini hareket ettirmek için hangi malzemeyi kullanmış olabilir? A) Silgi B) Plastik tarak C) Kurşun kalem D) Demir kaşık
- Cevap: D
2. İçinde 40 ml su bulunan kaba bir taş atılınca suyun yüksekliği 80 ml olarak ölçülüyor. Buna göre taşın hacmi kaç ml suya karşılık gelmektedir? A) 20 B) 30 C) 40 D) 50
- Cevap: C
3. Şekildeki eşit kollu terazinin sol kefesine 1 kg elma, 2 kg portakal konuluyor. Terazinin dengede kalması için sağ kefesine hangi ağırlıklar konulmalıdır? A) 100 g + 750 g + 1 kg B) 900 g + 100 g + 2 kg C) 200 g +2 kg + 1 kg D) 250 g + 1 kg + 1 kg
- Cevap: B
4. Görseldeki içi şeker dolu kavanozun brüt kütlesi 2 kg 500 g'dır. Kavanoz boş olarak tartıldığında 450 g gelmektedir. Buna göre şekerlerin net kütlesi kaç gramdır? A) 2000 B) 500 C) 450 D) 2050
- Cevap: D
5. Ayşe kuzenine doğum günü hediyesi olarak gümüş yüzük almak istemektedir. Ayşe’nin alacağı yüzüğün kütlesi hangi birimle ifade edilir? A) Gram B) Kilogram C) Litre D) Mililitre
- Cevap: A
6. “Çok susayan bir karga tarlada çalışan bir çiftçinin testisindeki sudan içmek istemiş ancak suya ulaşamamış. Yerden küçük taş parçaları alarak testinin içine atmaya başlamış. Su ulaşabileceği seviyeye geldiğinde kana kana içmiş.” Suya atılan taşın hangi temel özelliği nedeniyle karga suya ulaşabilmiştir? A) Belirli bir hacmi olduğu için su seviyesi yükselir. B) Kütlesi değişmediği için su seviyesi yükselir. C) Belirli bir şekli olduğu için su seviyesi yükselir. D) Şekli değişmediği için su seviyesi yükselir.
- Cevap: A
7. Aşağıda bazı tanımlamalar verilmiştir. I. Katı maddelerin şekil almış hâline...denir. II. Bir cismin içerdiği, ölçülebilen büyüklükteki madde miktarına III. Maddenin boşlukta kapladığı yere...denir.
Buna göre verilen boşluklar hangi kavramlarla doğru tamamlanabilir? A) Cisim Madde Hacim B) Cisim Kütle Hacim C) Madde Kütle Cisim D) Kütle Cisim Madde
- Cevap: B
8. Keçe; çanta, kalemlik, şapka, cüzdan, ceket vb. eşyaların yapımında kullanılabilir. Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) Keçe belirli bir kütleye sahiptir. B) Keçenin bir hacmi vardır. C) Keçe maddeyken çanta cisimdir. D) Kalemlik bir cisimdir fakat bir madde değildir.
- Cevap: D
9. Bu habere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Küresel ısınma deniz suyunun katı hâle geçmesine neden olur. B) Buzullardaki sıcaklık değişimi deniz canlılarını etkilemez. C) Buzullar küresel ısınma nedeniyle ısı alarak erimeye başlamıştır. D) Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin nedeni buzullardır.
- Cevap: C
10. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Farklı sıcaklıktaki iki madde arasında ısı alışverişi olur. B) Erime olayında madde ısı alır. C) Termometre ile maddelerin ısısı ölçülür. D) Sıcaklık birimi °C (derece selsiyus)'tur.
- Cevap: C
11. Suyun hâl değişimi görselde verilmiştir. Buna göre I, II ve III numaralı hâl değişim olayları aşağıdakilerden hangisidir? A) Erime Buharlaşma Donma B) Erime Soğuma Isınma C) Donma Buharlaşma Erime D) Donma Isınma Soğuma
- Cevap: A
12. Aşağıdakilerden hangisi sıvı maddelerin özelliği değildir? A) Sıkıştırılabilir. B) Akışkandır. C) Konulduğu kabın şeklini alır. D) Belirli bir hacmi vardır.
- Cevap: A
13. Görselde geri dönüşümle ilgili bir afiş verilmiştir. Buna göre geri dönüşümle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır? A) Çevrenin korunmasına katkı sunar. B) Geri dönüşüm ülke ekonomisine katkıda bulunur. C) Ham madde tüketimini azaltır. D) Geri dönüşüm atıkları çevre kirliliğine neden olur.
- Cevap: D
14. Bir maddeye ait özellikler aşağıda verilmiştir. • Suda batar. • Suyu emmez. • Mıknatısla çekilmez.
Bu özellikler hangi maddeye ait olabilir? A) Çivi B) Kâğıt peçete C) Cam bardak D) Talaş
- Cevap: C
15. Aşağıdakilerden hangisi aynı maddenin üç farklı hâline örnektir? A) buz su su buharı B) dolu kar yağmur C) yağmur kar bulut D) zeytin yağ su
- Cevap: A
16. Bir öğrenci yüzen ve batan cisimleri gözlemlemek istiyor. Bu amaçla su dolu bir kaba toprak, talaş, yaprak ve anahtar atıyor. Öğrenci deney sonucuna göre maddeleri nasıl sınıflandırmalıdır? A) talaş - yaprak anahtar - toprak B) anahtar - yaprak talaş - toprak C) toprak - anahtar yaprak - talaş D) toprak - talaş anahtar - yaprak
- Cevap: A
17. Gazlarla ilgili bazı bilgiler verilmiştir. I. Gazlar sıkıştırılamaz. II. Gazların belirli bir şekli yoktur. III. Gazlar bulundukları kabın tamamına yayılır. Verilen bilgilerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III
- Cevap: C
18. Boşlukta yer kaplayan, kütlesi ve hacmi olan ayrıca beş duyu organımızdan en az birisi ile hissedilebilen, canlı ve cansız varlıklara madde denir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi madde değildir? A) Taş B) Hava C) Su D) Işık
- Cevap: D
19. Aşağıdakilerden hangisi maddenin katı hâlinin özelliklerinden değildir? A) Akışkan değildir. B) Belirli bir şekli vardır. C) Konuldukları kabın tamamına yayılır. D) Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez.
- Cevap: C
20. Ali, dereceli kaba su koyup içine elma atarak suyun ne kadar yükseldiğini not almıştır. Ali’nin bu deneyi yapma amacı hangisidir? A) Suyun hacmini ölçmek B) Elmanın hacmini hesaplamak C) Suyun ağırlığını hesaplamak D) Elmanın kütlesini ölçmek
- Cevap: B
21. Donma olayı nasıl gerçekleşir? A) Katı haldeki bir maddenin ısı alarak sıvı hâle geçmesiyle B) Sıvı maddelerin dışarıya ısı vererek katı hâle geçmesiyle C) Sıvı maddelerin ısı alarak gaz hâline geçmesiyle D) Soğuk olan maddenin sıcak olan maddeden ısı almasıyla
- Cevap: B
22. Aşağıdakilerden hangisi saf madde değildir? A) Altın B) Şeker C) Tuz D) İçme suyu
- Cevap: D
23. Karışımı oluşturan maddelerden en az birisinin yapısında demir, nikel ve kobalttan yapılmış bir madde varsa o maddeyi ayırmak için hangi yöntem kullanılabilir? A) Buharlaştırma B) Süzme C) Yüzdürme D) Mıknatısla ayırma
- Cevap: D
24. Isı ve sıcaklıkla ilgili bazı bilgiler verilmiştir. I. Isı akışı, sıcaklığı düşük olan maddeden yüksek olan maddeye doğrudur. II. Ani sıcaklık değişimi kayaların parçalanmasına ve toprağın oluşmasına neden olur. III. Soğuk hava, vücudumuzla temas ettiğinde vücudumuzdan ısı alır ve üşürüz. Verilen bilgilerden hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III
- Cevap: C
25. Aşağıdaki maddelerden hangisi saf maddeye örnektir? A) Tuz B) Ayran C) Limonata D) Şekerli çay
- Cevap: A
26. Feribotla yolculuk yaparken martılara simit atan Meriç’in atkısı, rüzgârın etkisiyle denize düşmüştür. İlk başlarda suyun üzerinde duran atkı, daha sonra batmaya başlamıştır. Atkının hangi özelliği suya batmasına neden olmuştur? A) Sudan ağır olması B) Suyu emmeye başlaması C) Hacminin giderek azalması D) Suya düşünce şeklinin değişmesi
- Cevap: B
27. Günlük hayatta karşılaştığımız bazı olaylar verilmiştir. I. Kâğıdın yanması II. Çaydanlıktaki suyun kaynaması III. Elimize aldığımız kartopunun erimesi Verilen olaylardan hangileri maddenin hâl değişimine örnektir? A) Yalnız II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III
- Cevap: C
28. Mutfakta sütün taşması sonucu ocak sönmüş ve gazın kokusu salona kadar gelmiştir. Yukarıda verilen bu durum gazların hangi özelliğiyle ilgilidir? A) Sıvılar gibi akışkan olması B) Konulduğu kaba yayılması C) Sıkıştırılabilir olması D) Belli bir şeklinin olmaması
- Cevap: B
29. Darası 900 g olan bir kasaya domates konulduğunda brüt kütlesi 6 kg oluyor. Buna göre, domatesin net kütlesi kaç gramdır? A) 6900 B) 4100 C) 5100 D) 5010
- Cevap: C
30. Maddelere ait bazı özellikler verilmiştir. I. Mıknatısla çekilme II. Hacim III. Suda batma IV. Kütle
Bu özelliklerden hangileri maddenin ortak özelliğidir? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) III ve IV
- Cevap: C
31. Büyüklükleri farklı katı maddelerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için kullanılan yöntemle aşağıdaki karışımlardan hangisini ayıramayız? A) Çakıl - kum B) Pirinç - un C) Kömür - kömür tozu D) Demir tozu - kum
- Cevap: D
32. Bir öğrenci aşağıdaki maddeleri saf madde ve karışım olarak ayırmak istiyor. • Çorba • Limonata • Tuz • Şeker • Salata
Buna göre öğrenci, yukarıdakilerden hangilerini karışımlara örnek olarak gösterirse doğru bir gruplandırma yapmış olur? A) Tuz, şeker B) Çorba, salata, limonata C) Tuz, salata, çorba D) Şeker, limonata
- Cevap: B
33. Görseldeki mıknatıs cisimlere yaklaştırmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Kalemi çeker, kumu çekmez. B) Çiviyi çeker, demir kaşığı çekmez. C) Demir ataşı çeker, toplu iğneyi çekmez. D) Toplu iğneyi çeker, silgiyi çekmez.
- Cevap: D
34. Bazı karışımların içindeki maddeleri ayırıp geri dönüşüme göndermek, çevre kirliliğini azaltmak ve ülke ekonomisi için önemlidir. Buna göre geri dönüşümün yararlarıyla ilgili hangi öğrencinin söylediği yanlıştır? A) Doğal kaynak tüketimini azaltır. B) Atık miktarını çoğaltır. C) Enerji tasarrufu sağlar. D) Ekonomik olarak tasarruf sağlar.
- Cevap: B
35. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Sıvılar akıcıdır. B) Katıların belirli bir kütlesi vardır. C) Gazların belirli bir şekli vardır. D) Un ve şeker küçük taneli katilardır.
- Cevap: C
36. Suyun hâl değiştirerek yeryüzü ile atmosfer arasındaki sürekli dolanımına su döngüsü denir. Görselde bir su döngüsü verilmiştir. Görselde numaralandırılarak verilen alanlarda su hangi hâllerde bulunur? A) Gaz Katı Sıvı B) Sıvı Gaz Katı C) Sıvı Katı Gaz D) Gaz Sıvı Katı
- Cevap: C
37. Kek yapmak isteyen Sevgi, unun içine pirinç tanelerinin karışmış olduğunu görür. Sevgi, pirinçleri ayıklamak için hangi yöntemi kullanmalıdır? A) Süzme B) Eleme C) Mıknatısla ayırma D) Buharlaştırma
- Cevap: B
38. Düzgün bir şekle sahip olmayan katı maddelerin hacimlerinin dereceli kap ile ölçülme aşamaları karışık olarak verilmiştir. I. Dereceli kaptaki sıvının yükseldiği değer belirlenip not edilir. II. İki değer arasındaki fark katı maddenin hacmini verir. III. Dereceli kabın içine sıvı dökülür. Sıvının hacmi not edilir. IV. Daha sonra sıvının içine hacmi ölçülecek katı madde bırakılır. Ölçme aşamaları hangi seçenekte doğru şekilde sıralanmıştır? A) III-I-IV-II B) III-IV-I-II C) I-IV-III-II D) IV-II-III-I
- Cevap: B
39. Karışımları ayırma yöntemlerinden biri de eleme yöntemidir. Aşağıdakilerden hangisi eleme yöntemi ile ayrılabilir? A) Pirinç ve su karışımı B) Tahıllar ile tahıl kabukları C) Hoşaftaki meyvelerle hoşafın suyu D) Süt ile sütün içine düşen buğday taneleri
- Cevap: B
40. Seval öğretmen öğrencilerine bir taşın hacminin nasıl ölçülebileceğini sormuştur. Buna göre hangi öğrenci soruyu doğru cevaplandırmıştır? A) Eşit kollu terazi ile ölçeriz. B) Elektronik terazi ile ölçeriz. C) Dereceli kap ile ölçeriz. D) Yaylı kantar ile ölçeriz.
- Cevap: C
41. Aşağıdakilerden hangisi bulunduğu ortama yayılan, sıkıştırılabilen ve konulduğu kabı dolduran bir maddedir? A) Makarna B) Şeker C) Deodorant D) Zeytinyağı
- Cevap: C
42. Öğretmen öğrencilerden suyun katı, sıvı ve gaz hâllerine hava olaylarından örnek vermelerini istemiştir. Aşağıdaki öğrencilerden hangisi doğru cevap vermiştir?
- Cevap: C
43. Eda, aşağıdaki ifadelerin doğru ya da yanlış olduğunu belirleyip ifade doğru ise D, yanlış ise Y doğrultusunda ilerlemektedir. Buna göre, Eda hangi çıkışa ulaşmıştır? A) 1. Çıkış B) 2. Çıkış C) 3. Çıkış D) 4. Çıkış
- Cevap: A
44. Bir bebeğe verilmek üzere hazırlanan biberondaki sıcak süt, soğuması için soğuk su dolu kaba koyulmuştur. Buna göre aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A) Süt ısı alırken su ısı verir. B) Isı akışı sudan süte doğru olur. C) Yeterince beklenirse kaptaki suyun sıcaklığı sütün sıcaklığından fazla olur. D) Isı alışverişi sütün ve suyun sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder.
- Cevap: D
45. Aşağıdakilerden hangisi saf maddelerin özelliklerinden değildir? A) Küçük parçalara ayrılsa da kendi özelliğini korur. B) Tek tür maddeden oluşur. C) Her noktasının özelliği aynıdır. D) Eleme ve süzme ile farklı maddelere ayrılır.
- Cevap: D
46. Aşağıdakilerden hangisi maddelerin su geçirmezlik özelliğinden yararlanılarak üretilmemiştir? A) Bulaşık eldiveni B) Yağmurluk C) Çizme D) Tenis raketi
- Cevap: D
47. Aşağıdakilerden hangisi suyu emmeyen bir maddedir? A) Sünger B) Pamuk C) Tabak D) Peçete
- Cevap: C
48. Sıvı seviyesi 450 ml olan dereceli kaba silgi atıldığında sıvının seviyesi 525 ml’ye yükselmiştir. Buna göre verilen bilgilerden hangisi doğrudur? A) Silginin hacmi 75 ml’dir. B) Silginin kütlesi 75 ml’dir. C) Sıvının hacmi 75 ml’dir. D) Sıvının kütlesi 75 ml’dir.
- Cevap: A
49. Görselde bir kap boşken ve içi mürekkeple doluyken elektronik terazide tartılmıştır. Buna göre aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Boş kabın kütlesi 180 gramdır. B) Net kütle 330 gramdır. C) Brüt kütle 510 gramdır. D) Kabın darası 330 gramdır.
- Cevap: D
50. Ela mutfakta aşağıda verilen günlük işleri yapıyor. I. Yarısı dolu tuzluğa tuz ekliyor. II. Bir bardak süte bir çay kaşığı bal ekliyor. III. Domates, soğan ve maydanozdan oluşan salata yapıyor. Ela’nın yaptığı işlerin hangisinin sonucunda bir karışım oluşur? A) Yalnız II B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III
- Cevap: C
51. Aşağıdakilerden hangisi maddedir? A) Işık B) Ses C) Gölge D) Elma
- Cevap: D
52. Ayşe oyuncak bebeğini tamamen su dolu kaba batırdığında suyun taştığını görüyor. Buna göre Ayşe, oyuncak bebeğiyle ilgili nasıl bir çıkarımda bulunabilir? A) Bebek bezden yapılmıştır. B) Bebeğin bir kütlesi vardır. C) Bebeğin bir hacmi vardır. D) Bebek sudan ağırdır.
- Cevap: C
53. Tamamı su ile dolu olan kovanın içine taş bırakıldığında taşın battığını, suyun ise taştığını gözlemleriz. Bu durumla ilgili yapılan yorumlardan hangisi doğrudur? A) Taşın hacmi kadar su taşar. B) Taşın kütlesi kadar su taşar. C) Taşın ağırlığı kadar su taşar. D) Taşın kütlesi ve hacmi kadar su taşar.
- Cevap: A
54. Aşağıdaki maddelerden hangisini hem katı hem de sıvı hâliyle kullanamayız? A) Makas B) Yağ C) Deterjan D) Sabun
- Cevap: A
55. Bazı karışımlar aşağıda verilmiştir. I. Cam ve demir bilyeler II. Su ve fasulye III. Talaş ve toprak IV. Tuz ve taş
Bu karışımları birbirinden ayırmak için sırasıyla hangi yöntemler kullanılabilir? A) eleme yüzdürme mıknatısla ayırma süzme B) mıknatısla ayırma süzme eleme yüzdürme C) mıknatısla ayırma süzme yüzdürme eleme D) eleme süzme yüzdürme eleme
- Cevap: C
56. Bir kabın boş ve dolu hâldeki kütlesi ölçülerek görselde verilmiştir. Buna göre kabın içindeki maddenin kütlesi kaç gramdır? A) 3600 B) 3650 C) 3700 D) 3750
- Cevap: B
57. K, L ve M maddelerinin hâlleri tabloda verilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) L maddesi akışkandır. B) M maddesi sıkıştırılabilir. C) K maddesi gözle görülemeyebilir. D) L maddesi ısıtılınca hâl değiştirebilir.
- Cevap: B
58. Tabloda eleme yöntemiyle ayrıştırılan karışımların boyanması istenmektedir. Buna göre tablonun boyandıktan sonraki görünümü hangisidir?
- Cevap: A
59. Aşağıda verilen maddeleri hazırlayınız. Su dolu bir kaba bırakınız. Suda yüzme ve batma durumlarını gözlemleyiniz. Suyun yüzeyinde kalan maddelerin isimlerini havuzun üzerindeki kutucuklara, suya batan maddelerin isimlerini ise havuzun altındaki kutucuklara yazınız.
- Cevap:
Suda yüzen cisimler: Kâğıt gemi, pet şişe, pinpon topu, tahta, plastik tabak
Suda batan cisimler: Madeni para, metal kaşık, taş, misket, çengelli iğne 4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 165
62. Aşağıdaki maddeleri “saf madde” ve “karışım” olmalarına göre sınıflandırarak uygun kutucukları işaretleyiniz.
- Cevap:

63. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluklara, kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını yazınız.
- Cevap:
64. Aşağıda verilen cümleler doğru ise başında bulunan yay ayraç içine (D) yanlış ise (Y) yazınız.
- Cevap:
65. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluklara, kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını yazınız.
- Cevap:
66. Aşağıdaki maddeleri özelliklerine göre gruplandırınız.
- Cevap:
Suyu emmez: Tahta kaşık, plastik top, demir bilye, ataş, iğne, cam bardak, yaprak, kalem, şişe mantarı
Suyu emer: El bezi, yün ip, kâğıt
Mıknatıs çeker: Demir bilye, ataş, iğne, şişe mantarı
Mıknatıs çekmez: Tahta kaşık, plastik top, cam bardak, yaprak, el bezi, kalem, kâğıt, yün ip
Suda yüzer: Tahta kaşık, plastik top, yaprak, şişe mantarı, kalem, kâğıt, yün ip
Suda batar: Demir bilye, ataş, iğne, cam bardak, el bezi
67. Aşağıda verilen cümleler doğru ise başında bulunan yay ayraç içine (D) yanlış ise (Y) yazınız.
- Cevap:
68. Aşağıda verilen cümleler doğru ise sonunda bulunan yay ayraç içine (D) yanlış ise (Y) yazınız.
- Cevap:
69. Aşağıdaki görselde maddeleri niteleyen bazı özellikler ve bu özelliklerle ilgili örnekler yazılmıştır. Görselde boş bırakılan yerleri uygun şekilde doldurunuz.
- Cevap:

70. Aşağıda verilen boşluklara, kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını yazınız.
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 16971. Aşağıdaki karışımlar ile karışımları oluşturan maddeleri eşleştirerek verilen şifreyi bulunuz.
- Cevap: K A R I Ş I M
72. Aşağıda verilen maddelerle farklı karışımlar üretip bu karışımları ayırma yöntemlerini ilk satırda verilen örnekteki gibi yazınız.
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 17073. Aşağıdaki tabloda maddenin hâlleri ile ilgili verilen bilgilerden doğru olanlara "D", yanlış olanlara "Y" yazınız.
- Cevap:
74. Annesi bebeğinin ağırlığını baskül kullanarak ölçmek istiyor ancak bebek baskül üzerinde hareket etmeden duramadığı için ölçüm yapamıyor. Bebeğin ağırlığını ölçebilmesi için anneye bir çözüm öneriniz.
- Cevap: Önce kişinin kendi kütlesini ölçmesi daha sonra tartıya bebekle birlikte çıkarak kütleyi ölçmesi ve aradaki farkın bebeğin kütlesi olduğunu hesaplaması beklenir.
4. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri Cevapları Sayfa 171
75. Görseldeki maddeleri özelliklerine göre ayırarak tabloda uygun yerlere yazınız.
- Cevap:

76. Aşağıda günlük yaşantımızda satın aldığımız maddeler verilmiştir. Genel olarak bu maddelerden hangilerini kilogram, hangilerini gram olarak satın aldığımızı tabloya yazınız.
- Cevap:
77. Tabloda verilen maddelerin oda sıcaklığında hangi hâllerde bulunabileceğini işaretleyiniz.
- Cevap:

78. Tabloda verilen maddeleri aşağıdaki trenin vagonunda yer alan uygun kutucuklara yazınız. (Maddeleri birden fazla kullanabilirsiniz.)
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 117379. Görsellerde verilen ayırma yöntemlerini yanlarında verilen boşluğa yazınız. Siz de bu yöntemle ayrılabilen bir karışım örneği veriniz.
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 17480. Kütlesi ve hacmi olan tüm varlıklara madde denir. Bu bilgiye göre aşağıdaki tabloda verilen varlıklardan madde olanları "Madde" sepetine; madde olmayanları ise "Madde Değil" sepetinin altına yazınız.
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 117581. Maddelerin bazı özellikleri aşağıda verilmiştir. Belirli şekilleri vardır. Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri aynı kalır. Akışkandırlar. Konuldukları kabın şeklini alırlar. Bulundukları ortamda kolayca yayılırlar. Akışkan değildirler. Konulduğu kabın tamamına yayılırlar. Sıkıştırılamazlar. Belirli şekilleri yoktur. Sıkıştırılabilirler.
Verilen özelliklerle maddenin hâlleri şemasını uygun şekilde tamamlayınız.
- Cevap:

82. Tabloda bazı maddeler verilmiştir. Bu maddeleri katı sıvı ve gaz olma durumlarına göre sınıflandırarak aşağıdaki boşlukları doldurunuz.
- Cevap:
Katı: Odun, dolu, masa, kitap, buz
Sıvı: Deniz, ayran, limonata, nehir, zeytinyağı
Gaz: Bulut, oksijen, su buharı, doğalgaz, egzoz gazı 4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 176
83. Aşağıda verilen bulmacayı çözünüz.
- Cevap:

84. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluklara, kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını yazınız.
- Cevap:
85. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yanındaki kutucuğa "D", yanlış ise "Y" yazınız.
- Cevap:
86. Tabloda verilen karışımları ayırmak için kullanılacak doğru yöntemi işaretleyiniz.
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 117887. Aşağıdaki maddelerin saf madde mi, karışım mı olduğunu tabloda işaretleyeniz.
- Cevap:

88. Aşağıda verilen bilgileri okuyup maddenin hâllerine göre doğru işaretlemeyi yaparak anahtar kelimeyi bulunuz.
- Cevap: E R İ M E
89. İsimleri balonların üzerinde yazılı olan maddeleri mıknatısın çekme ve çekmeme özelliğine göre sınıflandırarak tabloya yazınız.
- Cevap:

90. Aşağıda verilen maddelerin özelliklerine göre tabloyu işaretleyiniz. (Maddeler birden fazla yerde kullanılabilir.)
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 18091. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz. 1. Sıvı maddenin katı hâle geçmesi 2. Sıcaklığı ölçen aletin ismi 3. Kütlesi ve hacmi olan her şey 4. Farklı büyüklükteki katı maddelerden oluşan karışımları ayrıştırmak için kullanılan yöntem 5. Boş kabın kütlesi 6. Kütle ölçü birimi 7. Maddenin boşlukta kapladığı yer 8. Hacim ölçü birimi 9. Maddenin hacmini ölçerken kullandığımız silindir kabın özelliği
- Cevap:
4. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok