4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 91-92 Cevapları
4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 91-92 Cevapları ve Soruları
4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 91
Veda Haccı ve Veda Hutbesi
Mekke’nin fethinden sonra Peygamberimiz (s.a.v.) Medine’ye döndü. 632 yılında, hac görevini yerine getireceğini Müslümanlara bildirdi. Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v.) ile hac yapmak isteyen binlerce Müslüman, Mekke’ye doğru yola çıktı. Hz. Peygamber (s.a.v.), Mekke’ye ulaşıp burada hac ibadetini yaptı. Onun yaptığı bu hacca, Veda Haccı denir. Peygamberimiz (s.a.v.), Veda Haccı sırasında Arafat’ta toplanan yüz bin kadar Müslüman’a bir konuşma yaptı ve onlarla vedalaştı. Onun bu konuşması, Veda Hutbesi olarak adlandırıldı.
Not Edelim
Peygamberimizin (s.a.v.), Veda Hutbesi’nde Müslümanlara yaptığı belli başlı uyarılar şunlardır: Bütün insanlar aynı atadan türemiştir ve eşittir. Üstünlük ancak takvadadır. İnsanların canları, malları, namusları kutsaldır; bunlara dokunulamaz. Kadınların hakları gözetilmeli, onlara iyi davranılmalıdır. Kan davaları yasaktır. Faiz ve tefecilik gibi haksız kazanç yolları yasaklanmıştır. Bütün Müslümanlar kardeştir. Hiç kimse, bir başkasına zulmetmemelidir.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Vefatı
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), Veda Haccı’nı yaptıktan sonra Mekke’den ayrılıp Medine’ye döndü. Kısa bir süre sonra da hastalandı. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), 8 Haziran 632 tarihinde, Medine’de vefat etti. Vefat ettiği yer olan eşinin odasına defnedildi. Onun kabrinin bulunduğu yere, Ravza-i Mutahhara adı verilir. Ravza-i Mutah- hara, Hz. Peygamber’in (s.a.v.), Mescid-i Nebi’deki kabri ile minberi arasında kalan ve “tertemiz bahçe” anlamına gelen bölümdür. Hacca ve umreye giden Müslümanlar, Mekke’nin yanı sıra Medine’ye de gitmekte, burada Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) mescidini ve mezarını ziyaret etmektedirler.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 92
Salli ve Barik duaları başta namazların kade-i âhire (son oturuş) bölümleri olmak üzere gün içerisinde çeşitli vesilelerle birçok kez okunur. Peygamberimize (s.a.v.) sa- lavat getirmek, onun aile fertlerine dua etmek isteyen bir Müslüman’ın bu duaları okuması güzel bir davranış olur. Ayrıca bizler Salli ve Barik dualarını okuyarak sevap da kazanırız. Çünkü inancımıza göre Allah’a (c.c.) dua etmek, bizlere sevap kazandıran güzel bir davranıştır.
Okunuşu
• Allâhümme salli alâ Muhamme- din ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîm. • İnneke hamîdün mecîd.
• allâhümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ bârekte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîm. • İnneke hamîdün mecîd.
Anlamı
• allah’ım! İbrahim Peygambere ve ailesine merhamet ettiğin gibi Hz. Mu- hammed’e ve aile fertlerine de merhamet et. • Şüphesiz ki sen, şanı yüce olan ve övülmeye layık olansın.
• allah’ım! İbrahim Peygamberi ve ailesini mübarek kıldığın gibi Hz. Muham- med’i ve aile fertlerini de mübarek kıl.
Şüphesiz ki sen, şanı yüce olan ve övülmeye layık olasın
Etkinlik
Ehl-i beytin kimlerden oluştuğu ve toplumumuzda ehl-i beyte verilen önem hakkında bir araştırma yapınız. Ulaştığınız bilgileri, sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Ehl-i Beyt; Resûl-i Ekrem Efendimiz ve âilesi, Hz. Ali, Câfer, Akîl, Abbâs ve ailelerinden meydana gelir. Toplumumuzda Peygamber Efendimizin akrabaları olduğu için ve hadisi şeriflerde geçtiği için ehli beyte büyük bir sevgi vardır. İnsanlar çocuklarının isimlerini bu güzel insanların isimleri olarak koymaktadır. Böylece onlara olan hürmeti göstermek istemektedirler.
“4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 91-92 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)