4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı 7. Ünite Değerlendirme Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Ata Yayıncılık 7. Ünite Basit Elektrik Devreleri Sayfa 214, 215, 216, 217 7.Ünite Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı 7. Ünite Değerlendirme Cevapları
4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı
Aşağıdaki cümleleri, verilen kavramların uygun olanıyla tamamlayalım.- Cevap: ışık, kontrol, devre elemanları, ampul, açma ve kapama
Aşağıdaki ifadeler doğru ise "D", yanlış ise "Y" kutucuğunu ''✔" ile işaretleyelim. Yanlış olan ifadelerin doğrusunu yazalım.
- Cevap: D, D, Y (Işık vermez), Y (Devre elemanlarına taşır), Y (Işık verir), D
Devre nedir? Devre elemanlarının işlevlerini yazalım.
- Cevap: Devre, elektrik kaynağından başlayıp yine elektrik kaynağında biten kesintisiz yoldur. Devre elemanları ve işlevleri şu şekildedir.

Nilgün, şekilde gösterildiği gibi bir devre kurmuş, devrede bir bağlantı kopukluğu olmadığı hâlde ampulün ışık vermediğini gözlemlemiştir. Ampulün ışık vermeme nedeni nedir? Nilgün ne yaparsa bu sorunu çözer?
- Cevap: Devrede anahtar açık olduğu için ampule ışık gelmemiştir. Nilgün anahtarı kapatırsa ampule ışık gelecektir.
Aşağıda verilen devre elemanlarını kullanarak basit bir elektrik devresi oluşturalım. Bu devrenin şeklini çizelim.
- Cevap:

Elektrik düğmelerinin işlevi nedir? Elektrik düğmeleri olmasaydı ne gibi sorunlar yaşanırdı?
- Cevap:
Elektrik düğmeleri; elektrik devresinden elektrik geçişini kontrol altına almaktır. Elektrik düğmeleri sayesinde, elektriğin iletilip iletilmeyeceğine karar verilebilmektedir. Elektrik düğmelerini biz insanlar kontrol ederiz.
Elektrik düğmeleri olmasaydı; elektriğin iletimini kontrol altına alamazdık.
Pil ile ampulün uyumlu olması ne demektir?
- Cevap: Pil ile ampul uyumlu olmalıdır. Bu iki elemanın uyumlu olması demek; Ampulün üzerinde yazan değerden daha güçlü bir pille çalıştırılmaması demektir. Ampul, üzerinde yazan değerden daha güçlü bir pil ile çalıştırılırsa ampulün içindeki tel kopar ve ampul kullanılmaz duruma gelir.
4. Sınıf Ata Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 216 Cevabı
1) Yukarıdaki basit devre şemasında I ve II ile belirtilen devre elemanlarının isimleri hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) I
→ pil II
→ anahtar B) I
→ anahtar II
→ pil C) I
→ kablo II
→ anahtar D) I
→ anahtar II
→ ampul
- Cevap: D
2) Tan'ın kurduğu basit elektrik devresinde ampul sürekli ışık veriyor. 1. Anahtar 2. Pil 3. Kablo
Tan, devre elemanlarından hangilerini kullanmamıştır? A) Yalnız 1 B) 1 ve 2 C) 2 ve 3 D) 1, 2 ve 3
- Cevap: A
3) Basit elektrik devresinde ampul yanmıyorsa yukarıda verilen durumlardan hangileri gerçekleşir? A) I ve III B) II ve IV C) I ve II D) I ve IV
- Cevap: A
4) Numaralandırılmış devre elemanlarından hangisi elektrik enerjisi üretir? A) IV B) III C) II D) I
- Cevap: D
5) Yukarıdaki basit elektrik devrelerinden hangisinde ampul ışık verir? A) I B) II C) III D) IV
- Cevap: B
6) Anahtarın devredeki görevi aşağıdakilerden hangisidir? A) Devreye enerji sağlamak B) Elektriği ışığa dönüştürmek C) Elektriğin kontrol edilmesini sağlamak D) Devreyi düzenlemek
- Cevap: C
7) Yukarıdaki devrelerden kaç tanesinde ampul ışık verir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
- Cevap: B
8) Yukarıdaki devrede ampulün ışık vermemesinin nedeni nedir? A) Pil yoktur. B) Kablo yoktur. C) Ampul yoktur. D) Anahtar açık konumdadır.
- Cevap: D
9) Televizyon, çamaşır makinesi, fırın gibi araçlardaki açma ve kapama düğmelerinin işlevi aşağıdakilerden hangisidir? A) Devreye elektrik sağlamak B) Devre bozulduğunda uyarı vermek C) Elektrik üretmek D) Elektriğin iletimini kontrol etmek
- Cevap: D
10) Bu devrelerden hangileri ışık verir? A) Ali'nin ve Nevin'in devreleri B) Ali'nin ve Şener'in devreleri C) Nevin'in devresi D) Nevin'in ve Şener'in devreleri
- Cevap: B
11) Pilin ve ampulün değerleri birbirine uyumlu değilse aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir? A) Ampul ışık vermez. B) Anahtar çalışmaz. C) Pil bozulur. D) Ampul ışık verir.
- Cevap: A
12) Basit elektrik devresinde elektrik üreten devre elemanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Ampul B) Pil C) Anahtar D) Kablo
- Cevap: B
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok