3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı 3 ve 4. Tema Cevapları
“3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı 3 ve 4. Tema Cevapları
3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 721. "Kaçırmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ölçüyü, sınırı aşmak, fazlasına gitmek” anlamında kullanılmıştır? A) Bayramda tatlıyı fazla kaçırmışım. B) Bisikletimin tekeri hava kaçırıyor. C) Maçtaki ilk penaltıyı kaçırdı. D) Son otobüsü kaçırdım.
- Cevap: A
2. Aşağıdaki tanımlardan hangisi yukarıdaki görsellerden birine ait değildir? A) Bilgisayarda hazırlanan metnin yazılı sayfa hâlinde dökümünü veren araç. B) Türlü işlerde kullanılmak için çoğu ağaçtan veya taştan yapılan, uzun ve geniş kap. C) Ateş veya kızgın bir şey tutmaya, korları karıştırmaya yarayan iki kollu metal araç. D) Dik iniş ve çıkış yapabildiği için dar yerlerde de kullanılabilen, tepeden pervaneli, uçan taşıt.
- Cevap: B
3. Minik fare, boruların sonundaki peynire ulaşmak istemektedir. Ancak minik farenin peynire ulaşabilmesi için geçeceği borunun üstünde yazan sözcüğün zıt anlamının bulunması gerekmektedir. Buna göre minik fare kaç numaralı borulardan geçerek peynire ulaşabilir? A) 1 - 6 - 10 B) 2 - 8 - 11 C) 3 - 5 - 9 D) 6 - 8 - 12
- Cevap: B
4. Ali, defterine oklarla gösterilen anahtar kelimelerin anlamını karşılayan bir resim çizecektir. Buna göre Ali, aşağıdaki görsellerden hangisinin resmini çizebilir?
- Cevap: C
5. Görseli verilen nesneyi aşağıdaki öğrencilerden hangisi doğru tanımlamıştır? A) Göknur: Gece uyurken giyilen yatak giysisi. B) Sevim: Elleri dış etkilerden koruyan yün, örgü, kumaş ya da deriden yapılan el giyeceği. C) Aylin: Genellikle ev içinde giyilen, arkası açık, hafif ve türlü biçimlerde ayak giysisi. D) Esra: Yünden örülmüş ya da kalın kumaştan yapılmış, önü açık, kollu üst giysisi.
- Cevap: C
6. Aşağıda tanımları verilen sözcüklerden hangisi görselde yer almamaktadır? A) Matara: Genellikle aba, deri veya metalden yapılmış su kabı. B) Sandık: İçine çeşitli şeyler konulan, tahtadan yapılmış, kapaklı eşya. C) Raket: Masa tenisi, tenis gibi oyunlarda topa vurmak için kullanılan araç. D) Minder: Yer alıştırmalarında ve atlamalarda, düşmelerin sertliğini azaltmak için kullanılan şilte.
- Cevap: C
7. "Ön tekerleğe bağlı olup bisiklet ve motosiklete yön veren, iki ucundan tutulan yatay çubuk, yönelgeç.” Yukarıda tanımı verilen bisiklet bölümü aşağıdaki numaralardan hangisi ile gösterilmiştir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
- Cevap: D
8. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi arasında diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi vardır?
- Cevap: C
9. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisinin eş anlamlısı yoktur? A) Küçük kedi, mamasını hemen bitirdi. B) Sokağın başında yaşlı bir adam oturuyordu. C) Sözcükleri anlamına uygun kullanmalısın. D) Büyük bir masanın etrafında toplanmışlardı.
- Cevap: D
10. Yukarıdaki sözcüklerden hangi ikisinin zıt anlamı aşağıda verilmiştir? A) Pahalı - Küçük B) Kirli - İhtiyar C) İtmek - Gayretli D) İri - Pak
- Cevap: A
11. "Küçük köpek ağaçların arasına gizlendi.” cümlesindeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı bozulmaz? A) koştu B) saklandı C) yattı D) kaçtı
- Cevap: B
12. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur? A) Dilimizi, yabancı dillerin etkisinden kurtarmalıyız. B) Son günlerde kitap okumaya daha çok zaman ayırdım. C) Dolu şiddetini artırınca ben eve koştum. D) Türkçe sınavından yüz aldım.
- Cevap: B
13. Yazılışları aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli(sesteş) sözcükler denir. Buna göre yukarıdaki eş sesli sözcüklerin bulunduğu elmalar kırmızıya boyandığında aşağıdaki görüntülerden hangisi ortaya çıkar?
- Cevap: A
14. Buna göre aşağıdaki öğrencilerden hangisi derste işlenecek konuyu doğru tahmin etmiştir? A) Gezegenimiz Dünya B) Dünyada yaşanan doğal afetler C) Geri dönüşümün Dünya’mız için önemi D) Dünya’nın hareketleri
- Cevap: C
15. Ağacı kıskanırım Yemiş yüklü dalı var Bahar olsun, güz olsun Ne güzel masalı var
Bu dörtlüğün ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir? A) Özlem B) Bahar sevinci C) Mutluluk D) Ağaç sevgisi
- Cevap: D
16. Kondisyon denildiğinde, sporcunun bir etkinliğe hazırlık aşamalarındaki gelişim süreciyle etkinlik sırasındaki performans düzeyi kastedilir. Sporcular, iyi bir performans gösterebilmek için kondisyon düzeylerini artırmaya çalışır. Böylece olası yaralanma ve sakatlanma risklerini de azaltırlar. Çünkü yüksek bir kondisyon düzeyiyle sporcular, vücut esnekliklerini artırmış ve kaslarını güçlendirmiş olur. Profesyonel sporcular, kondisyon düzeylerini geliştirebilmek amacıyla antrenörlerinin kendileri için belirlediği bir çalışma programını uygular. İyi bir kondisyon düzeyi yalnızca profesyonel sporcular için değil, bizim de daha aktif ve sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için gereklidir. Örneğin dik bir yokuşu ya da uzun bir merdiveni çıkarken çabuk yorulmamız kondisyon eksikliğimizden kaynaklanabilir. Kondisyon düzeyimizi artırmak için düzenli spor yapıp kaslarımızı çalıştırmalıyız. Bu amaçla açık havada uzun yürüyüşlere çıkabilir, bisiklet sürmek ve yüzmek gibi fiziksel etkinliklerde bulunabiliriz. Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir? A) Sporda kondisyonun önemi B) Sporda beslenmenin önemi C) Sporda disiplinin önemi D) Sporda fiziksel özelliklerimizin önemi
- Cevap: A
17. Gözlerimiz, çevremizi görmemizi sağlayan duyu organımızdır. Varlıkların rengini, yerini, büyüklüğünü, şeklini gözümüzle algılarız. Göz sağlığımızı korumak için kirli ellerimizle gözlerimize dokunmamalıyız. Tablet ve bilgisayar karşısında uzun zaman geçirmemeliyiz. Başkalarına ait gözlük ve havluları kullanmamalıyız. Göz sağlığımıza iyi gelen besinleri tüketmeliyiz. Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Beş duyumuz B) Görme duyumuz göz C) Göz sağlığımız D) Gözlerimiz
- Cevap: A
18. Etrafta bir coşku var, Hoplayıp zıplıyor kuzular, Bir koro gibi kuşlar, Baharın gelişini müjdeliyor. Geline benzemiş ağaçlar, Yeşillenmiş dağlar bayırlar, Evlerden çıkan çocuklar, Baharın gelişini müjdeliyor.
Bu şiirin konusu aşağıdakilerden hangisidir? A) Baharın gelişi B) Doğanın güzellikleri C) Yaşama sevinci D) Hayvan sevgisi
- Cevap: A
19. Aşağıdaki şiirlerden hangisinin konusu “okul sevgisi”dir?
- Cevap: D
20. Hareketli olmak çok önemli! Bilim insanları, sürekli bilgisayar veya telefon başında oturmayı, gün içinde yaptığımız hareketleri azaltmayı doğru bulmuyor. Yapılan bir araştırmaya göre şeker hastalığına yakalanan insanların yüzde 25’i durgun, cansız bir hayat yaşıyor. Kalp hastalarının yüzde 30’u ise hareketin eksik olduğu bir yaşam sürdükleri için hasta oluyor. Bu metnin ana fikri aşağıdakilerden hangisidir? A) Teknoloji, insan sağlığını etkilemektedir. B) Spor, insan ömrünü uzatır. C) Hareketsizlik birçok hastalığın sebebidir. D) Dengeli beslenmek çok önemlidir.
- Cevap: C
21. İyi bir dinleyici, iletişim kurduğu kişinin sadece söylediklerini değil; yüzü, eli, kolu ve bedeniyle yaptıklarını da anlar. Çünkü yüz ifadeleri, el ve kol hareketleri, bedenin duruş tarzı, ses tonu ile de iletişim kurulur. İnsanların karşı karşıya gelerek kurduğu iletişimde hem sözlü hem de sözsüz mesajlar aynı anda kullanılır. Bu iletişimdeki mesaj alışverişinin ancak küçük bir bölümünü sözlü mesajlar oluşturur. Yüz ifadeleri, el kol hareketleri, bedenin konumu ve sesin yükselip alçalması iletişimde kullanılan mesajların daha büyük bir bölümünü oluşturur. Bu metnin ana fikri aşağıdakilerden hangisidir? A) İletişimde sadece söylenenler değil beden dili de önemlidir. B) İletişimde konuşmacının beden dili ön planda olmalıdır. C) Sözlü iletişim, sözsüz iletişimden daha çok kullanılır. D) İyi bir dinleyici, iletişim sırasında tüm konuşmaları doğru anlamalıdır.
- Cevap: A
22. Tarihî kalıntıları incelediğimizde yerleşim merkezlerinin hep su kaynaklarına yakın yerlere kurulduğunu görürüz. İnsanoğlu varlığını sürdürebilmek için su içecek, yemek yapacak, temizlenecek, tarlayı sulayacak, etinden-sütünden yararlandığı hayvanlara su içirecek... Yani kısaca su varsa hayat vardır. Bu metinden aşağıdaki bilgilerin hangisine ulaşılır? A) Günlük yaşam becerilerinin toprak sayesinde gerçekleştirildiğine B) Yerleşim yerlerinin su kaynaklarından uzağa kurulduğuna C) Tarihî kalıntıların her yerde bulunduğuna D) Suyun yaşam kaynağı olduğuna
- Cevap: D
23. Ülkemizde Karayolları Trafik Kanunu'na göre 10 yaşından küçük çocukların ön koltukta oturması yasaktır. Ani bir fren veya sarsıntıda zarar görmemeleri, yaralanmamaları için 36 kiloya kadar tüm çocukların arka koltukta ve çocuk koltuğunda oturması gerekiyor. Tabii emniyet kemeri takmak da şart. Metinde sözü edilen kuralın, trafik kanununa konulma sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Çocukların yolculuk sırasında yaralanmasını engellemek B) Çocukların yolculuk yapmasını engellemek C) Emniyet kemerinin önemini vurgulamak D) Çocukların ön koltukta oturmalarını sağlamak
- Cevap: A
24. Kanguru deyince pek çoğunuzun aklına yavrularını taşıdıkları keseleri gelir. Dişi kanguru 24 ila 38 günün ardından 4 kadar yavru doğurabilir. Yavrular yaklaşık 2 gram ağırlığında ve 1 santimetre uzunluğunda doğar. Doğumdan yaklaşık 1 dakika sonra koku duyuları yardımıyla annelerinin keselerine tırmanır ve burada 120 ila 450 gün kalırlar. Burada hem barınıp korunurlar hem de anne sütüyle beslenirler. Dişi kanguru kesesinde iki farklı yaştaki yavruyu aynı anda büyütebilir. Bu durumda besleyicilik açısından iki farklı yapıda anne sütü salgılanır. Yavrular, kesede bütün yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilir. Kese, dişi kanguru tarafından temizlenir. Yavrular keseden çıkıp doğaya karıştıklarında da bir süre annelerinin yanından ayrılmaz. Herhangi bir tehlikeye karşı hemen annelerinin keselerine giriverirler. Dişi kangurular 14 ila 20 ay, erkek kangurularsa 2 ila 4 yılda tamamen olgunlaşıp birer kanguru olur. Bu metne göre kangurularla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A) Yavruları yaklaşık 2 gram ağırlığında ve 4 santimetre uzunluğunda doğar. B) Dişileri 2 ila 4 yılda tamamen olgunlaşıp yetişkin birer kanguru olur. C) Dişileri, kesesinde iki farklı yaştaki yavruyu aynı anda büyütür. D) Dişilerinin kesesi, yavru kanguru tarafından temizlenir.
- Cevap: C
25. Yeşil Deniz Kaplumbağası Sıcak ve ılıman sularda yaşar. 200 kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir. Adını bedenindeki yağ dokusunun yeşil renkli olmasından dolayı almıştır. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde görülür. Uzun göç yolculukları yapar. Yaşam süreleri yetmiş beş yıla kadar uzayabilir. Bu metinden yeşil deniz kaplumbağaları ile ilgili aşağıdaki bilgilerin hangisine ulaşılabilir? A) Ortalama yaşam süreleri seksen yıldır. B) Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara denizlerinde görülür. C) Soğuk ve karasal iklimin görüldüğü yerlerde yaşar. D) Genel olarak 2 metre uzunluğa, 100 kg ağırlığa ulaşır.
- Cevap: B
26. Bu bilgilere göre karıncalarla ilgili aşağıdakilerin hangisine ulaşılamaz? A) Antenleriyle koku alır. B) Ağırlığının yirmi katını taşıyabilir. C) Altı tane bacağa sahiptir. D) Antenlerini beslenirken kullanır.
- Cevap: D
27. Geyik sürüsü ormanlık alanda karnını doyurdu. Sonra da ormanın alt tarafında bulunan vadiye yönelerek nehirden su içti. Kana kana su içen geyikler, ağaçların gölgesinde dinlenmeye çekildi. Bu metindeki olay aşağıdaki yerlerin hangisinde geçmektedir? A) vadi - dağ B) orman - yayla C) orman - vadi D) dağ - yayla
- Cevap: C
28. Kestane ağacının en büyük özelliklerinden biri de yaşlı olanlarının parçalanarak dökülmesidir. Ağaç parçalanmaya başladığında kökten çıkardığı dallar sayesinde yeni ağaçlar yetişir. Kestane ağacının dökülen parçaları, yaprakları, dalları ve tohumları çürüyerek toprağa karışır. Humus adı verilen bu doğal gübre, özellikle çiçek yetiştiricileri tarafından sıklıkla tercih edilir. Bir de parklarda bahçelerde sık sık karşımıza çıkan bir kestane ağacı daha vardır. Severek yediğimiz kestaneden daha iri ve tombul tohumları olan bu kestanelere "at kestanesi" adı verilir. Sakın görüntüsüne aldanıp "at kestanesi" yemeyin. Bu tohumlar zehirli ve sağlığımız açısından son derece sakıncalıdır. Bu metinden aşağıdaki bilgilerin hangisine ulaşılamaz? A) Yaşlı olan kestane ağaçlarının parçalanarak döküldüğüne B) Humusun, çiçek yetiştiricileri tarafından tercih edildiğine C) At kestanesinin parklarda bahçelerde sık sık karşımıza çıktığına D) Kestanenin tüm türlerinin sağlığa faydası olduğuna
- Cevap: D
29. Dünyanın en büyük şelalesi suların altında! Dünyanın en büyük şelalesi suların altında! Danimarka Boğaz Şelalesi dünyanın, suyun altında bulunan en büyük şelalesidir. İlk bakışta suyun aşağı dökülmesi imkânsız gibi gelse de bu mümkün. Grönland ile İzlanda arasındaki Atlantik Okyanusu içerisinde bulunan bu eşsiz şelaleden, saniyede akan su miktarı ise 5 milyon metreküp olarak hesaplanıyor. Deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek şelale olan Angel Şelalesi'nden yaklaşık 3,5 kat daha büyüktür ve uzunluğu 3,5 kilometreyi bulmaktadır. Bu metinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? A) Dünyanın en büyük şelalesi nerededir? B) Danimarka Boğaz Şelalesi'nin, Angel Şelalesi'nden farkı nedir? C) Dünyanın en büyük şelalesinin uzunluğu kaç kilometredir? D) Danimarka Boğaz Şelalesi neden suyun altındadır?
- Cevap: D
30. Bu metne en uygun başlığı aşağıdaki öğrencilerden hangisi bulmuştur?
- Cevap: B
31. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır? A) Teyzem "Dışarısı çok soğuk!” dedi. B) Arabalar yanımızdan hızlı hızlı geçti gitti. C) Dedem, eski koltukları yeni koltuklarla değiştirdi. D) Kardeşim, çiçek tohumlarını gelişi güzel savuruyordu.
- Cevap: C
32. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) 24 Haziran 1992 tarihinde Mardin’de dünyaya geldim. B) Dün, komşumuz Doktor Murat Bey ile sohbet ettik. C) Bu sene Minik kahramanlar adlı bir dergi çıkarmayı planlıyoruz. D) En küçük kardeşim bu yıl Atatürk Üniversitesinden mezun oldu.
- Cevap: C
33. Denizin altında neler var diye merak ettin mi hiç? Kıyıya yakın ve çok da derin olmayan yerlerde bile görülebilecek öyle çok canlı var ki... Kayaların arasında, etrafı kabuklarla ve taşlarla çevrili şu oyuk da neyin nesi? Sanki içinde bir şey kımıldıyor! Bu bir ahtapot yuvası! İşte, bir ahtapot yuvadan dışarı çıkıyor. Kollarının iç yüzündeki vantuzlarla kayalara tutunuyor. Kendini çekip sürünerek yavaşça ilerliyor. Ahtapot, çok iyi gören gözleriyle çevresini inceliyor. Yemek için midye, ıstakoz ve yengeç gibi canlıları arıyor. Sonra deniz tabanındaki Akdeniz midyelerini gözüne kestiriyor. Hoop! Kollarıyla bir midyeyi yakalayıp 17) p ağzına götürüyor. Ağzı gövdesinin tam altında. Ağzının içinde midyenin kabuğunu kırmasını sağlayan sert ve keskin bir gagası var. Bu metinde aşağıdaki görsellerde yer alan canlıların hangisinden söz edilmemiştir?
- Cevap: A
34. Zeynep, "Öğretmenler Günü” ile ilgili düzenlenen şiir yarışmasına katılmak için bir form doldurmuştur. Buna göre aşağıdaki bilgilerden hangisi bu formda yer almaz? A) Adı ve soyadı B) Doğum yeri ve yılı C) Sıra arkadaşının adı ve soyadı D) Sınıfı ve şubesi
- Cevap: C
35. Yaprakları kıvır kıvır; O da ayrı bir güzellik, Boy bos, boyun ipincecik; Hem güzel hem de nazlıdır Gelin yüzlü papatyalar, Altın gözlü papatyalar.
Bu şiirde anlatılan çiçek aşağıdaki görsellerin hangisinde verilmiştir?
- Cevap: B
36. Doğa yürüyüşü mü yapmak istiyorsun? Bunun için ihtiyacın olan tek şey doğa! Sırt çantanı takıp spor ayakkabını ve rahat giysilerini giyerek dilediğin zaman, dilediğin yerde doğa yürüyüşü yapabilir, yorgunluğunu atabilirsin. Bizim köyün öte tarafında çok büyük bir orman var. Ben de arkadaşları toplayıp burada yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Bazen de ailemle yürüyüş yapmak istiyorum. O da ayrı bir güzel oluyor doğrusu. Bu metinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı vardır? A) Doğa yürüyüşü hangi mevsimde yapılır? B) Doğa yürüyüşünde hangi yiyecekler tüketilir? C) Doğa yürüyüşü yaparken ne tür kıyafetler tercih edilir? D) Doğa yürüyüşü sırasında nelere dikkat edilir?
- Cevap: C
37. Yandaki görselin kullanıldığı metnin konusu aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) Yeşil alanlara park yapılması B) Hayvanları korumanın çevreye katkısı C) Doğayı korumanın dünyaya katkıları D) Rüzgâr tribünü yapılması
- Cevap: C
38. Ayça, öykü yarışması için hayvan sevgisini konu alan bir öykü yazmıştır. Buna göre Ayça’nın yazmış olduğu metne en uygun görsel aşağıdakilerden hangisi olur?
- Cevap: A
39. ■ Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. ■ Kişi adlarından sonra kullanılan "teyze, hala, amca, dayı" gibi akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar. ■ Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri büyük harfle başlar.
Bu bilgilere göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili yanlışlık yapılmıştır? A) Tülay Teyzem çok güzel kek yapar. B) Akif Bey gazete almak için çıkmıştı. C) Halası, Gülçin’e şiir kitabı hediye etti. D) Ömer Seyfettin’in hangi kitabını okudun?
- Cevap: A
40. Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi cümle sonunda kullanılmaz? A) Nokta B) Kesme işareti C) Soru işareti D) Üç nokta
- Cevap: B
41. Yarın yapılacak olan etkinliğe Elif( ) Mehmet ve Zeki( )nin katılacağı söylendi( ) Bu cümlede aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi kullanılamaz? A) Kesme işareti B) Nokta C) Virgül D) Soru işareti
- Cevap: D
42. Türkçede kurum, kuruluş ve kurul adlarının her sözcüğü büyük harfle başlar ve bunlara getirilen ekler kesme işareti ile ayrılmaz. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kurum ve kuruluş adları doğru yazılmıştır? A) Tören Millî Eğitim Müdürlüğü'nde düzenlendi. B) Aslı, Türk Hava Kurumunda çalıştı. C) Orman genel müdürlüğü önlem aldı. D) Türk Dil kurumu açıklama yaptı.
- Cevap: B
43. Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi kendisi ile ilgili bilgi verirken hata yapmıştır?
- Cevap: D
44. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti yanlış kullanılmıştır? A) Nasıl bir kitap aramıştınız? B) Benimle kütüphaneye kim gelecek? C) Bu akşam Ankara’ya gidiyor mu? D) Hava karardı mı eve gideriz?
- Cevap: D
45. Rabia, gittiği bir tatilde kamp ateşi çevresinde arkadaşlarıyla yaptığı güzel sohbeti anlatmak için bir yazı yazmak istiyor. Buna göre Rabia’nın yazacağı yazıya en uygun görsel aşağıdakilerden hangisi olur?
- Cevap: C
46. Yukarıdaki cümlede sembollerin yerine sırası ile hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
- Cevap: B
47. “Kara” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır? A) Kapkara bir gömlek giyinmişti. B) Memleketimizin kara üzümleri yetişti. C) Denizden kara görünmeye başladı. D) Kara tahtanın önünde şiirini okudu.
- Cevap: C
48. Yukarıdaki cümlelerle bu cümlelerin sonlarında kullanılması gereken noktalama işaretleri eşleştirdiğinde aşağıdaki şekillerden hangisi ortaya çıkar?
- Cevap: C
49. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Ben ve arkadaşım, köpeğim fındıkla oynadık. B) Bu yaz yeniden Tuz Gölü'ne gittik. C) Teyzem Anıtkabir ziyaretimizin her dakikasını fotoğrafladı. D) Ankara'ya gideceğimizi duyunca çok heyecanlandım.
- Cevap: A
50. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli sözcük iki farklı anlamıyla da kullanılmıştır? A) Yüzümdeki küçük benler gittikçe büyük benlere dönüşüyordu. B) Tüm gün tarlada bel kullandığı için günün sonunda belini ağrıtmıştı. C) Oğlumun yaşını öğrenen doktor, 9 yaşında olduğuna inanamadı. D) Bakkaldan üç tane ekmek alıp ekmek arası bir şeyler hazırladım.
- Cevap: B
51. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde "ocak” sözcüğü "taş ve maden çıkarılan yer” anlamında kullanılmıştır? A) Ocağın ikinci haftasında sınava gireceğim. B) Yeni aldığım ocak, çabucak bozuldu. C) Ocaktaki işçiler vardiya değişimi yaptılar. D) Ocağın önünde oturup bir güzel ısındım.
- Cevap: C
52. ■ Bazı kısaltmaların sonuna konur. ■ Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için kullanılır. ■ Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.
Aşağıdakilerin hangisinde nokta(.) yukarıda verilen görevlerinden biriyle kullanılmamıştır? A) Bu araştırmayı Dr. Ahmet Bey yürütecek. B) Umudunu hiçbir zaman kaybetme. C) Kutlamalar 08.30'da başlayacak. D) Bir türlü alışamamıştı 10. katta oturmaya.
- Cevap: B
53. Aşağıdaki görselleri tanımlarıyla eşleştiriniz.
- Cevap: 1.b / 2.c / 3.a
54. Aşağıdaki yazım kurallarını verilen cümlelerle eşleştiriniz.
- Cevap:
1. C
2. D
3. F
4. E
5. A
6. B
7. Ç 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 93
55. Aşağıdaki görselleri tanımlarıyla eşleştiriniz.
- Cevap:
1. c
2. ç
3. b
4. d
5. a 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 94
56. Aşağıda verilen görsellerin anlamını sözlükten bularak uygun yerlere yazınız.
- Cevap:
1. Fidan: Yeni yetişen ağaç veya ağaççık.
2. Raket: Masa tenisi, tenis vb. oyunlarda topa vurmak için kullanılan, oval bir tahta kasnağa gerilmiş bir ağla veya lastikle kaplanmış saplı araç, vuraç.
3. Avize: Tavana asılan, şamdanlı, lambalı, cam veya metal süslü aydınlatma aracı.
4. Kafes: Hayvanlar için aralıklı tel, metal veya ağaç çubuklardan yapılmış taşınabilir bölme.
5. Gönder: Bayrak direği. 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 95
57. Aşağıdaki görselleri tanımlarıyla eşleştiriniz.
- Cevap:
1. B 2. Ç 3. A 4. C
58. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcükleri zıt anlamlıları ile eşleştiriniz. Uçan balonun üzerindeki numaralı yerleri, eşleştirdiğiniz sözcüğün üzerindeki renge örnekteki gibi boyayınız.
- Cevap:
1. kalın
2. kuru
3. soğuk
4. pahalı
5. taze
6. uzak 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 96
59. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerin zıt anlamlarının bulunduğu konuşma balonunu bularak boyayınız. Boyadığınız balondaki sözcüğü kullanarak bir cümle de siz kurunuz.
- Cevap:
1. uzun
2. katı
3. iniş
4. hafif
5. tatlı
60. Aşağıdaki sözcüklerin zıt anlamını altlarına yazınız.
- Cevap:
→ açık-kapalı
→ çok-az
→ erken-geç
→ üretici-tüketici
→ kalın-ince
→ kuru-yaş
→ yavaş-hızlı 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 97
61. Aşağıdaki sözcüklerin zıt anlamını verilen tablodan bulup boyayınız.
- Cevap:
→ aç-tok
→ uzun-kısa
→ soğuk-sıcak
→ yavaş-hızlı
62. Aşağıdaki sözcükleri zıt anlamlısıyla eşleştiriniz.
- Cevap:
1. b
2. ç
3. d
4. c
5. a
63. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerin eş anlamını bulunuz. Bu sözcüklerin eş anlamını kullanarak cümleleri yeniden yazınız.
- Cevap:
→ yararlı-faydalı
→ hediye-armağan
→ temiz-pak
→ çeşit-tür
→ soru-sual
→ ev-hane
→ öğrenci-talebe 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 98
64. Görselleri inceleyiniz. Görsellerle ilgili soruları cevaplayınız.
Çocuklar hangi mevsimi yaşamaktadırlar ve nasıl giyinmişlerdir? Yazınız.
- Cevap: Çocuklar kış mevsimini yaşamaktadırlar. Ve mevsime uygun şekilde kalın giyinmişlerdir.
Görseldeki çocuk ne yapıyor? Bu alışkanlık günde kaç kez tekrarlanmalıdır? Yazınız.
- Cevap: Görseldeki çocuk dişlerini fırçalamaktadır. Bu alışkanlık günde üç kez tekrarlanmalıdır.
Görseldeki yetişkin kişi hangi meslekle uğraşmaktadır? Yazınız.
- Cevap: Görseldeki yetişkin, doktordur.
Görseldeki çocuklar ne yapmaktadır? Yazınız.
- Cevap: Görseldeki çocuklar uçurtma uçurmaktadır.
65. Aşağıdaki metni okuyunuz. Bitkilerin yaşamımızda önemli bir yeri vardır. Örneğin sağlıklı beslenme, bitkiler olmadan düşünülemez. Giysilerimizin çoğunun ham maddesini bitkilerden elde ederiz. En sevdiğimiz renkleri veren boyalar da yine bitkilerden üretilir. İlaçların çoğu bitkilerden elde edilir. Kimi bitkilerin köklerinden, kimilerinin de yapraklarından yararlanılır. Elbette bunlar özel işlemlerden geçtikten sonra ilaç hâline getirilir. Bilim insanları, bitki liflerinden giysi yapımının 10.000 yıllık bir geçmişi olduğunu tahmin ediyorlar. Bu doğal lifli bitkilerden en bilinenleri keten, pamuk ve hasır bitkisidir. Kâğıdın da bitkilerin liflerinden yapıldığını biliyor muydunuz?
Bu metnin konusunu yazınız.
- Cevap: Bitkilerin yaşamımızdaki yeri
Bu metni kendi cümlelerinizi kullanarak kısaca yazınız.
- Cevap: Bitkiler hayatımızda çok önemli bir rol oynar. Beslenmemizde sağlıklı olmak için bitkilere ihtiyaç duyarız. Ayrıca giysilerimizin çoğunu bitkilerden elde edilen malzemelerle üretiriz. Bitkiler, sevdiğimiz renkleri veren boyaların da temel kaynağıdır. İlaçların çoğu da bitkilerden türetilir, bazıları köklerinden bazıları ise yapraklarından elde edilir. Tabii ki, bu bitkiler özel işlemlerden geçerek ilaç formuna getirilir. Bilim insanları, bitki liflerinin giysi yapımında 10.000 yıllık bir geçmişi olduğunu tahmin ediyor. Bu doğal lifli bitkiler arasında en bilinenleri keten, pamuk ve hasır bitkileridir. Ayrıca kağıdın da bitkilerin liflerinden yapıldığını biliyoruz.
66. Aşağıdaki soruları görsele göre cevaplayınız.
1. Görselde kaç çocuk vardır? Yazınız.
- Cevap: Beş çocuk vardır.
2. Çocuklar nasıl bir etkinlik yapıyor olabilirler? Yazınız.
- Cevap: Çocuklar ders çalışıyor olabilir.
3. Siz de görseldeki çocuklar gibi bir etkinlik yaptınız mı? Açıklayınız.
- Cevap: Evet, ben de çocuklar gibi etkinlik yaptım.
4. Ayaktaki şapkalı çocuk ne yapıyor? Yazınız.
- Cevap: Ayaktaki şapkalı çocuk resim çiziyor.
67. Aşağıdaki şiirleri konuları ile eşleştiriniz.
- Cevap:
1. Kitabın önemi
2. Kayıp çorap
3. Özlem 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 100
68. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu görsellerin bütününde anlatılmak istenen konuyu tahmin ediniz ve boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap: Bu görsellerin bütününde hayvan sevgisinin öneminden bahsedilmiştir. Çocuklar için hayvan sevgisi oldukça önemlidir çünkü bu sevgi, onların duygusal, sosyal ve psikolojik gelişimlerine önemli katkılar sağlar. Hayvanlar, çocukların empati, merhamet ve sevgi gibi değerleri öğrenmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda hayvanlarla vakit geçirerek çocuklar, sorumluluk almayı, bakım ve beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılamayı öğrenirler. Bunun yanı sıra hayvan sevgisi, çocukların özgüvenlerini artırır ve stresle başa çıkmalarına yardımcı olur. Ayrıca hayvanlarla etkileşim kurmak, çocukların duygusal bağ kurmayı öğrenmelerine ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
69. Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Bu metinlerin konusunu uygun yerlere yazınız.
1- Uzmanlar ormanlık alanlarda, patikalarda yürümenin hem fiziksel hem de ruh sağlığımız için oldukça yararlı olduğunu belirtiyor. Doğada yürümek pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azaltıyor. Hatta kimi zaman iyileşmeyi bile sağlıyor. Bu nedenle bazı ülkelerde doğa yürüyüşü gibi açık hava egzersizleri, hastalara reçete olarak verilmeye başlandı bile.
- Cevap: Doğa yürüyüşü
2- Pek çok canlının yaşamını sürdürebilmesi için en önemli gereksinimlerden biri oksijen. Ancak ABD, Kanada, Japonya ve İsveç gibi çeşitli ülkelerdeki yaklaşık 400 gölden toplanan verileri inceleyen bilim insanlarının araştırmasına göre göllerdeki oksijen seviyesi azalıyor. İklim değişikliği nedeniyle yüzey suları daha çok ısınıyor. Bu da oksijenin derin sulara karışmasını zorlaştırıyor. Göllerdeki canlı yaşamı bu durumdan olumsuz etkileniyor.
- Cevap: Göllerdeki oksijen seviyesinin azalması
3- Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Ağız yoluyla alınan besinler, dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Dış ortamla ilişkili olan ağzımızın ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Ağzın ve dişlerin sağlığı için öncelikle bu bölgelerin temizliğine önem vermeliyiz. Ağız sağlığı için aşırı sıcak gıdaları tüketmekten kaçınmalı, ağız içi dokuların yanmasını önlemeliyiz. Ağız kokusunun ve birçok rahatsızlığın diş çürüklerinden kaynaklandığını unutmamalıyız. Ağzın ve dişlerin sağlıklı olması hoş bir görünüm oluşturarak kişinin konuşma ve gülme gibi durumlarda rahat hareket etmesine yardımcı olur.
- Cevap: Ağız ve diş sağlığının önemi
4- Hentbol elle oynanan, hız ve çeviklik isteyen bir takım oyunudur. Bu oyunda her takım, 1 kaleci 6 oyuncu olmak üzere toplam 7 kişiden oluşur. 5 kişi de yedek oyuncu olarak saha dışında bulunur. Her takım, kurallar dâhilinde sınırsız oyuncu değişim hakkına sahiptir. Bir devresi 30 dakika sürer. Bayanlarda devre süreleri 25 dakikadan oluşur. 2 devreden oluşan oyunda her mola 10 dakikadır. Oyun içinde topa, ayak ve dizle müdahale etmek yasaktır. Hentbolda oyuncu, topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir. Oyuncunun en fazla 3 adım atma hakkı vardır. Oyuncu, üçüncü adımında topu elinden çıkarmalıdır.
- Cevap: Hentbol
70. Aşağıdaki şiirlerin konusunu belirleyerek uygun yerlere yazınız.
- Cevap:
1- Çok severiz biz okulu, Kitabımız bilgi dolu Okur, yazar her Türk oğlu, Yükselmenin budur yolu
- Cevap: Okulun önemi
2- Güzel yurdumun süsüsün, Bulutlara dal uzatan. Kırın, yeşil örtüsüsün, Gölge veren, kol uzatan. Ne kadar çok çeşidin var, Elma, armut, meşe, kavak. Tatsız geçer sensiz bahar, Sensiz toprak, olur kurak.
- Cevap: Ağaç sevgisi, Ağacın önemi
3- Her sabah uyanınca, Ben bilirim işimi. Yüzümü sabunlarım, Fırçalarım dişimi. Hiç ağrımaz, çürük yok İnci gibi dişlerim. Boş yere ceplerimde, Beklemez yemişlerim.
- Cevap: Diş sağlığı
71. Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Şiirin ana duygusunu uygun yere yazınız.
- Cevap: Her şeyin başı sağlıktır.
72. Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin başlığını, konusunu ve ana fikrini uygun yerlere yazınız. Ormanlar dünyanın en önemli oksijen kaynaklarındandır. Ormanlar aynı zamanda iklim üzerinde düzenleyici etkiye sahiptir. Sadece bulundukları bölgenin havasını temizlemez, aynı zamanda bol yağış almasını da sağlarlar. Ayrıca ormanlardaki ağaçların kökleri toprağı tutarak erozyonu ve sel baskınlarını önler. Su varlığını korur ve düzenler. Ormanların beden ve ruh sağlığımız üzerinde de olumlu etkileri vardır. Aldığımız temiz havayı, içtiğimiz suyu doğa “sessizce” üretiyor. Bu yüzden gelecek kuşaklara yaşanabilecek bir dünya bırakabilmek için her birimiz ormanlarımızı korumalıyız ve çevremizi ağaçlandırmaya çalışmalıyız.
- Cevap:
Metnin Başlığı: Muhtemel öğrenci yanıtları
Metnin Konusu: Ormanların dünyamız ve bizim için yararları
Metnin Ana Fikri: Gelecek kuşaklara sağlıklı ve yeşil bir dünya bırakabilmek için ormanlarımızı korumalı ve ağaçlandırmaya gerekli önemi vermeliyiz.
73. Görsel ve metinden yararlanarak renkli su yapımı için gerekli malzemeleri ilgili boşluğa yazınız. Su içmekten hoşlanmıyorsan bu tarifimi deneyebilirsin. Hem renkli hem lezzetli olması sebebiyle suyu rahatlıkla içebileceğini düşünüyorum. Üç tane çileği dilimleyip iki dilim limon ve iki yaprak nane ile beraber bir litre suyun içine koy. 2-3 saat bekledikten sonra içebilirsin. Afiyet olsun. Sence de çok lezzetli değil mi?
- Cevap: Malzemeler: 3 adet çilek, 2 dilim limon, 2 yaprak nane, 1 litre su
74. Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Metinde kendini tanıtan canlının adını yazınız.
- Cevap: Su kaplumbağası, caretta caretta
2. Metinde kendini tanıtan canlı nerelerde yaşar? Yazınız.
- Cevap: Kumsallar, denizler, kutuplara yakın kuzey ve güneydeki en soğuk denizler dışında dünyanın her yerindeki okyanuslarda yaşarlar.
3. Metinde kendini tanıtan canlı ne ile beslenir? Yazınız.
- Cevap: İstiridye, midye, yengeç ve denizkestanesi.
4. Metinde kendini tanıtan canlının fiziksel özelliklerini kısaca yazınız.
- Cevap: Ortalama ağırlığı 150 kilo kadardır. Boyu ise ortalama 90 santimetredir. Dört adet palet gibi ayağa sahiptir.
75. Aşağıdaki metni okuyunuz.
BALONCUK ÜFLEYEN İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI Tozlaşmanın doğal yollarla olmadığı durumlarda çiftçiler, JŞ polenleri spreylerle püskürtme ya da fırça, pamuklu çubuk gibi araçlarla aktarmaya çalışır. Ancak bu hem çok zaman alan hem de yeterince etkili olmayan bir yöntemdir. Ejiro Miyako, bu soruna oldukça ilginç bir çözüm buldu. Hem de bu fikir, oğluyla birlikte deterjanlı sudan baloncuk yaparken aklına geldi! Miyako, bitkilere zarar vermeyecek bir sıvının içine bitkinin polenlerini koydu. Bu karışımdan kolayca patlamayan baloncuklar üretti. Sonra bir insansız hava aracına baloncuk yapan bir aygıt monte etti. Bu aygıta, elde ettiği polenli baloncuk karışımını koyup insansız hava aracını uçurdu. Miyako, ilk olarak insansız hava aracı ve baloncuk yardımıyla, içinde armut ağacı çiçeklerinin polenleri bulunan sıvıdan armut ağaçlarına doğru baloncuklar gönderdi. Bu yöntemle tozlaşan armut ağacı çiçeklerinin büyük kısmı meyve oluşturdu. Zambak bitkisinde de bu yöntemle tozlaşma sağlayan Miyako, çiçeklerin büyük kısmının tozlaştığını ancak baloncukların çoğunun çiçeklere değmediğini belirledi. Bu nedenle baloncukların boşa gitmemesi için uygun yöntemler araştırmaya devam ettiğini belirtti. Bu metinden ulaşabileceğiniz bilgilerin başına “+”, ulaşamayacağınız bilgilerin başına “-” işareti koyunuz.
- Cevap:
1. Tozlaşma doğal yollarla oluşmazsa çiftçiler polenleri aktaramaz ve üreme gerçekleşmez. (-)
2. O ğluyla birlikte deterjanlı sudan baloncuk yaparken aklına ilginç bir fikir geldi. (+)
3. Araştırmacı, bitkilere zararı olmayan bir sıvının içine polenleri koyarak kolay bir şekilde patlamayacak baloncuklar elde etti. (+)
4. Miyako, tasarlamış olduğu düzenek yardımıyla incir ağaçlarına doğru baloncuklar gönderdi. (-)
5. Araştırmacının bulduğu yöntemle çiçeklerin büyük bir kısmı tozlaştı ancak baloncukların çoğu çiçeklere değmediği için baloncuklar boşa gitti. (+) 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 106
76. Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Soruları şiire göre yanıtlayınız.
1. Çocuk, perdeyi neden açmıştır? Yazınız.
- Cevap: Dışarıyı (karı) seyretmek için veya güneşi görmek istediği için perdeyi açmıştır.
2. Bulut güneşi nasıl yutar? Açıklayınız.
- Cevap: Bulut güneşin önüne gelip onun görünmesini engeller ve bulut güneşi yutmuş gibi görünür.
3. Çocuk, "soğuk şeyleri sevmem" derken ne anlatmak istemiştir? Yazınız.
- Cevap: Soğuk olabilecek şeylerden hoşlanmadığını anlatmak istemiştir. Mevsim kış olduğu için bunlar hava, kar vb. olabilir.
77. Su yerine başka içecekler içsem olmaz mı? Neden aşı oluruz? Ne kadar su içeyim? Ne zaman süt içmeliyim?
Aşağıdaki metinler yukarıdaki sorulardan hangilerine cevap vermek için yazılmış olabilir? Yukarıdaki soru cümlelerini metinlerle eşleştiriniz.
A- Hayır! Kesinlikle olmaz. Hatta çay ve kahve -ki eminim çok az içiyor ya da içmiyorsundur ama ben yine de hatırlatmak istedim- içtiğinde her bir bardak çay veya kahve yerine 2 bardak fazla su içmen gerekiyor. Ayrıca asitli içecekler sana su içmeyi unutturur. Vücudunu daha çok yorar. Bu, birçok hastalığa neden olur. Yani asla su yerine asitli içecekler, çay, kahve ya da meyve suları tüketme. Suyun kendisini sev, onu tüket.
- Cevap: Su yerine başka içecekler içsem olmaz mı?
B- Süt içmenin de zamanı mı olurmuş, deme lütfen. Evet, süt içmenin de zamanı vardır. Eğer akşam saatlerinde seviyorsan yatmadan hemen önce değil de ondan bir iki saat önce içmen daha iyi olur. Bir de sütü yemeklerin ya da kahvaltının yanında tüketmek pek iyi sayılmaz. Çünkü sütün içindeki kalsiyum mineralleri yumurtanın içindeki demir minerali ile birleşince vücutta bazı sorunlar yaşanabilir ve her ikisi de vücut için yararsız hâle gelebilir. Bu nedenle sütü, yemekten ya da kahvaltıdan en az iki saat sonra içmen senin için daha iyi olacaktır.
- Cevap: Ne zaman süt içmeliyim?
C- Bu durum yaşına ve kilona, günlük ne kadar aktivite yaptığına ve mevsime göre değişir. İhtiyaçların doğrultusunda her gün düzenli olarak su içmeye özen göstermelisin.
- Cevap: Ne kadar su içeyim?
Ç- Aşı olmak vücudumuzun direncini yükseltir ve hastalıkların bulaşıp yayılmasını engeller. Bizler de belli zamanlarda sağlığımızı korumak, bağışıklık kazanmak ve hastalıklarla daha kolay mücadele edebilmek için aşı oluruz.
- Cevap: Neden aşı oluruz?
78. Aşağıdaki metni okuyunuz. A, B, D ve E vitaminlerinin kaynağıyım. Çok hızlı kan yapar ve sizi güçlendiririm. Eğer kansızlık çekerseniz sabah, öğle, akşam bir çay bardağı havuç suyu içmek size çok iyi gelir. Ama isterseniz beni iyice çiğneyerek de tüketebilirsiniz. Böylelikle dişleriniz de kuvvetlenir ve temizlenir. Gözlerinizin iyi görmesini isterseniz sık sık havuç yemelisiniz. Aşağıdaki sorulardan hangilerinin yanıtına metinden ulaşabiliriz? İşaretleyiniz.
- Cevap:
1. Havuç birkaç farklı şekilde tüketilebilir mi? (√)
2. Diş temizliği için havuç yiyebilir miyiz? (√)
3. Havucu pişirerek yersek karaciğerimiz kuvvetlenir mi?
4. Havuç yersek çeşitli vitamin kaynağına ulaşabilir miyiz? (√)
5. Havucu kahvaltıda yersek daha faydalı olur mu?
79. Aşağıdaki soruları cevaplarıyla eşleştiriniz.
- Cevap:
1. Yavru bakımı tüm hayvan türlerinde aynı mıdır?
2. Bir bebeğin büyümesi için neler gereklidir?
3. Hayvanların yaşamları hakkında nasıl bilgi toplanır? 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 109
80. Aşağıdaki metni okuyunuz. Metindeki hikâye unsurlarını uygun yerlere yazınız. Soğuk bir kış günü Tuğba okuldan eve dönüyordu. Evleri okulun iki sokak ötesindeydi. Tuğba o gün okuldan dönerken kaldırımın kenarında yavru kedi gördü. Hava o kadar soğuktu ki küçük kedi titriyordu. Tuğba, minik kediyi hemen atkısıyla sardı. Onun ısınmasını sağladı. Kedi bir süre sonra kendine geldi. Tuğba, bu minik yavruyu evine götürüp kedinin karnını bir güzel doyurdu. Tuğba, minik kediye yaptığı iyiliğin karşılığında hem bir arkadaş edindi hem de çok mutlu oldu.
- Cevap:
ANA KARAKTER: Tuğba
ZAMAN: Soğuk bir kış günü
YER: Okul yolu
OLAY: Tuğba’nın yavru kediye yardım etmesi
81. Aşağıdaki ifadeleri, verilen duygularla eşleştiriniz.
- Cevap:
1. Pişmanlık
2. Beğenme
2. Özlem
4. Şaşırma 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 110
82. Samet; bulunduğu yerden başlayıp, üzerinde sadece hayal ürünü ifadelerin yazılı olduğu alanlardan geçerek oyun parkurunu tamamlayacaktır. Buna göre Samet'in parkuru doğru bir şekilde tamamlaması için sırayla geçmesi gereken alanlara ait rakamları aşağıda verilen yere yazınız.
- Cevap: 1-4-6-7-10
83. Herhangi bir konuda takip edilmesi, izlenmesi gereken yolu gösteren belgeye veya kılavuza yönerge denir. Buna göre aşağıda malzemeleri verilen sandviçin yapımını, yönerge şeklinde yazınız.
- Cevap:
1. İlk olarak sandviç ekmeğini temiz bir zeminde düzgün bir şekilde yerleştirin.
2. Ekmeğin alt dilimine kaşar peynirini yerleştirin, üzerine domates dilimlerini ekleyin.
3. Domates dilimlerinin üzerine kıvırcık marulu yerleştirin. Marulu düzgün bir şekilde yaymaya özen gösterin.
4. Marulun üzerine maydanoz yapraklarını ekleyin. Maydanoz yapraklarını isteğe bağlı olarak küçük parçalar halinde doğrayabilirsiniz.
5. Son olarak, sandviçin üst dilimini ekmeğin üzerine kapatın ve hafifçe bastırarak tüm malzemelerin yerine oturmasını sağlayın.
6. Sandviçi isterseniz dilimleyebilir veya bütün halinde servis edebilirsiniz.
Not: Malzemeleri isteğe bağlı olarak değiştirebilir veya eklemeler yapabilirsiniz. Ayrıca, sandviçinizi soslar veya baharatlar ile zenginleştirebilirsiniz. İsteğinize göre ekstra malzemeler kullanarak kendi özel sandviç tarifinizi oluşturabilirsiniz. Afiyet olsun! 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 112
84. Aşağıdaki anketi inceleyiniz. Ankette yer alan soruları cevaplayınız. Aşağıdaki tabloda verilen bilgileri okuyunuz. Soruları, tabloya göre ve kendi yaşantınızdan hareketle cevaplayınız.
1. Tabloda en az süre hangi yaştaki çocuklara verilmiştir? Yazınız.
- Cevap: En az süre 3-6 yaş çocuklarına verilmiştir.
2. Yaşınıza göre ekran başında geçirebileceğiniz günlük süre kaç dakikadır? Yazınız.
- Cevap: 6-10 yaş arası çocukların ekran başında geçirmesi önerilen günlük süre miktarı 40 ile 50 dakika arasındadır. Çünkü bu dönemde çocukların okul çalışmaları, sosyal etkileşimler, spor ve açık havada oyun gibi çeşitli etkinliklere zaman ayırmaları gerekmektedir. Fazla ekran süresi, çocukların fiziksel sağlığı, dikkat süreleri, uyku düzeni ve sosyal ilişkileri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
3. Tabloda verilen sürelere uymayan birine ne önerirsiniz? Yazınız.
- Cevap: Tabloda verilen sürelere uymayan birine olabildiği kadar ekrandan uzaklaşmasını ve bol bol kitap okumasını, sosyal aktivitelerini arttırmasını öneririm.
85. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu görselde anlatılan olayı sırasıyla yazınız.
- Cevap:
86. Hayalinizdeki mesleği anlatan iki kıtalık bir şiir yazınız. Şiirinizi yazarken aşağıdaki uyarıları dikkate alınız.
- Cevap:
87. Çevrenizde en çok kimi seviyorsunuz? Haydi, onun için bir şiir yazınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız.
- Cevap:
88. Okulunuzda düzenlenecek olan resim sergisi için velilerinize yönelik bir davetiye hazırlayınız. Resim sergisi ile ilgili bilgiler aşağıda verilmiştir.
- Cevap:
89. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görseldeki çocuğun bir gününü anlatan bir hikâye yazınız.
- Cevap: Mehmet Deniz çok mutlu bir çocuktu. Sabahları erken kalkar, kahvaltısını yapar, köpeği Tom ve Annesi Ayşe'yle dışarı çıkar dolaşırdı. Gün içerisinde arkadaşı Zeynep'le oyun oynamayı da çok severdi. Akşamları yatmadan önce dişlerini fırçalardı. Her akşam yatmadan önce mutlaka masal okurdu. Masaldaki okuduklarını hayal eder, masal kahramanlarını rüyasında görür ve sabah bu rüyasını anne ve babasını anlatırdı. Mehmet Deniz çok ama çok mutlu bir çocuktu.
90. Aşağıdaki sorulara verilen cevaplardan yola çıkarak Batuhan ile ilgili kısa bir hikâye yazınız.
- Cevap:
91. Aşağıda verilen anahtar sözcükleri kullanarak bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazarken yazım ve noktalama kurallarına dikkat ediniz. Hikâyenize bir başlık yazmayı unutmayınız.
- Cevap:
92. Aşağıdaki anahtar sözcükleri kullanarak, verilen konuya ve ana duyguya uygun iki dörtlükten oluşan bir şiir yazınız.
- Cevap:
93. Yumurta haşlama yönergesi hazırlayınız. Hazırladığınız bu yönergenin aşamalarını aşağıdaki kutulara sırasıyla yazınız.
- Cevap:
94. Okulumuz öğrencileri için “Öğrenci Kimlik Kartı” çıkarılacaktır. Kimlik kartı başvurusu yapmak için aşağıdaki formu eksiksiz bir şekilde doldurunuz.
- Cevap:
T.C. Kimlik No: 11122233344
Adı: Mehmet
Soyadı: Şimşek
Sınıfı: 3/A
Okul Numarası: 208
Doğum Yeri: İSTANBUL
Doğum Tarihi: 14/09/2013
Adres: Kadıköy/İSTANBUL
95. Aşağıda bazı maddeler sıralanmıştır. Bu maddelerde ifade edilen bilgiler doğruysa maddenin başına “D”, yanlışsa maddenin başına “Y” yazınız.
- Cevap:
96. Aşağıda görselleri verilen eş sesli sözcükleri bulunuz. Bulduğunuz sözcüklerle cümleler kurunuz.
- Cevap:
1. kurt
2. çay
3. saz 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 121
97. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu görsellerin kullanılacağı metinlerin konusunu tahmin ederek uygun yerlere yazınız.
- Cevap:
→ Deniz kirliliği
→ Dünyamızın akciğerleri ormanlar
→ Sağlıklı beslenme
→ Kar sevinci 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 122
98. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu görselleri ilgili olduğu metinlerle eşleştiriniz.
- Cevap:
1. C
2. Ç
3. A
4. B 3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 3 ve 4. Tema Sayfa 123
99. Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Metinlere uygun başlıklar belirleyerek uygun yerlere yazınız. Tat alma organı dilimizdir. Yiyecekleri çiğneme ve yutma işlemlerinde yardımcıdır. Ayrıca konuşmaya da yardımcıdır. Dilimizin sağlığını korumalıyız. Diş temizliğimiz sırasında dil temizliğimizi de ihmal etmemeliyiz. Yiyecek artıkları, sadece dişlerde değil dilde de birikir ve düzenli temizlenmesi gerekir. Çok sıcak, soğuk, acı, tuzlu, asitli yiyecek ve içecekler tüketmemeliyiz. Dilimizde herhangi bir şişlik, kızarıklık veya yara olması hâlinde sağlık kuruluşuna gitmeliyiz.
- Cevap: Dil Sağlığı
- Cevap: Tukanlar
- Cevap: Oyun Hamuru
100. Soru işaretinin doğru kullanıldığı cümlelerin başına “+”, yanlış kullanıldığı cümlelerin başına “-” yazınız.
- Cevap:
3. Sınıf Çalışma Kitabı Türkçe 3 ve 4. Tema Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok