2. Sınıf Yıldırım Yayınları Hayat Bilgisi Ders Kitabı Müge’nin Düğünü Cevapları
2. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Yıldırım Yayınları 5. Ünite Ülkemizde Hayat Sayfa 145, 146, 147, 148 Müge’nin Düğünü Etkinlik Soruları ve Cevapları
2. Sınıf Yıldırım Yayınları Hayat Bilgisi Ders Kitabı Müge’nin Düğünü Cevapları
2. Sınıf Yıldırım Yayınları Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı
Kimlerin düğünlerine katıldınız. Bu düğünlerde insanlar hangi oyunları oynayarak eğlendiler.
- Cevap: Komşumuzun düğününe katıldım. Düğündekiler halay çekerek eğlendiler.
Fotoğrafları inceleyerek metni okuyunuz. Çevrenizdeki düğünlerde neler yapıldığını anlatınız.
- Cevap: Çevremdeki düğünlerde bazen yemek veriliyor, türküler söyleniyor, halaylar çekiliyor.
Hafta sonu Müge teyzemin düğünü vardı. Tüm akrabalarımız düğüne katıldılar. Birlikte çok eğlendik. Biz hazırlıklara yardım etmek için düğün evine önceden gitmiştik. Ben dayımın ve teyzemin çocuklarıyla oynarken büyüklerimiz de düğün hazırlıklarını tamamladılar. Konuklara ikram etmek için çeşitli yiyecek ve içecekler hazırladılar. Düğün çorbası, pilav, keşkek, biber dolması ve baklava bunlardan sadece birkaç tanesiydi.
2. Sınıf Yıldırım Yayınları Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 146 Cevabı
Düğünden bir gün önce kına gecesi yapıldı. Müge teyzem kına gecesinde süslü bir elbise giydi. Öğrendiğime göre bu kıyafete “bindallı” deniyormuş. Annem, kına gecesinin çok eski bir âdet olduğunu söyledi. Düğünden önceki gece gelinin ellerine ve saçlarına kına yakılırmış. Kına gecesinde şarkı söylenip halay çekilirmiş. Düğün günü Müge teyzem beyaz bir gelinlik, Hâdi eniştem de siyah bir damatlık giymişti. Düğünde de oyun havaları eşliğinde oyunlar oynadık. Halay çekip bol bol eğlendik.
2. Sınıf Yıldırım Yayınları Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 147 Cevabı
Anne ve babanızın düğünlerinde çekilmiş olan fotoğrafları inceleyiniz.
• Onlara fotoğraflarla ilgili merak ettiklerinizi sorunuz. Düğünlerinde hangi gelenek ve göreneklerin yerine getirildiğini öğreniniz.
- Cevap: Anne ve babanıza bu konuyla ilgili merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
• Öğrendiklerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Öğrendiklerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Bir yakınınızın düğününde giymek istediğiniz kıyafetin resmini çiziniz.
- Cevap: Giymek istediğiniz kıyafetin resmini çizebilirsiniz.
2. Sınıf Yıldırım Yayınları Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı
Fotoğrafların altındaki sayılar harflerin alfabedeki sırasını göstermektedir. Harfleri sırasına uygun yazarak fotoğraflardaki oyunların adlarını bulunuz.
- Cevap:
Sizin çevrenizde düğün törenlerine özgü âdetler nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Farklı bölgelere ait düğün törenlerine özgü adetleri sizler için hazırladık. Sizde yaşadığınız yörenin, bölgenin düğün adetlerini yazabilirsiniz.
ADANA DÜĞÜN ADETLERİ
Adana uzun süren düğün ve mizah anlayışıyla meşhur bir ilimiz. Düğünden bir gün önce damat evine büyükçe bir bayrak asılır. Bayrak o evde düğün olduğunu temsil eder ve bayrak asıldıktan sonra davul ve zurnalar çalmaya başlar artık düğün de başladı demektir. Halaylar ve danslar erkek evinin önünde başlar, kız evinin önüne kadar devam eder. Kız evinin önüne gelindiğinde davul, zurna ve danslar daha da coşku kazanır, kurban kesilir, karakucak güreşleri yapılır. Adana düğünlerinin en belirgin adetlerinden biri de damada yedirilen tatlıdır. Tatlı tepsisinin içine bir tane altın koyulur ve damat o altını bulmaya çalışır. Bu yüzden damat tatlıyı reddetmez. Kına gecesinde, kınacı cezası denen oyunlar damat üzerinde yapılır. Ağaçta ki yumurtayı vurması söylenir, kolundan su dökerler, ceketini ters giydirirler, belinden ip bağlayıp asarlar erkek tarafıysa hepsine hoşgörülü davranmalıdır. Tabi böyle gelenekler içinde büyüyünce başına neler geleceğini bildiğinden damat bey de hoşgörülü olacaktır.
GAZİANTEP DÜĞÜN ADETLERİ
İlk başta erkek tarafının ailesi kızı görmeye gider beğenirlerse ikinci defa erkekle giderler. Kız ve erkek birbirini görür sonra istemek için kız tarafından haber beklerler, o sırada kız tarafı erkek tarafını iyice bir araştırır kız tarafı beğenirse erkek tarafını yeniden çağırır, sonra kız istemeye gidilir ve tatlılar yenir söz kesilir. Düğün gibi kına gecesi yapılır. Ertesi gün düğün yapılır sonra gece 11’de gelin ve damat eve bırakılır. Sonra aşiretler davet edilmeye başlanır. Gelin ve damat ziyaretlerden dolayı 60 gün evlerinde akşam yemeği yiyemezler. Bir de Cuma günleri gelinin kaynanasının evinde Cuma denilen bir gün yapılır; baş köşede gelin oturur, düğüne katılamayan eş, dost ve akrabalar altın, para, beşibiryerde, bilezik takarlar.
EGE YÖRESİ DÜĞÜN ADETLERİ
Düğünler eskiden beri bütün köyün, ilçenin evlenen çift ve akrabaların en çok eğlendiği organizasyon olmuştur. Ege yöresinde ise bazı köy ve kasabalarında hala uzun düğünler yapılıyor. Üç gün üç gece süren düğün geleneği evlenen çiftin maddi durumuna göre devam ettirilmeye çalışılıyor.
AYDIN DÜĞÜN ADETLERİ
Aydın’ın düğün adetleri gerçekten ilginç diyebiliriz. Özellikle de damada erkek arkadaşları tarafından uygulanan adetler. ‘Hay evlenmez olsaydım!’ dedirtecek cinsten. Damat ayakkabısız köyde tur atabilir, camii minaresinden müstakbel eşi için “seni seviyorum” diye bağırtılabilir, cam şişelerin üzerinde dizilmiş yumurtaları lastik sapanla vurmanız istenebilir. Aydınlıların gelenekleri böyle uzayıp gidiyor tamamen yaratıcılığınıza bırakılmış.
“2. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 145, 146, 147, 148 Cevapları” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.