Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Başak Yayınları Fizik Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Başak Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı

“12. Sınıf Başak Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Başak Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı

1. Hareket çeşitleri nelerdir? Bugüne kadar hangi hareket çeşitlerini öğrendiniz? Öğrendiğiniz hareket çeşitlerine örnek veriniz.

  • Cevap:

Hızlanan hareket: Hareketli bir varlığın hızı zamanla artıyorsa hızlanan hareket yapıyor demektir. Örneğin; duraktan kalkan otobüs, havalanan uçak hızlanma hareketi yapar.
Yavaşlayan hareket: Hareketli bir varlığın hızı zamanla azalıyorsa yavaşlayan hareket yapıyor demektir. Örneğin; kırmızı ışığa yaklaşan araba, inişe geçen uçak yavaşlama hareketi yapar.
Yön değiştirme hareketi: Duvara çarpan topun yaptığı hareket yön değiştirmedir.
Dönme hareketi: Dönme dolap, topaç, Dünya, taşıtların tekerlekleri dönme hareketi yapar.
Sallanma hareketi: Salıncakta sallanan çocuk, rüzgarda ağaç dalları sallanma hareketi yapar.

2. Hareket ile ilgili öğrendiğiniz kavramlar nelerdir? Bu kavramları skaler ve vektörel olarak gruplandırınız.

  • Cevap:

3. Mekanik enerji nedir? Mekanik enerjisi olan cisimlere örnek veriniz.

  • Cevap: Mekanik Enerji: Üzerinden iş yapılan cismin konumundan dolayı sahip olduğu potansiyel enerji ve hareketinden dolayı sahip olduğu kinetik enerjinin toplamı mekanik enerjidir.

4. Tork nedir? Bir kapıyı açarken uygulanan tork nelere bağlıdır?

  • Cevap:

Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimidir. Kuvvet ister itme, isterse çekme olsun; tork bir nesnenin döndürülmesi olarak düşünülebilir. Matematiksel olarak, tork uzaklık vektörü ve devir üretilmesini sağlayan kuvvet vektörünün kaldıraç koluyla çapraz çarpımı olarak tanımlanır.
Genel olarak, tork cıvata ya da volan gibi nesnelerin üzerindeki dönme kuvvetinin hesaplanmasıdır. Örneğin, bir vida ya da cıvataya bağlı İngiliz anahtarını çekmek ya da itmek, vida ya da cıvatanın gevşemesi ya da sıkıştırılmasını sağlayan tork (dönme kuvveti) üretir. Tork sembolü genellikle Yunan Alfabesindeki tau, τ dır. Moment olarak adlandırıldığında ise, M olarak ifade edilir.
Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.
Şimdi ben kocaman cüssemle kapıyı menteşeye yakın bir noktadan açıp kapamaya çalışsam ciddi olarak zorlanırım. Ama bizim ufaklık daha iki yaşında olmasına rağmen kapıyı menteşeye en uzak yerinden hareket ettirmeye çalışsa en küçük parmağıyla bunu çok rahatlıkla yapar. İşte budur tork.

5. Momentum nedir? Hareket hâlindeki bir arabanın momentumunu etkileyen faktörler nelerdir?

  • Cevap: Momentum, günlük konuşmada kullanıldığını duyduğumuz bir kelimedir. Spor takımlarının ve siyasi adayların ‘momentum kazandığını’ oldukça sık duyarız. Bu bağlamda söylendiğinde, konuşmacı takımın veya adayın son dönemde çok başarılı olduğunu ve bir rakibin onların izlediği yolu değiştirmesinin zor olacağını belirtmektedir. Kelimenin fizikteki anlamının özü de budur, ancak fizikte çok daha kesin olmalıyız. Momentum, hareket eden kütlenin bir ölçümüdür: ne kadar harekette ne kadar kütle olduğu. Momentum genelde p sembolüyle gösterilir.

6. Newton’un (Nivtın) hareket kanunları nelerdir?

  • Cevap

7. Tarihte astronomi alanında araştırma yapan hangi bilim insanlarını biliyorsunuz? Örnek veriniz.

  • Cevap: Astronomi ile ilgilenen ünlü Türk bilim adamları denilince akla ilk olarak Harezmi, Biruni, Uluğ Bey Ali Kuşçu ve İbrahim Hakkı akla gelir. Türk tarihi boyunca astronomi ile ilgilenen ünlü bilim adamları çeşitli çalışmalar yaparak önemli eserler ortaya koymuşlardır. Şimdi bu ünlü bilim adamlarının eserleri ve kısaca hayatlarını inceleyelim.

1-Harezmi
2-Biruni
3-Uluğ Bey
4-Ali Kuşçu
5-İbrahim Hakkı

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!