12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88


1. Şiirde geçen “O diyor ki bana/Ben diyorum ki, ona” dizelerinde kendisinden “o” diye söz edilen kişinin kim olabileceği hakkındaki düşüncelerinizi paylaşınız.
  • Cevap:  O burada halktır diye düşünüyorum. Halka seslenmekte, çünkü Nazım Hikmet sosyalist şairdir.

2. “Yüreklerin kulakları sağır”, “Sen kendi sesinle kül olursun ey!” dizelerini metnin bağlamından hareketle yorumlayınız.
  • Cevap: Burada örtük ileti vardır. Mecaz ve soyutlarla kurulan imgelerdir. Yüreklerin kulakları sağır derken kimsenin olaylar karsısında tepki vermediğini ve sessiz kaldığını,  etkilenmediğini ifade etmektedir. Sen kendi sesinde kül olursun derken de bütün çırpınışları boşa olduğunu ancak kendi çabası içinde yorulup yok olacağını ifade etmiştir.

3. Sizce şairin “Kerem”e telmihte bulunmasının nedeni nedir? Önceki bilgilerinizi de kullanarak açıklayınız.
  • Cevap: Telmih sanatı önce yaşanmış bir olay veya olayın kahramanını hatırlatmaktır. Burada kendi halini en iyi ve etkileyici şekilde ifade edebilmek için kendisini kerem ile özdeşleştirmiş ve telmih sanatı ile bunu etkileyici şekilde okuyucuya iletmiştir.

4. “Hava toprak gibi gebe/hava kurşun gibi ağır” dizeleri, şairin ruh hâliyle ilgili size neleri düşündürmektedir?
  • Cevap: Zor durumdadır. Kendini sıkışmış hareket edemez halde hissetmektedir.

5. Şiirden açık ve örtük iletilere örnekler bularak aşağıdaki şemalara yazınız.
  • Cevap:

Açık ileti bağır-bağır-bağırıyorum. Deeeert-çok,--hemdert--yok>>
Örtük ileti Hava kurşun gibi ağır!! kendi sesinle kül olursun ey! Yüreklerin-kulakları-sağır… Ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak,
6. Okuduğunuz şiirin temasını bulunuz.
  • Cevap: Kerem gibi şiirinin teması "toplumsal çağrı"dır. Bu tema daha önceki şiirlerin temalarından farklıdır.. Bireysel duygu ve düşünceler yerine toplumsallık ön plandadır.

7. Okuduğunuz şiirden “teşbih” ve “tezat” sanatlarına örnekler bularak aşağıdaki şemalara yazınız.
  • Cevap:

 Teşbih  Hava =kurşun Yüreklerin kulakları sağır. ( teşhis de var) Ben yanmasam ( kişi= mum) Kerem gibi Hava toprak gibi gebe.
Tezat  karan--lıklar aydın--lığa…
8. Kerem Gibi şiirinin toplumcu gerçekçi anlayışla yazıldığını gösteren dizeleri bulunuz.
  • Cevap:
O diyor ki bana: — Sen kendi sesinle kül olursun ey! Kerem gibi yana yana...
9. Şiirin şekil özellikleri, metnin dil ve anlatımını nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.
  • Cevap:
•Toplumcu gerçekçilik geleneğine göre yazılmıştır. • Serbest nazım özellikleri taşımaktadır. • İdeolojik içerik taşımaktadır. • O güne kadar denenmemiş bir görsellik, karmaşık biçimli teknikler barındırmaktadır • Politik bir içerik taşıdığı için şiirin etkileme ve belirleme gücünü yüksektir. • Şiirdeki paralel, simetrik ve ters simetrik akışlar ve kırılmalar Rus şair Mayakovski'den gelen yansımalardır.
ÖRNEK DİZE Ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak, nasıl çıkar karan- -lıklar aydın- -lığa…

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.