12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Anka Yayınevi
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Anka Yayınevi
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Edebiyat ve Felsefe adlı metinde Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları bölümünde verilenler dışında anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Bunların anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
- Cevap:
➢ analitik: Çözümlemeye dayanan, çözümsel.
➢ sekte: kesintiye uğrama, kesilme, akışı durma.
➢ tez: Sav veya tez, bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.
2. Yirminci asırda, Proust (Pırost), Gide (Jid), Huksley (Haksli), Sartre (Sartır), Simone de Beauvoir (Simon dö Bövüar), Koestler (Koslır) ilh... gibi romancıların eserlerinde fikirler gıda maddelerindeki vitamin gibi gizli değil, sandöviç ekmeğindeki peynir gibi bellidir. Yazarın, bu sözündeki örtük iletiyi açıklayınız.
- Cevap:
Örtük ileti: Bazı yazarlar söylemek istediklerini üzeri kapalı değil alenen söylerler. Okur bu söylenmek isteneni hemen ilk okuyuşta anlar.
3. Metne göre fikir romanları ve şiirleri, tezli eserler neden eleştiriye uğramıştır? Açıklayınız.
- Cevap: San’at yaratmaları, zihinden ziyade, yaşanmış ruh hallerinden doğan sentezler olduğuna göre, şiirde ve romanda, fikirlerin kalıplanmış şekillerde ifade edilmesi, bu yaratmanın prensibine aykırı görülebileceğinden bu tür eserler eleştiriye uğrayabilir inancı vardır.
4. Yazara göre sanat eserini zayıf bir ilim eseri hâlinde soysuzlaştıran nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Çünkü şuuraltı kaynayışlarından doğan gerçek yaratmanın yerini şuurlu, muhakemeli ve analitik düşünce almıştır. Bu da sanat eserini zayıf bir ilim eseri haline getirmektedir.
5. Felsefi düşünceler edebî eserlerde ne şekilde yer alırsa başarılı olur? Yorumlayınız.
- Cevap: Edebî eserlerde, bilhassa romanlarda ve piyeslerde, fikirler, her sayfada hareketin önüne geçer ve hayat içinde kendilerine misal tedarikine çalışıyormuş gibi her an kaideleşirse ancak o zaman belki başarılı olur anlayışı vardır.
6. Yazarın, edebî eserlerde ve eleştiride felsefeden yararlanmanın büyük eserler meydana getirmede şart olduğu fikrine katılıyor musunuz? Arkadaşlarınızla tartışınız ve düşüncelerinizi ifade ediniz.
- Cevap: Kesinlikle katılıyorum. Çünkü felsefe insana büyük bir fikri derinlik kattığı gibi eserin de toplumda büyük etkiler uyandırmasını sağlar. Bu da yazarın felsefeden beslenmesi gerektiği anlayışını doğrulamaktadır.
7. Yazar, metinde hangi anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını kullanmıştır? Metinde belirleyiniz.
- Cevap: Yazar metinde tartışmacı ve açıklayıcı anlatım biçimleri ile örneklendirme ve alıntı yapma gibi düşünceyi geliştirme yollarını kullanmıştır.
8. Yazarın biyografisini okuyunuz. Metni yazar-eser ilişkisi yönünden inceleyiniz.
- Cevap: Yazarın biyografisi ile eser arasında doğrudan bir ilişki vardır. Yazar hayatı eserlerine çoğu zaman yansır.
12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok