![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 68
![](/wp-content/uploads/2022/08/12-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-ders-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-68.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 68
5. Bu küçürek öykülerin yazılış amaçları neler olabilir? Sizce bu metinlerin hikâye olarak nitelendirilmelerinin sebepleri nelerdir? Tartışınız.
- Cevap: Bu öyküler okura kısa anlatılar sunarak okurun yaşam ile ilgili dersler çıkarması amacıyla kaleme alınmışlardır. Öykü olarak nitelendirilmelerinin sebebi ise bir olay yer zaman ve kişi unsurlarını barındırmalarıdır.
6. Aşağıdaki küçürek hikâyeleri, anlatıcının bakış açısı yönünden değerlendirerek tabloya yazınız.
- Cevap:
Kıssadan Hikâye | Erkidarı ile Taze Buğdayın Hikâyesi | İz | |
Anlatıcının Bakış Açısı | Kahraman bakış açısı vardır. | Yazar anlatıcı tarafından anlatılmaktadır. | Kahraman anlatıcı vardır. |
7. Hikâyelerin açık ve örtük iletilerini birer cümle hâlinde yazınız.
- Cevap:
Kıssadan Hikâye: Sanatçının az ile anlatması çok’u terk etmesi gerektiği
Erkidarı ile Taze Buğdayın Hikâyesi: İnsanın kendini ve yerini özetle haddini bilmesi gerektiği
İz: Yaşamda bazen av bazen de avcı olunabileceği.
8. Hikayelerdeki kahramanlar kimlerdir? Özelliklerini açıklayınız.
- Cevap: Hikayede kahramanlar sırasıyla ilk öyküde yazarın kendisi, ikinci öyküde darı taneleri, üçüncü öyküde ise yine yazarın kendisidir. Kıssadan Hisse’de yazar kendi eksikliklerini anlatmak için öyküyü yazmıştır. İkinci öyküde bir darının kendini bilmemesi, üçüncü öyküde ise artık av olmaktan sıkılan birinin avcı olmasından bahsedilmektedir.
9. Hikâyelerde yazarlar hangi anlatım biçim ve tekniklerinden yararlanmışlardır? Tabloya yazınız.
- Cevap:
Anlatım Biçimleri | Anlatım Teknikleri | |
Kıssadan Hisse | Öyküleyici | Diyaloglara dayalı |
Erkidarı ve Taze Buğdayın Hikâyesi | Öyküleyici, Betimleyici | Öğütleyici |
İz | Öyküleyici | Açıklayıcı |
10. Hikâyelerin adıyla konusu arasında nasıl bir anlamsal ilişki vardır? Yorumlayınız.
- Cevap: Adları ile uygundur hikayeler. Çünkü ilkinde okura bir mesaj verilmek istenmekte son öyküde ise izi sürülürken artık iz süren birinin kısa öyküsü işlenmektedir.
4. ETKİNLİK
Mehmet Harmancı, Haydar Ergülen, Necati Tosuner, Vüs’at O. Bener gibi küçürek hikâye yazarlarının biyografilerini araştırıp okuyunuz. Edindiğiniz bilgileri, kısaca defterinize yazınız.
- Cevap: Haydar Ergülen: Türk şair. 14 Ekim 1956’da Eskişehir’de doğdu. Babası otomobil tamircisiydi. İlk ile ortaokulu Eskişehir’de, liseyi Ankara’da okudu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Anadolu Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Mehmet Harmancı: Yazar Mehmet Harmancı, Anı – Anlatı – Günlük – Seyahatname, Araştırma – İnceleme, Çocuk & Gençlik kategorilerinde eserler yazmış popüler bir yazardır. Yazarın İlk öyküsü Kasım 1994’te Dergah’ta yayınlandı. O tarihten sonra, Gülyağmuru, Çerağ, Jurnal, Yürüyüş, Absürdistan, Hece, Hece Öykü ve Kökler’de öyküler yayınladı.
12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.