Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 88
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 88

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 88

METİNDE GEÇEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

âbıhayat: Bengi su, hayat suyu, dirilik suyu.
İsrafil: Allah tarafından boru üfleyerek kıyamet
biçâre: Çaresiz. gününü bildirmekle görevlendirilen melek.
gayrık: Gayri, ayrı, başka. ser: Baş.

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

“Türk Köylüsü”, serbest şiir anlayışıyla yazılan şiirlerdendir. Serbest şiir anlayışı divan, halk ve Batı edebiyatı nazım biçimlerinin ölçü, kafiye ve kümelenişlerinin dikkate alınmadığı, ilk örnekleri Ba- tı’da görülen bir nazım biçimidir. Nâzım Hikmet, serbest müstezattan izler görülen bu nazım biçimini edebiyatımızda başarıyla kullanan ilk şairdir.

Kuvvetli lirizm etkilerinin görüldüğü “Türk Köylüsü” şiiri, büyük halk kitlelerine hitap ederek onları harekete geçirmek için söylevci üsluptan yararlanan bir şiirdir.

Şiirde etkiyi güçlendirmek için ses unsuruna önem verilmiş, redif ve kafiyelerden yararlanılmıştır. Uzun dizeler arasındaki kısa dizeler şiire bir hareketlilik ve kıvraklık katmıştır. Dizelerin büyük harfle başlatılması anlayışı bu şiirde görülmemektedir.

“Türk Köylüsü” şiirinde halk edebiyatı motiflerinden yararlanılmış hatta halk şairlerine ait dizelerden, türkülerden alıntılar yapılmıştır.

“Ferhat ile Şirin”, “Kerem ile Aslı” adlı halk hikâyelerinin kahramanları hatırlatılmış, masal kahramanı Keloğlan’dan bahsedilmiştir. Halk bilgesi Nasrettin Hoca’dan, 1816-1817 Osmanlı-Rus Sava- şı’nın büyük acılarını yaşayan şair Bayrutlu Zihni’den bahsedilmiş, Yunus Emre’den iki dize alınmış, “Çarşamba’yı Sel Aldı”, “Yeşil Kurbağalar Öter Göllerde”, “Çanakkale İçinde Vurdular Beni” türkülerinden dizeler alınmış ve İsrafil’in surunu üflemesi, Hızır ve İlyas peygamberlerin ölümsüz olmak için içtiği âbıhayat suyu gibi İslamî inanışlara da yer verilmiştir.

Nâzım Hikmet, toplumcu gerçekçi şiir anlayışının ülkemizdeki önemli temsilcilerinden biridir. 1930’larda görülmeye başlanan bu şiir anlayışı “Türk Köylüsü” adlı şiirde de görüldüğü gibi bir düşünceye, bir ideolojiye bağlı kalarak halkın sorunlarını edebiyata taşıyan, bu sorunlara zaman zaman çözüm yolları gösteren, insanlara umut aşılamaya çalışan bir anlayıştır. Toplumcu gerçekçiler edebiyatın sadece güzel değil aynı zamanda faydalı da olması gerektiğini savunmuşlar ve bu anlayışla eserler vermişlerdir.

Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi şairlerin ilk temsilcileri, “Nâzım Hikmet kuşağı” olarak adlandırılmıştır. Bu sanatçıların eserlerinde Nâzım Hikmet şiirlerinin içerik ve biçimdeki etkileri açıkça görülmektedir. Bu sanatçılardan birkaçı: İlhami Bekir Tez,

Ercüment Behzat Lav, Hasan İzzettin Dinamo.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum