

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 80

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 80
ŞAİRİN BİYOGRAFİSİ
Necip Fazıl KISAKÜREK (1905-1983)
İstanbul’da doğdu, ilk ve ortaöğrenimini burada yaptı. Bahriye Mektebini bitirdikten sonra İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne devam eden Necip Fazıl Kısakürek 1924’te Paris’e gitti. Sorbonne (Sorbon) Üniversitesinde felsefe öğrenimi görmeye başladı. Öğrenimini tamamlamadan yurda döndü. Çeşitli bankalarda müfettişlik ve muhasebe müdürlüğü gibi görevlerde bulundu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde ve Devlet Konservatuvarında öğretmenlik yaptı.
İlk dönem şiirlerinde yalnızlık, ölüm gibi bireysel temaları işlemiş olan sanatçı, ikinci dönem şiirlerinde mistik bir anlayışla madde ve ruh problemlerini, insanın evrendeki yerini, bunalımlarını, tasavvuf konularını ele almış; yer yer ideolojik söylemlere başvurmuş, sağlam güçlü bir şiir tekniği oluşturmuştur.
Şair olduğu kadar büyük bir düşünür de olan Necip Fazıl Kısakürek, pek çok konferans verdi. Çeşitli gazete ve dergilere fıkra ve makaleler yazdı. “Ağaç” ve “Büyük Doğu” dergilerini çıkardı. Tiyatro alanında da eserler veren sanatçının “Tohum”, “Bir Adam Yaratmak”, “Ahşap Konak” ve “Abdülhamit Han” gibi oyunları Devlet Tiyatroları tarafından defalarca sahnelendi.
Aldığı ödüller
Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü (1980), Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü (1982). Türk Edebiyatı Vakfı’nca 1980’de verilen beratla Sultan-üş Şuara (Şairler Sultanı) unvanını almıştır.
Adını yaşatmak için Necip Fazıl şiir, hikâye-roman, fikir araştırma, ilk eser, kültür sanat, saygı ödülleri verilmektedir.
Eserlerinden bazıları
Şiir: “Örümcek Ağı”, “Kaldırımlar”, “Ben ve Ötesi”, “Sonsuzluk Kervanı”, “Çile”, “Şiirlerim”, “Es- selâm”.
Tiyatro: “Tohum”, “Bir Adam Yaramak”, “Künye”, “Sabır Taşı”, “Para”, “Nam-ı Diğer Parmaksız Salih”, “Reis Bey”, “Yunus Emre”, “Ahşap Konak”, “Abdülhamit Han”.
Anı-monografi: “Yılanlı Kuyudan”, “Bâbıâli”.
DİL BİLGİSİ
Soru: 1) “Kaldırımlar I” adlı şiirden aşağıdaki tabloda istenenlere örnekler bulup yazınız.
- Cevap:
Gerçek Anlamlı Kelimeler: (sokak, gökler, yol)
Mecaz Anlamlı Kelimeler: (saplanan, kaldırımların emzirdiği çocuk, korku birikiyor)
Anlamdaş Kelimeler: (can vermek – ölmek)
Karşıt Anlamlı Kelimeler: (gündüz-karanlık)
Sesteş Kelimeler: (serin)
Yansıma Kelimeler: (tak tak)
Yakın Anlamlı Kelimeler: (yol-kaldırım)
Soru: 2) Tek kelimeyle ifade edilebilecek bir kavramın birden çok kelimeyle ifade edilmesine “dolaylama” denir: file bekçesi, kaleci; kara elmas, kömür; beyaz altın, pamuk… “Kaldırımlar I” adlı şiirden dolaylama örneği bulup cümlede kullanınız.
- Cevap: “Yumuşak bir kucak” ifadesiyle anne kastedilmektedir. Bu kimsesiz yetimlerin tek isteği onlara kanat gerecek yumuşak bir kucaktı.
SIRA SİZDE
Soru: 1) Şiirde mazmun, imge ve edebî sanatların kullanılmasının şiire katkıları var mıdır, varsa bunlar nelerdir? Tartışınız. Tartışma sonucunu sınıfınızda paylaşınız.
- Cevap: Şiirde mazmun, imge ve edebî sanatların kullanılması şiire büyük katkı sağlar. Mazmun, geleneksel ve soyut kavramları kullanarak şiire derinlik katar. Örneğin, kaldırımların “çilekeşlerin annesi” olarak tanımlanması, şiire farklı bir anlam verir. İmgeler ise görsel ve duygusal açıdan şiiri zenginleştirir. Karanlık sokaklar ve yıldırımlar, şiirin karanlık havasını yansıtır. Edebî sanatlar kullanarak duyguları daha somut hale getirir. Bu şekilde, şiir daha etkileyici ve anlamlı olur, okuyucu şiirle daha iyi bağlantı kurar.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum